Menja se plan dela Detelinare i Avijatičarskog naselja kako bi se zidale nove zgrade

Plan detaljne regulacije dela Avijatičarskog naselja i Detelinare koji treba da omogući da se sruše preostale prizemne kuće i sagrade višespratnice, nalazi se na ranom javnom uvidu.
Menja se plan dela Detelinare i Avijatičarskog naselja kako bi se zidale nove zgrade
Foto: 021.rs

Naime, u planu koji je dat na rani javni uvid može se videti da se predviđa izgradnja stambenih zgrada u Janka Čmelika i Veselina Masleše, u delu tih ulica koje su bliže Kornelija Stankovića, gde se trenutno nalaze porodične kuće. Za te lokacije nije navedena dozvoljena spratnost, ali će verovatno biti građene trospratnice ili četvorospratnice, po uzoru na okolne objekte.

Takođe, stambena izgradnja, tačnije gradnja trospratnica, predviđena je na još na dve lokacije. Prva je u delu Oblačića Rada uz sadašnju prugu između ulica Pančevačke i Boška Vrebalova, dok je druga uz samu prugu ka postojećem vrtiću. Na ovom prostoru Oblačića Rada trenutno se nalazi desetak kuća.

Trospratne zgrade treba da niknu i između ulica Tarasa Ševčenka i Orlovića Pavla gde je sada oko 10 do 15 kuća, kao i objekti mesne zajednice i ambulante.

Pomenimo da se ove izmene u vidu stambene novogradnje vide samo u skici plana, dok se u tekstualnom delu skoro i ne pominju. Ono što je primetno je da urbanisti u dokumentu koji je stavljen na rani javni uvid nisu pružili detaljnije informacije šta će se menjati u ovom delu grada, već su date samo opšte birokratske odrednice da se plan donosi radi lakše realizacije planiranog i usklađivanja sa potrebama korisnika.



U planu se samo navodi da se radi o delu grada između Bulevara Evrope i Rumenačke ulice, severno od ulice Kornelija Stankovića do Avijatičarske ulice, i da je u pitanju površina od 39 hektara na kojoj živi oko 10.000 ljudi. Prostor obuhvata mešovito stanovanje, u južnom delu se nalaze pretežno zgrade, dok severni deo zauzimaju porodične kuće i vile koje pripadaju i stambenoj zoni Avijatičarskog naselja.

Urbanisti su napisali i da je ovaj deo grada sedamdesetih godina prošlog veka uređen sa zelenim površinama, dečijim igralištima, sportskim terenima, internim saobraćajnicama, prolazima i parkinzima, a sadrži i osnovne škole, vrtiće, zdravstvenu ustanovu, stanicu policije i druge javne površine.

Čuva se koridor za odvijanje tramvajskog saobraćaja

Mada nisu naveli šta tačno planiraju da promene u planu, urbanisti su citirali da je prema višem urbanističkom dokumentu, odnosno "Planu generalne regulacije prostora za mešovitu namenu između ulica Futoške, Hajduk Veljkove, Rumenačke i Subotičkog bulevara", predviđeno da se uz Rumenački put na uglu sa Avijatičarskom ulicom porodične kuće pretvore u višeporodične kuće od dva sprata sa potkrovljem, a da se nakon izmeštanja pruge uz ulicu Oblačića Rada kuće pretvore u opštegradske centre.

Isti dokument predviđa da se preostalo porodično stanovanje u Janka Čmelika, Veselina Masleše, Starine Novaka i Orlovića Pavla transformiše u višeporodično stanovanje.

Planirano je i da se Oblačića Rada ukrsti sa Bulevarom Evrope, kao i da se u ovoj ulici nakon što bude uklonjena pruga, sačuva i koridor širine od 10 metara za odvijanje tramvajskog saobraćaja, a do te transformacije će služiti kao zelena površina.

U predlogu Plana detaljne regulacije dela Avijatičarskog naselja i Detelinare, gradski planeri su pomenuli da će se konceptom uređenja ovog prostora utvrditi način sanacije ravnih krovova i da se nove nadogradnje neće planirati osim tamo gde su započete u cilju završavanja prostornih celina. Koncept je i da se nastavi uređenje slobodnih površina povećanjem zelenila, uređenjem staza, igrališta i na sličan način.

Za saobraćaj, osim spajanja Oblačića Rada sa Bulevarom Evrope nakon uklanjanja pruge i ostavljanja koridora za tramvaj, u plan treba da se uvrsti mogućnost izgradnje kružnih raskrsnica gde za to postoje potrebe i mogućnosti. Urbanisti će preispitati mogućnost i da pojedini blokovski parkinzi budu nadograđeni montažnim spratnim garažama, a navedeno je i da se planira gradnja podzemnih garaža ispod stambenih i poslovnih objekata. Biciklističke staze treba da se isplaniraju tamo gde nedostaju.

Plan detaljne regulacije dela Avijatičarskog naselja i Detelinare može se pogledati do 14. novembra. Zainteresovani plan mogu pogledati u Mesnim zajednicama "Jugovićevo" u Tarasa Ševčenka i "Radnički" u Braće Mogin 2, JP "Urbanizam" na Bulevaru cara Lazara 3 ili preuzeti sa sajta Skupštine grada OVDE, sajta Urbanizma OVDE, ali ne i sa sajta Grada Novog Sada gde se nalazi stranica posvećena Gradskoj upravi za urbanizam, jer iako se navodi link, na toj stranici nema dokumenta. Prigovori se predaju do 14. novembra u pisanoj formi Upravi za urbanizam u Radničkoj 2.

  • Mislilac

    15.11.2019 22:19
    Pitanje
    Da li postoji konkretan plan za povratak tramvaja na ulice Novog Sada ili je to samo želja?
  • Лазар

    15.11.2019 13:54
    Да ли то што пише за трамвај да ли ће се то икад остварити или је то само нека глупост пошто пише да остављају коридор да ли је то истина хвала вам.
  • Brka

    07.11.2019 14:14
    Jel Bocara kupio tu par oronulih kuca, ako jeste to je onda reseno da se gradi :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti