FOTO, VIDEO: Promenada dobila produženje privremene dozvole za rad za još tri meseca

Tržni centar Promenada će nastaviti da radi iako nema upotrebnu dozvolu jer im je privremena dozvola od godinu dana produžena za još tri meseca.
FOTO, VIDEO: Promenada dobila produženje privremene dozvole za rad za još tri meseca
Foto: 021.rs

U kompaniji "Nepi" koja je sagradila objekat od oko 130.000 kvadrata navode da su uložili dodatnih skoro dva miliona evra u proteklih godinu dana u gradnju postrojenja za preradu podzmenih voda, kao i protivpožarnu zaštitu i da očekuju da sve bude u naredna tri meseca pozitivno rešeno.

Ovaj tržni centar probleme ima jer se ispostavilo da se investitor prilikom gradnje odlučio za jeftiniju varijatnu temelja i zaštite od podzemnih voda koja nije dobra za ovaj deo Novog Sada, odnosno Limana gde je nekada bila močvara. Zbog toga konstatno moraju da ispumpavaju podzemne vode o čemu više možete pročitati OVDE. Ispostavilo se i da im MUP nije izdao protivpožarne dozvole.

Direktor TC "Promenada" Boris Stevović za 021 kaže da su od Instituta za bezbednost i sigurnost na radu (IBS) dobili produženje dozvole za rad na tri meseca, odnosno do 15. februara, jer traje proba novog sistema za preradu podzemnih voda, kao i da su u oktobru dobili saglasnost MUP-a za protivpožarni sistem.

- Po zakonu smo bili dužni da ishodujemo izmenjenu građevinsku dozvolu i to smo uradili, a sada je u toku tehnički pregled i verujemo da ćemo u dodatnom roku ispuniti sve tehničke uslove koji se od nas traže za upotrebnu dozvolu od strane Grada - naveo je Stevović.



U podrumu objekta je instaliran sistem sa 11 bunara koji izvlače podzemnu vodu, a radi samo 5 ili 6 bunara zavisno od potrebe. Ovaj sistem je ugradila firma Hidrozavod DTD, a inženjer Nemanja Milanović kaže da izvlače daleko manje vode nego što se prvobitno procenjivalo, odnosno umesto 60 ili 100 litara u sekundi vadi se 12 litara u sekundi. Ova podzemna voda se potom prečišćava i koristi za zagrevanje objekta, nakon čega odlazi u kanalizaciju.


"Rešenje koje je implementirano uključuje najnapredniji sistem za filtraciju vode koji je jedinstven u Srbiji i po prvi put implementiran kod nas. Taj sistem nam omogućava da dobijemo čistu vodu koju dalje koristimo za toplotne pumpe namenjene grejanju i tako zagrevamo deo šoping centra. Sa takvim rešenjem osiguravamo da voda koju uzimamo iz zemlje bude iskorišćena i dodatno umanjujemo potrošnju energije pozitivno utičući na životnu sredinu. Preostala obrađena voda se nakon toga ispušta u kanalizacioni sistem kao tehnička voda koja ispunjava sve uslove koji su definisani od strane gradske službe. Kompanija "NEPI Rockcastle" ima potpisan ugovor sa JKP "Vodovod i kanalizacija" za pomenutu uslugu koji je u potpunom skladu sa postojećim zakonima i regulativama", naveo je Stevović.



On je dodao i da svi podaci iz protekle godine govore da se u kanalizacionu mrežu ispušta daleko manja količina vode i da to nije problem za gradsku mrežu. Stevović kaže i da su uradili dodatne stručne elaborate o uticaju podzemnih voda koji pokazuju da nema uticaja izvlačenja podzemnih voda na okolne objekte ili izvorišta vode na Štrandu.

- Elaborate su izradili Institut Jaroslav Černi iz Beograda i profesor Petar Santrač iz Subotice, a oni su pokazali da ne postoji negativan uticaj na izvorište Štrand, da sam objekat Promenade i okolni objekti nisu ugroženi, kao i da ne postoji opasnost od bilo kakvog sleganja tla. Tako da je situacija sa podzemnim vodama potpuno stabilna - naveo je prvi čovek Promenade.



U JKP "Vodovod i kanalizacija" su za 021.rs potvrdili potpisivanje ugovora sa Promenadom oko odvođenja prerađene vode, koja se više ne vodi kao podzemna nego otpadna. U ovom preduzeću su nam naveli i da su imali uvid u elaborate i merenja podzemnih voda i da svi ti podaci govore da nema uticaja na izvorište vode.

U Promenadi su za 021.rs naveli da je protivpožarna zaštita rešena u skladu sa zakonima i propisima Srbije, a da su dodatno radili prema inostranim standardima i da je zbog toga bilo potrebno duže vreme da se sve reši i da MUP da saglasnost. Kako je Stevović pojasnio, trenutni radovi na krovu, gde se stiropor zamenjuje kamenom vunom, u sklopu su tih poboljšanih protivpožarnih uslova.

Iz MUP-a, u proteklih godinu dana, mediji nisu uspeli da dobiju informacije o protivpožarnoj zaštiti Promenade.



Da se Promenada nalazi u postupku sređivanja dokumentacije neophodne za upotrebnu dozvolu vidi se iz baze podataka građevinskih dozvola. Podaci govore da su u poslednja dva meseca imali dve promene građevinske dozvole, ishodovali dokumenta za protivpožarnu zaštitu i radili na sređivanju drugih dokumenata. Poslednja prijava radova Upravi za urbanizam bila je 13. novembra.



Gradske vlasti su ranije ponovile nekoliko puta tvrdnju da Promenada neće nastaviti da radi posle 15. novembra, ukoliko se ne reši problem sa podzemnim vodama i protivpožarnom zaštitom, a gradonačelnik Miloš Vučević je pre nekoliko dana za 021.rs naveo da očekuje da će sve biti urađeno, da su grad i država naterali investitora da dodatno uloži i da je svo vreme kontrolisana bezbednost objekta.

Iz Uprave za urbanizam 021.rs do pisanja teksta nije dobio odgovor na pitanje dokle se stiglo sa postupkom oko izdavanja upotrebne dozvole za Promenadu.



Povodom isteka roka od godinu dana u kojem je Promenada imala privremenu dozvolu za rad, oglasio se niz opozicionih stranaka, kao i Liga socijaldemokrata Vojvodine koja je članica vladajuće koalicije u Novom Sadu.

Ligaši, koji su prošle godine prvi upozorili na problem sa podzemnim vodama, navode da prate šta se dešava i da će, ukoliko bude utvrđeno da postoji bilo kakav propust ili pravno nedovoljno definisani detalj, insistirati na tome da se sve nejasnoće i nepreciznosti isprave.

Savez za Srbiju je saopštio da Promenada "nakon 15. novembra nastavlja da radi nelegalno, jer nisu rešeni problemi zbog kojih prvobitno nije dobila upotrebnu dozvolu". Ovaj opozicioni savez je ocenio da "gradonačelnik i gradska vlast štite interes krupnog kapitala na štetu građana" i pitaju tužilaštvo i policiju "kako je moguće da nema istrage za to što je investitor odstupio od prvobitnog projekta i mimo građevinske dozvole sagradio nestabilan objekat".

Pokret "Dosta je bilo" navodi da su od Gradske uprave pre nekoliko nedelja tražili informacije o Promenadi, ali da odgovore nisu dobili. Oni su zato javno pitali Grad "šta će preduzeti u slučaju da tržni centar ne pribavi kompletnu dokumentaciju neophodnu za puštanje u rad".

Oglasio se i DSS koji je podsetio da je "investitor odstupio od projekta i izazvao probleme sa podzemnim vodama, kao i da se voda ispumpava u kanalizaciju što nije dozvoljeno". Oni smatraju da gradska vlast mora da naloži da "Promenada uradi sve što je prvobitno planirano, jer svako drugo rešenje ukazuje na dogovor u korist investitora, a na štetu Novosađana".

  • Krle

    18.11.2019 20:02
    @@Dr
    NEPI ima i 4 trafo stanice velikog kapaciteta na 4 podzemnom nivou PROMENADE gde voda vec prodire kroz ne izolovane (hidro) betonske dijafragme. Sta mislis sta ce se desiti kad dodje do kratkog spoja sa vodom? Ekspolozija? Upotrebna dozvola? Molim objasni mi kako.
  • Dr

    17.11.2019 09:52
    čitaj pažljivo
    Kompletan tekst i komentar.U tome je i problem.Ako nije imala potrebnu dokumentaciju,KAKO JE DOBILA GRAĐAVINSKU DOZVOLU.Nema dokumentacije onda nema dozvole znači da je objekat NELEGALAN.Gde to ima,izgradiš objekat a onda vršiš prepravke kako bi dobio overenu dokumentaciju na osnovu koje dobijaš dozvolu.
  • @Dr

    16.11.2019 13:51
    Zakon
    Druže Dr, bilo bi dobro da prvo pročitate zakon o planiranju i izgradnji, kao i prateće podzakonske akte. Tada ćete shvatiti da ne poznajete materiju. NEPI itekako ima i Lokacijske uslove i Građevinsku dozvolu - to je javno dostupno na sajtu ministarstva u okviru sekcije CEOP.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti