VIDEO, FOTO: Predstavljen budući izgled Spensa, deo objekta će biti Centar za veštačku inteligenciju

Projekat rekonstrukcije Spensa predstavljen je sinoć, a tom prilikom je otkrivena i maketa koja pokazuje kako bi ovaj objekat mogao da izgleda u budućnosti.
VIDEO, FOTO: Predstavljen budući izgled Spensa, deo objekta će biti Centar za veštačku inteligenciju
Foto: 021.rs
Kako je rečeno na predstavljanju projekta, ugovor o saradnji između Novog Sada i Fakulteta tehničkih nauka biće potpisan u narednih nekoliko dana, a plan je da se kroz 12 do 14 meseci konkuriše za novac za obnovu u okviru programa "Srbija 2025", odnosno da se povuku sredstva iz republičkog budžeta. Pre toga stručnjaci sa Fakulteta tehničkih nauka će sa Gradom pripremiti projektno-tehničku dokumentaciju.
 
Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je rekao da je ideja da se Spens obnovi u celosti. 
 
"Cilj je da zamenimo i rekonstruišemo kompletan krov, da više ne prokišnjava, da možda iskoristimo njegov energetski potencijal u smislu solarnih panela, ali to je pitanje za struku. Cilj nam je da zamenimo kompletan fasadni omotač, da zamenimo reparirano stepenište, da imamo vrata koja se zatvaraju i leti i zimi i da čuvaju energetski potencijal Spensa. Želimo da rekonstruišemo sve sportske hale, sve svlačionice, sva kupatila, sve toalete. Cilj nam je da oplemenimo i funkcionalno bolje organizujemo prvi sprat Spensa, da ovde bude odeljenje Gradske biblioteke, kao i da ovde bude Centar za izučavanje veštačke inteligencije za ovaj deo Srbije", rekao je Vučević. 
 
  
 
On smatra da se obnovom Spensa daje nova snaga i budućnost ovom objektu i da je potrebno da se promeni percepcija prema njemu - da se više ne gleda kao simbol koji propada, nego kao na vrednost koja zaslužuje ulaganje. 
 
Vođa projektnog tima dekan Fakulteta tehničkih nauka Rade Doroslovački rekao je da se za jedan ovakav projekat moraju angažovati profesionalci iz oblasti građevine, arhitekture, mašinstva, elektrontehnike. 
 
"Potreban i neophodan je rad koji će Spens osavremeniti, prilagoditi novim zahtevima, standardima i obući ga u novo odelo od temelja do krova. Na Spensu, osim sportsko-rekreativnog centra i drugih sadržaja, osnovaće se i Centar za veštačku inteligenciju, što je vrlo značajno zbog dosadašnjeg razvoja IT sektora. Blizina sa FTN i Naučno-tehnološkim parkom oživeće mnoga dešavanja od vitalne koristi gradu, pokrajini i državi", poručio je Doroslovački.
 
  
 
Vučević se osvrnuo i na to što je pre dve godine izjavio da bi jedno od mogućih rešenja bilo i rušenje Spensa, te izgradnja funkcionalnijeg objekta na istom mestu. To je, naravno, izazvalo brojne reakcije u javnosti i ta ideja je ubrzo povučena. Na predstavljanju projekta rekonstrukcije Vučević je poručio kako izjava o mogućem rušenju nije bila slučajnost ni lapsus, nego je želeo da pokrene javnu raspravu o toj temi. 
 
"Nisam ja to ni napamet rekao, niti mi je izletelo, već sam hteo da probudim javnost, da se otvori rasprava po cenu i da politički negativno budem ocenjen, jer sam video po izveštajima da je ekonomsko poslovanje Spensa bilo sve teže. Spens ne može da obavlja poslove ako ga ne budemo potpuno rekonstruisali", zaključio je Vučević. 
 
 
Spens je prethodnih meseci bio tema zbog afere sa zagađenom vodom u zatvorenom bazenu. Deblji kraj je izvukao tadašnji direktor JP Sportski i poslovni centar Vojvodina Milan Jarić koji je morao da podnese ostavku. Jarić je i sinoć bio prisutan na predstavljanju projekta rekonstrukcije. 
 
Nakon što je 021.rs otkrio da je voda zagađena, krenulo se u sređivanje i rekonstrukciju zatvorenog bazena
 
  
  • /

    20.06.2020 20:24
    /
    e jos da mi dokazete da su vodovod i kanalizacija izmisljotina iz bosne a ne latina.

    eto, barem je u sirmiumu vodovod ovdasnji
  • Kaćanka

    20.06.2020 08:57
    @Pero
    Pa ne dajmo Pero, dok se mi svađamo oni love u mutnom....većina je odnekud i nekad došla, željna mira i života od sopstvenog rada... Ali, Neki su alavi pa napadaju, zidaju, ruše...gaze... Neki su Mirni miruju, mudruju, ćute... ta nije moje žito....mislim da su krivlji mirniji
  • Pera

    19.06.2020 23:44
    @Kaćanka
    I u to ime ce pored Limana, Galens da unisti nasip i da izgradi Bosnu na vodi sa jos Dodikara....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti