Promenadi još 45 dana za dobijanje upotrebne dozvole

Tržni centar Promenada dobio je novi dodatni rok, od 45 dana, kako bi dobili upotrebnu dozvolu i prošli tehnički prijem objekta.
Promenadi još 45 dana za dobijanje upotrebne dozvole
Foto: 021.rs

U upravi Promenade navode da je ostalo da se otklone manji nedostaci ustanovljeni u lokalima.

Direktor tržnog centra Boris Stevović za 021.rs kaže da su u protekla tri meseca testirali SCADA sistem za praćenje i kontrolu podzemnih voda koji je implementiran unutar šoping centra i da svi parametri govore da su podzemne vode daleko ispod maksimuma sistema.

- Pomenuti sistem nam je poslednjih meseci omogućio da izuzetno precizno pratimo i kontrolišemo sve parametre podzemnih voda, a takođe i iskoristimo prikupljenu vodu za ekološko grejanje objekta. Sa zadovoljstvom možemo saopštiti da je tokom poslednja tri meseca testiranja sistem funkcionisao apsolutno besprekorno, u svakom trenutku radeći unutar propisanih parametara i daleko ispod svog maksimalnog kapaciteta. Takođe, želimo još jednom da naglasimo da je sistem u skladu sa svim propisima i zahtevima koje smo imali od nadležnih službi, i kao takav predstavlja održivo ekološko i trajno rešenje - objašnjava Stevović.

Investitor, kompanija NEPI, uložila je dodatnih dva miliona evra u nov sistem za rešavanje problema podzmenih voda koji podrazumeva 11 bunara, ugradnju protivpožarnog sistema i druge popravke. Merenja sada pokazuju da se ispumpava manje podzemnih voda (12 litara u sekundi) nego što je prvobitno procenjivano (60 ili 100 litara u sekundi). Ova podzemna voda se potom prečišćava i koristi za zagrevanje objekta, nakon čega odlazi u kanalizaciju.

Stevović je za 021 potvrdio da su u međuvremenu dobili protivpožarnu dozvolu, a protekle nedelje od strane Gradske uprave i izmenjenu građevinsku dozvolu (pogledati foto-galeriju), što je deo tehničkog prijema objekta.

Kako je naveo, jedina prepreka da se dobije konačna upotrebna dozvola je ta što je u međuvremenu ustanovljeno da u pojedinim lokalima radovi nisu bili u skladu sa propisima i standardima. To uskoro treba da bude završeno.

- U međuvremenu, nakon testiranja SCADA sistema, implementacije svih dodatnih radova zahtevanih od strane nadležnih institucija i uključivanja sistema u projekat centra, ušli smo u proceduru tehničkog prijema objekta. Tokom tehničkog prijema utvrđeno je da je sam šoping centar Promenada potpuno i u skladu sa projektnom dokumentacijom ispunjava sve zahteve nadležnih službi, dok su u lokalima pojedinih zakupaca utvrđena određena odstupanja od primenjivih propisa i standarda. Pomenuta odstupanja su konačno rezultirala sa dobijanjem nove dozvole za probni rad u periodu od 45 dana od strane Instituta za bezbednost i sigurnost na radu kako bi sami zakupci realizovali potrebne izmene. Svaki pojedinačni zakupac u šoping centru snosi odgovornost za svoj objekat i radove koje je izveo tokom zakupa prostora - kaže direktor Promende.

Stevović napominje da su pomenuti dodatni radovi manjeg obima i veruje da će biti obavljeni u vrlo kratkom roku, kraćem od 45 dana.



Podsetimo, u drugoj polovini 2018, kada je objekat od gotovo 130.000 kvadrata skoro bio završen, ustanovljeno je da se investitor odlučio za jeftiniju varijatnu temelja i zaštite od podzemnih voda koja nije adekvatna za ovaj deo Novog Sada, gde je nekada bila močvara, o čemu više možete pročitati OVDE. Tada se ispostavilo da im ni MUP nije izdao protivpožarne dozvole.

Zbog propusta u radovima, nekoliko dana pre zvaničnog otvaranja objekta, komisija Instituta za bezbednost i sigurnost (IBS) iz Novog Sada dala je privremeni dozvolu Promenadi sa rokom od godinu dana da se isprave nedostacu, koja je potom produžena za još 3 meseca. Novi krajnji rok je 1. april kada će Promenada najverovatnije i konačno dobiti upotrebnu dozvolu.

  • Sofi

    08.05.2020 18:51
    Promenada
    RUGLO GRADA!
  • @Rodjeni Limanac

    19.02.2020 07:15
    “...ja sam i bot i SNS poltron i žuti i napredni i nazadni i sve...”

    Žuti nisi...
  • Iva84

    19.02.2020 05:55
    smešno...
    sStvrano ne znam koliko ste vi ljudi zatucani, digli ste halabuku oko Pupinove palate, te oko Promenade, sve novo što se izgradi u ovom gradu vi pljujete, treba da živimo u srednjem veku??Izvolte na Dunavac zaobiđite Promenadu kome se ne dopada, onima kojima se dopada nek izvole kupovati, ručavati i šetati se istom...
    A što se tiče komntara da je samo na "udarnoj" lokaciji tržni centar kod nas... druže moj nisi ti sveta video dalje od Dunavca verovatno....
    Srdačan pozdrav svima vama koji uživate u tržnom centru i ne morate do Biga po isto...a i Vama koji se jedite-uskoro ćete prestati kad se počne nešto drugo graditi, svoj bes i isfrustitranost ćete usmeriti na novu zgradu ;) :*

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti