FOTO: 30 mercedesovih solo autobusa stiglo u Novi Sad

Trideset mercedesovih solo autobusa na gas stiglo je u garažu Gradskog saobraćajnog preduzeća, dok će 20 zglobnih autobusa na gas turskog proizvođača BMC stići do kraja marta, saznaje 021.rs.
FOTO: 30 mercedesovih solo autobusa stiglo u Novi Sad
Foto: 021.rs

U toku je tehnički prijem i registracija novih mercedesovih autobusa i oni će već narednih dana saobraćati novosadskim ulicama. Radi se o istoj vrsti vozila koji od decembra prošle godine voze na nekoliko gradskih i prigradskih linija.

Kako 021.rs saznaje, za puštanje u saobraćaj ovih 30 autobusa nije planirana posebna svečanost, kao što nije bila ni za 13 mercedesa pre dva meseca. Ideja je da svi solo autobusi na gas, zajedno sa 20 zglobnih autobusa koji stižu krajem marta i mini-busevi iz prošle godine, budu prezentovani na posebnoj promociji krajem marta ili tokom aprila.

Inače, kako 021.rs još saznaje, u GSP je pristigao i prototip zglobnog autobusa i na njemu će se narednih nedelja obučavati vozači dok ne stigne kontigent novih iz fabrike, a njegovu fotografiju su nam ustupili sa sajta autobusi.net.  

Podsetimo da je 30 solo autobusa koji su sada stigli kupljeni za 682.254.694,8 dinara bez PDV-a od firme "Star Import" iz Beograda, koja je isporučila i 13 solo autobusa na gas po ceni od 287.612.812,5 dinara bez PDV-a, dok 20 zglobnih autobusa isporučuje "M.P.N. Promet" po ceni od 606.756.000 dinara.

Ovo je deo obnove voznog parka u koji je uključeno i osam Ivekovih midi-autobusa na CNG gas (99.880.000 dinara bez PDV-a) koji voze od jesenas, kao i 25 solo i pet zglobnih autobusa sa pogonom na CNG gas koji se kupuju iz kredita EBRD od sedam miliona evra i taj tender Evropska banka upravo sprovodi.

Sve ove nabavke će omogućiti da GSP ove godine rashoduje 50 autobusa, i kada autobusi iz kredita EBRD-a stignu u Novi Sad u drugoj polovini ove godine, GSP će imati ukupno 101 novi autobus, čime će se starost voznog parka prepoloviti na 6,7 godina.

Dodajmo i da se u naredna dva meseca očekuje primena novog elektronskog sistema naplate u 105 autobusa GSP-a na gradskim linijama, kao i početak primene novog tarifnog sistema kojim se uvode đačke i studentske godišnje markice od 5.000 dinara, dok će cena karte na gradskim linijama ostati 65 dinara, a u svim prigradskim linijama ide na 110 dinara uz smanjenje cene markica za sve prigradske zone.

  • Prasko

    09.03.2020 11:58
    Samo komentari za onog naseg glavnog šamana-gurua za i protiv!!!!! Pustite politiku i bolje recite nesto za ovu stoku sto ce pljuvati jesti semenke crtati kukaste ispisivati navijacke parole naravno na cirilici u ovim lepim novim busevima... sve u svemu steta ovih buseva kad nas je 90% ne vaspitana stoka koja sve sto nije svoje lomi i unistava....
  • Aleksandar Vučić

    06.03.2020 06:32
    Mečka iz Srbije
    Rekoh vam dragi gradjani da cemo praviti mercedesove autobuse.
    Obećanje ludom radovanje.
  • Нико и неко

    04.03.2020 00:38
    Дуга деветка XD
    Океј је то што се број аутобуса повећава, али мислим да је проблем што Новом Саду фале дугачки бусеви, такозване "хармонике". Чист пример је деветка ујутро када се иде на факс, посао, пијацу... Већ код дома здравља на НН буде пун.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.