Opština Sremski Karlovci povukla subvenciju namenjenu JKP "Belilo", nema novca za kupovinu kamiona

JKP "Belilo" iz Sremskih Karlovaca obustavilo je postupak nabavke kamiona smećara, zato što je ta opština povukla subvenciju od četiri miliona dinara namenjenu za tu svrhu.
Opština Sremski Karlovci povukla subvenciju namenjenu JKP "Belilo", nema novca za kupovinu kamiona
Foto: 021.rs
Kako je objavljeno na Portalu javnih nabavki, tender ukupne vrednosti 17 miliona dinara koji je raspisan u drugoj polovini juna, obustavljen je i neće se ponovo sprovoditi ove godine, zato što je opština novac prethodno namenjen za kamion preusmerila na sanaciju štete od poplava, na osnovu odluke Štaba za vanredne situacije. 
 
"Po osnovu nove preraspodele novčanih sredstava u Budžetu za 2019. godinu, predviđena novčana sredstva za predmetni postupak javne nabavke neće moći da budu realizovana u 2019. godini", navodi se u tekstu obustave postupka. Dodaje se i da se ovi razlozi nisu mogli predvideti u vreme pokretanja postupka. 
 
Predsednik opozicione odborničke grupe SRS Dragan Trišić kaže za 021 da nije rađen rebalans opštinskog budžeta za 2019. godinu, pa nije jasno po kom osnovu je promenjena namena ovih sredstava.
 
"Oni su zbog toga odustali zato što nema para u opštinskom budžetu. Rebalans nije rađen zato što nema ko da ga radi. Šefica finansija je napustila opštinsku upravu još u septembru. Druga osoba sa tim kvalifikacijama na bolovanju je na neodređeno vreme. Sada imamo samo jednu osobu koja radi u finansijama, ali ona nije ekonomista i ne može raditi rebalans", objašnjava on. 
 
Vrednost jedine javne nabavke koja se tiče sanacije posledica poplava iznosi 1.500.000 sa PDV-om, a ugovor je potpisan upravo sa "Belilom" i to za godinu dana radova po potrebi. Ukoliko je ovde reč o novcu namenjenom za subvenciju, ne zna se šta se desilo sa preostala dva i po miliona dinara i da li su ponovo pravljeni ugovori o sanaciji koji su iziskivali još sredstava.
 
U Izveštaju o poslovanju JKP "Belilo" za 2018. godinu se naglašava potreba za nabavkom novog kamiona jer sadašnje stanje kamiona u vlasništvu preduzeća zahteva stalna ulaganja u popravke, što predmetni kamion čini nerentabilnim, pa se nabavka novog kamiona ocenjuje kao imperativ.
 
"Ukoliko se ne bi nabavio kamion u dogledno vreme, ceo segment angažovanja preduzeća bio bi doveden u pitanje, odnosno preduzeće ne bi moglo kvalitetno da obavlja svoje obaveze", piše u Izveštaju.
 
Trišić navodi da se već primećuju problemi u angažovanju preduzeća. "Kamion koji 'Belilo' ima za odnošenje smeća trenutno je na popravci. Radnici preduzeća koriste male kamione da prikupljaju smeće. pa onda to ručno prebacuju u kamion za odnošenje velikog otpada. Najverovatnije će morati da traže pomoć od novosadskog preduzeća da im ustupe jedan kamion smećar", dodaje on.
 
Za kamion, čija je vrednost u javnoj nabavci procenjena 17 miliona, u planu javnih nabavki navedeno je da će koštati 10 miliona. Trišić ocenjuje da je nejasno kako je procena uopšte rađena i na osnovu čega je cena porasla za čitavih sedam miliona.
  • Jeza

    24.10.2019 10:19
    A moglo je biti bolje
    Mi smo crna rupa.
  • Stari Dunav

    23.10.2019 06:43
    A sad svi
    Oj Karlovci moji ta vi.............
  • Станко

    23.10.2019 06:29
    Ха ха коментар
    Ко је још радио јавну набавку за мизерну плату 100.000 динкоју добија од буџета Општине. 7.000.000 се мора урачунати за ангажовање набављала.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti