FOTO: Funkcioneri i svita u obilasku radova u Kliničkom centru Vojvodine

Radovi na rekonstrukciji Klinike za interne bolesti Kliničkog centra Vojvodine, kao i nekolicine okolnih klinika, traju već skoro pola godine.
FOTO: Funkcioneri i svita u obilasku radova u Kliničkom centru Vojvodine
Foto: 021.rs
Radove otpočete 1. decembra prošle godine danas su obišli funkcioneri - premijerka Srbije Ana Brnabić, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, pokrajinski sekretar za zdravstvo prof. dr Zoran Gojković, direktorka Kliničkog centra Vojvodine prof. dr Edita Stokić, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević, kao i direktorka Regionalnog predstavništva Evropske investicione banke Dubravka Negre.
 
Radove finansira Kancelarija za upravljanje upravljanje javnim ulaganjima Vlade Srbije.
 
Prema rečima direktorke KCV Edite Stokić, u sklopu Klinike za interne bolesti nalaze se četiri klinike - klinika za nefrologiju, klinika za endokrinologiju, klinika za gastroenterologiju i klinika za hematologiju. 
 
"Ako bih želela da vam prikažem značaj rekonstrukcije, reći ću brojkama. Ove četiri klinike obave u toku godinu dana 6.000 hospitalizacija, odnosno čak 30.000 hospitalizacija kroz dnevne bolnice. Rekonstrukcija i sanacija Klinike za interne bolesti je samo deo rekonstrukcija koje se realizuju u KCV jer se trenutno rekonstruiše sedam klinika, kao i lamele B i C na ginekologiji, a u prethodnom periodu smo imali veliki broj rekonstrukcija koje su omogućile bolje uslove za rad zaposlenih i boravak pacijenata", rekla je dr Stokić nakon obilaska klinike u kojoj, čini se, nije mnogo urađeno od decembra.
 
 
Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je da je poseta zvaničnika iz Beograda značajna ne samo u kontekstu investicija, već i zbog "simboličnog čina da predsednica vlade sa saradnicima poseti klinički centar, najznačajniju zdravstvenu ustanovu koja je u protekla dva meseca pokazala fantastičnu organizaciju i vrhunski profesionalizam, odgovornost i posvećenost kad je reč o borbi protiv covid19".
 
Podsetio je da će Vlada finansirati izgradnju B i C bloka Kliničkog centra Vojvodine i rekonstrukciju Poliklinike.
 
"Sva zahvalnost ljudima koji su ovde danonoćno radili u kovid sistemu, stanje se vrlo brzo popravlja i vraćamo se u redovan rad. U poslednje četiri godine je 7,7 milijardi uloženo u zdravstvo, a za 30 do 40 dana ugovorićemo i izgradnju Kamenice 3 i to će biti dodatno ulaganje od gotovo dve milijarde. Možemo govoriti o mnogo boljem zdravstvenom sistemu nego što smo zatekli 2016. godine. To je i jedan od razloga zbog čega je naš zdravstveni sistem mnogo spremnije dočekao ove izazove sa kojima se suočio minulih nedelja", rekao je Mirović i dodao da su poslednje nedelje pokazale pokazale da zdravstveni sistem mora imati kontinuitet u ulaganju.
 
"I to je najvažnija poruka, svakodnevna briga o zdravstvenom sistemu uvek mora da bude prioritet svake javne politike", poručio je Mirović.
 
Predsednica Vlade Ana brnabić rekla je da radovi nisu stali ni tokom vanrednog stanja.
 
"Građevinski radnici predano su radili, poštujući sve mere opreza. Naš zdravstveni sistem je pretrpeo ogromne pozitivne promene i bio je spreman da se suoči sa krizom izazvanom koronavirusom. Aleksandar Vučić je pokrenuo, kao predsednik vlade, velike infrastrukturne radove u zdravstvu, ja sam to potom nastavila jer je ovo vlada kontinuiteta. Pokrenuo je projekat 'jedna milijarda u zdravstvo' i zahvaljujući tome imali smo bolnice koje smo tokom krize prebacili da budu isključivo kovid bolnice. U poslednjih nekoliko godina je povećanje plata u zdravstvu bilo između 57 i 67 odsto - 57 odsto doktorima specijalistima, 67 odsto medicinskim sestrama i tehničarima. Idemo na kompletnu digitalizaciju zdravstva", poručila je Brnabić i opisala situaciju koja se, kako kaže, dogodila juče u bolnici u Prokuplju.
 
Kako kaže, bolnicu je juče obišao predsednik Srbije i sačekala ga je direktorka koja se - rasplakala.
 
"Rasplakala se jer je videla da se nešto dešava posle 30 ili 40 godina. Meni je to utisak jer je danas direktorka Kliničkog centra Vojvodine rekla da joj je ovo lično emotivno jer je ona u ovoj klinici krenula da radi i bio joj je prvi dan na poslu", dodala je Brnabić.
 
 
Rok za završetak radova je 600 dana.
 
U kom svojstvu su neki od funkcionera bili u današnjoj poseti, nije tačno poznato. Međutim, evidentno je da su funkcionerski obilasci, nakon vanrednog stanja, nastavljeni, a u atmosferi predstojećih izbora.
 
Premijerka je danas poručila da ne obilazi Klinički centar Vojvodine u sklopu kampanje, već da joj je to redovan posao i da ni ubuduće neće voditi funkcionersku kampanju.
 
Podsetimo, organizacija Transparentnost Srbija nedavno je obelodanila rezultate istraživanja upravo funkcionerske kampanje, a u kojima se navodi da su tokom vanrednog stanja promotivne aktivnosti funkcionera bile još intenzivnije i vidljivije nego u kratkom periodu pre zvaničnog prekida izbornih aktivnosti, a u čemu je prednjačio ministar odbrane Aleksandar Vulin.
 
Osim lične promocije, ministar Vulin nije propuštao priliku da promoviše i predsednika Srbije, kog je isključivo oslovljavao kao vrhovnog komandanta.
  • Cici

    22.05.2020 22:25
    SNS PARADA
    SNS parada.
    Poltroni.
    Prof Stokic je postavila svoje potrcke na mesta Upravnika Klinika.
    Ovo je sve strasno.
    Ovo nije struka.Sramota.Ovo je politika.Sram vas bilo! Licna korist i borba za vlast.
    Sve sto se radi je fuseraj teski!
  • Brontosaur

    22.05.2020 20:34
    @Patak 21.05.2020 • 17:11
    "Vucko dve gradi.vucko car"

    Kakav car takvo i carstvo.
  • gradjaninX

    22.05.2020 18:54
    Ja sam na listi cekanja za lek koji je svuda inace dzabe preko osiguranja, jer od njega zavisi kvalitet i duzina zivota. Ali ako,, gradite puteve i gluposti, mozda i dozivim da ih vidim.
    Lista je u NS-u ~200 ljudi, pomera se za jednog ili dva godisnje. Lek je ~5000e godisnje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti