FOTO: Inspektori stražare kod rampe za pešačku zonu, gradski informacioni sistem i dalje ne radi

Nedelju dana posle hakerskog napada na gradski informacioni sistem koji je doveo do toga da podaci u 2.000 računara i 120 servera budu kriptovani i time zaključani, novosadska lokalna uprava se još nije oporavila.
FOTO: Inspektori stražare kod rampe za pešačku zonu, gradski informacioni sistem i dalje ne radi
Foto: 021.rs

Informacioni sistem, za koji je zadužena JKP "Informatika" i u kojem se dogodio proboj preko imejla, još ne funkcioniše. I dalje ne rade sajtovi gradskih uprava i servisi e-uprave kao što je virtuelni matičar, a u Gradskoj inspekciji ne mogu građanima da pruže informacije o predmetima i prijavama jer nemaju pristup podacima.

Od Novosađana smo čuli da su tokom dana u Upravi dobijali odgovor da ne mogu za sada da im pomognu, jer ne radi mreža ili da mogu da urade samo ono što je moguće uz papir i olovku.

Vidljiv primer toga da informacioni sistem Grada ne funkcionipe je i to da u centru na ulazu u pešačku zonu i dalje dežuraju pripadnici saobraćajne inspekcije ili komunalne policije koji kontrolišu ko sme da uđe, jer automatski sistem ne radi.

Podsetimo, gradonačelnik Miloš Vučević je nedavno za 021.rs rekao da će se Grad oporavljati nedeljama od hakerskog napada. Grad je nakon napada odbio da plati ucenu za dobijanje ključa za dekripciju, prvo od 50 bitkoina (400.000 evra), a potom i 20.

U međuvremenu je i poverenik pokrenuo nadzor nad "Informatikom" zbog sumnje da su u hakerskom napadu ugroženi podaci građana.

  • Deran sa Štranda

    13.03.2020 18:26
    Piraterija
    Neko je hteo da skine krekovanu verziju Norton antivirs programa, dobio Corona ransome virus.

    Kliknite za Link OVDE
    Ime : Glavni Arhivator
    potvrdite email: info@nsinfo.co.rs
    Proverite svoj inbox
    5 sekundi kasnije
    FATAL ERROR
  • Ah

    12.03.2020 12:44
    Olovka i papir
    Da vidimo ko zna znanje a ko je trut
  • JbgJa

    10.03.2020 18:31
    Treba da odgovara ko je kriv i finansijski i materijalno pa se valjda u sledecoj pljacki nece vise desiti da neuki ljudi prave tender

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti