FOTO: Plakati protiv ubijanja životinja na autobuskim stajalištima u Novom Sadu

Plakati Udruženja građana "Novi Sad Animal Save" postavljeni su na autobuskim stanicama po Novom Sadu.
Kako navode u ovom udruženju, koje je ogranak internacionalne mreže Save Movement, plakati, koji su prvi put postavljeni u Novom Sadu i Srbiji, pozivaju na human odnos prema svim životinjama, kao osećajnim bićima. 
 
Plakati su postavljeni na tri lokacije u gradu, u ulici Žarka Zrenjanina, Stražilovskoj i na Bulevaru oslobođenja, na uglu sa ulicom Maksima Gorkog. U aprilu i maju biće postavljeni na još tri prometne lokacije.
 
 
"Ovim putem želimo da skrenemo pažnju na globalne konzumerističke trendove korišćenja etički nepodobnih prozvoda koji pritom i narušavaju zdravlje cele planete. Više od 60 milijardi kopnenih životinja godišnje se ubije zbog trgovine njihovim mesom. Svesna bića se drže zatvorena i izlažu svakodnevnoj patnji da bi se brutalno usmrtila zarad proizvodnje mesnih prerađevina. Njihovo meso puno pesticida, antibiotika, hormona stresa i genetski modifikovanih sastojaka, pakuju se u šarenu ambalažu i nude kao hrana. Pritom se od javnosti skriva dokazana činjenica da ljudi mogu da žive bez proizvoda životinjskog  porekla i da su na biljnoj ishrani vitalniji, manje bolesni i dugovečniji. Takođe, svako ko pređe na biljnu ishranu za svog života spasi više od 10.000 životinja", navode u ovoj organizaciji.
 
Cilj akcije postavljanja plakata je podizanje svesti građana o važnosti veganske i etički podobne ishrane koja isključuje svaki oblik nasilja, ali i ukazivanje na mogućnost jednakog tretmana svih životinja. 
 
 
"Aktivisti ujedno žele da ukažu i na trend bogaćenja jednih na račun izgladnjivanja drugih, odnosno neracionalnu raspodelu resursa. Životinje koje se uzgajaju zbog mesa pojedu više proteina nego što ih proizvedu - najmanje devet kilograma biljnih proteina da bi se proizveo samo jedan kilogram mesa. U zapadnim zemljama oko 80 odsto žitarica se koristi za ishranu životinja i potroši se i ogromna količina vode u celokupnom procesu", stoji u saopštenju koje potpisuje ovo udruženje, uz  zaključak da se prelaskom na bezmesnu ishranu otvara mogućnost za racionalno trošenje prirodnih resursa i prestanak gladi u svetu.
  • Rada

    15.03.2020 11:10
    Nemanja
    "Pas je shpiljska (pecinska) zivotinja kojoj nije u prirodi da obavlja nuzdu u prostoru u kom zivi. Prevedeno, pas koji zivi u stanu nece nikada obaviti nuzdu u istom, osim ako ga nemogucnost da napusti taj stan ne primorava. Dalje, kolicina mokrace koju pas izbaci na jednom mestu (na travnjaku) nije tolika da moze da izazove neprijatne mirise - jednostavno se upije u zemlju. I, na kraju, pas je jedna od retkih zivotinja (uz konja, npr.) koja zapravo voli i trazi kontakt sa ljudskim bicima, tako da ti argument tipa "psu nije mesto u stanu, to je bolest, bla, bla, bla" isto tako ne stoji."

    Druže, ti ugradi zelene zidove i podne površine u svom stanu, pa nek' ti kućni ljubimac piša i sere do mile volje u tvom habitusu. To što si se ti navikao na smradež, ne znači da ga drugi ne osete. Iz stanova u kojima boravi pas se oseti smrad na celom spratu, a kad se uđe u takav stan, ljudima se povraća. Prateći tvoju logiku, preporučujem ti da ubaciš i konja u svoj stan da ti pravi društvo.

    Pričajući o zelenim površinama u gradu u kojim ih ima manje od 5% govori da nisi baš racionalan da proceniš situaciju.
    Druga stvar je da se ne radi samo o neprijatnim mirisima, nego o higijenskim uslovima.
    U slučaju određenih kožnih bolesti, dermatolog te odmah šalje na analizu sa pitanjem da li držite psa ili mačku u stanu.
    Zvuči kao da bi da se mažeš govnima ceo dan, pa izvoli.
  • Gaga

    13.03.2020 17:45
    @Nemanja
    Mene zanima da li znaš koliko u proseku teže budale, pošto si sasvim sigurno stručnjak i za lingvistiku i za fiziku koja se uči u osnovnoj školi. :)
    Preporučujem da se prijaviš na odeljenje "Zoohigijene" i objasniš dežurnom veterinaru svojim mjaukanjem, "Mjau! Mjau!" u čemu je tvoj lični problem. Čujem da otvaraju posebno odeljenje za slučajeve poput tebe. Ne, i za tvog "kućnog" ljubimca.
    Državna firma kao i svaka druga, koliko znam. :)
  • Nemanja

    13.03.2020 08:57
    @Gaga

    Opisivati budalu kao budalu nije uvreda. To je trebalo da te u kući nauče, ali onda ne bi podigli budalu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.