FOTO, VIDEO: Proradilo kogeneraciono postrojenje u Toplani Jug

U Toplani Jug počelo sa radom novo kogeneraciono postrojenje u čiju gradnju je Novosadska toplana uložila više od 500 miliona dinara.
FOTO, VIDEO: Proradilo kogeneraciono postrojenje u Toplani Jug
Foto: 021.rs

Ovo postrojenje ima snagu od četiri megavata i godišnje će proizvoditi 30 miliona kilovat časova električne energije i isto toliko toplotne energije.

Početku rada ovog postrojenja je prisustvovao niz gradskih funkcionera, među kojima i gradonačelnik Miloš Vučević, koji je rekao da je ova velika investicija višestruko značajna za Novi Sad podsetio da je slično postrojenje pre nekoliko godina izgrađeno i u Toplani "Zapad".

"Cilj je da imamo što efikasniju i ekonomičniju tehnologiju grejanja, te da je sve uklopljeno u koncept zaštite životne sredine. Novosadska toplana istovremeno proizvodi i električnu i toplotnu energiju, i potpuno je van konkurencije u Srbiji i regionu. Rangirana je u nivou sa sistemima u skandinavskim državama. Ova investicija završena je u predviđenom roku. Grad čekaju veliki projekti na polju energetske efikasnosti stambenih zgrada i javnih objekata, jer da bismo prešli na obračun po utrošku, moramo imati energetski efikasne zgrade. Taj sistem se trenutno ne primenjuje najviše zbog toga što ima mnogo starih zgrada, i za građane bi takav obračun značio skuplje grejanje", naveo je Vučević.



Novosadska toplana će održavanje postrojenja u periodu od 12 godina platiti nešto više od 500 miliona dinara, a ima i ugovor sa EPS-om u prodaji struje po povoljnim cenama. Novac od prodaje struje bi narednih godina trebalo da pokrije troškove izgradnje postrojenja. 

Postrojenje je izgradila grupa preduzeća "Energotehnika-Južna Bačka" iz Novog Sada, "Delta inženjering" iz Beograda, "Termoprojekt" iz Beograda, "STI" iz Zagreba, "NS Koncept" iz Novog Sada" i "Contex Energy" iz Novog Sada sa podizvođačem "Bera Invest" iz Vrbasa.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti