Poverenik pokrenuo nadzor nad Informatikom zbog sumnje da su u hakerskom napadu bili ugroženi podaci građana

Zbog hakerskog napada na informacioni sistem JKP "Informatika" tokom prošlog vikenda, u kojem se ne zna koji su sve podaci o ličnosti građana bili ugroženi, Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti sprovešće mere nadzora prema tom preduzeću.
Poverenik pokrenuo nadzor nad Informatikom zbog sumnje da su u hakerskom napadu bili ugroženi podaci građana
Foto: 021.rs
Kako prenosi portal Nova.rs, kancelarija Poverenika je saopštila da u ovom trenutku ne raspolaže potpunim podacima o vrsti podataka o ličnosti građana koji su napadom ugroženi.
 
Navodi se da je JKP Informatika dostavilo Povereniku obaveštenje o povredi podataka o ličnosti, ali se iz njega ne mogu doneti potpuni i verodostojni zaključci.
 
Podsetimo, kako je otkrio 021.rs, tokom vikenda hakeri su blokirali servere gradskih uprava i drugih javnih službi koji su u JKP Informatika. Da bi otključali servere hakeri su tražili otkup u kriptovaluti - bitkoinu u vednosti od oko 400.000 evra. Gradska uprava Novog Sada je odbila to da plati.
 
Puna tri dana sve službe u Novom Sadu su bile blokirane, u gradu nije radila nijedna kamera. Gradonačelnik Miloš Vučević je za 021 izjavio da će gradu biti potrebne nedelje da se oporave od hakerskog napada.
 
U saopštenju Informatike navedeno je da je informacioni sistem napadnut virusom koji zaključava fajlove i čini ih nedostupnim, ali da lični podaci građana nisu ugroženi. Međutim, gradonačelnik Vučević je za 021.rs izjavio da ne može da kaže da li su nestali podaci o dugovima građana za komunalije ili porez.
 
Ovaj hakerski napad se u određenoj meri odrazio i na sistem objedinjene naplate, matičarske službe, sistem video nadzora, predškolsku ustanovu i na skoro sva javna preduzeća. U međuvremenu, neki sistemi su vraćeni u rad i normalno funkcionišu.
 
Inače, Novi Sad bi mogao da dođe do nekih od podataka koje su "zaključali" hakeri, nakon što je kompanija Emsisoft uspela da izradi "ključ" za dekripciju, o čemu više OVDE.
  • novosadjan

    08.03.2020 19:01
    stavka
    Neki sugradjani placali su i osiguranje stana. Da li osiguravajuce kuce sada imaju ili nemaju podatke ko je sve uplacivao osiguranje stana?
  • maja

    08.03.2020 15:54
    @cviko
    Cviko mozda se razumes u kompjutere a o ostalom pricas gluposti.Za komunalije
    utizivanje posle godinu dana zastareva.Znaci ako te tuzi neko za racune starije od
    godinu dana ne moras da platis ako se pozoves na pravu zastarelosti na
    tuzbu.Dug ostaje, ali ako te nisu tuzili ne moras da platis takav je zakon.
  • Miki

    08.03.2020 14:50
    Klovn
    Gagisa, ti si jedan obican ali i los klovn. Pokusavas da zabavis neupucene gradjane i da ih usmeris protiv radnika Informatike.
    Da si i malo upucen, znao bi da u Informatici ne mogu da se citaju ni novine preko interneta a kamoli tvoji omiljeni porno i sado-mazo sajtovi.
    Bolje se bavi mazanjem margarina na hleb i stavljanjem podriguse preko toga. Trebace dosta toga narednih dana.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti