FOTO: "Čakor" i "Vučevo" posle više od 15 godina propadanja sklonjeni iz Novog Sada

Nakon brojnih urgencija, apela i pisanja medija, ledolomci "Čakor" i "Vučevo", koji su više od 15 godina bili usidreni uz Kej, danas su konačno sklonjeni.
Ledolomci su premešteni u Stare Banovce.
 
Ova dva ledolomca su već izvesno vreme predstavljali ekološku opasnost, s obzirom na to da je "Čakor" bio potonuo, a da se tečnost iz njega izlivala u Dunav.
 
Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je još u maju izdalo rešenje kojim se preduzeću "DMB Shipping" iz Rume, koje je povezano sa Dušanom Borovicom, vlasnikom "Dunav agregati grupe" u čijem su vlasništvu i ledolomci, da ukloni ove brodove. To nije učinjeno, zbog čega se Grad Novi Sad zajedno s resornim ministarstvom urgentnim pisanim zahtevom obratio Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, odnosno Odeljenju za vodnu inspekciju.
 
"Poslednja dva dana bez prestanka vršilo se ispumpavanje vode sa brodova, ne čekajući da vodostaj Dunava opadne, kako je prethodno obrazlagano od strane vlasnika brodova da upravo nivo vodostaja reke onemogućava sprovođenje aktivnosti razmeštanja brodova", navodi se u saopštenju grada.
 
Međutim, upravo je ispumpavanje vode sa brodova bio razlog zbog kog se Udruženje profesionalnih lađara Srbije, koje je godinama apelovalo na problem propalih ledolomaca, obratilo inspekciji. Kako su naveli u udruženju, voda iz mašinskog prostora se ispumpavala direktno u Dunav, bez zaštitne barijere.
 
  
 
Kako se navodi u saopštenju grada, nakon ponovne reakcije gradonačelnika Miloša Vučevića i nadležnog ministarstva, Lučka kapetanija Novi Sad je naložila vlasniku brodova da ih u najkraćem mogućem roku ukloni. Brodovi su odvučeni uz desnu obalu Dunava, kraj Starih Banovaca. 
 
"Grad Novi Sad izražava veliku zahvalnost Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture na hitnim i brzim reakcijama u cilju sprečavanja nastanka bilo kakvih štetnih posledica po građane Novog Sada i Grad Novi Sad", zaključuje se u saopštenju.
 
Akcija uklanjanja ubrzana nakon pisanja 021.rs
 
Portal 021.rs pokrenuo je pitanje ovih ledolomaca u maju ove godine, kada je primećeno da je ledolomac "Čakor" počeo da tone. Tada su u Udruženju profesionalnih lađara Srbije, koje je godinama upozoravalo na opasnost, još jednom ponovili da bi potencijalno izlivanje tečnosti iz ovih brodova moglo da našteti samom Dunavu.
 
Tačno mesec dana nakon što je 021.rs objavio tekst u kom se ukazuje na opasnost, dogodilo se upravo ono na šta se upozoravalo. Građani su primetili masnu mrlju koja dolazi iz potonulog "Čakora", što su prvo prijavili našem portalu, nakon čega smo obavestili nadležnu inspekciju, koja je izašla na teren.
 
Tada je 021.rs upitao i nadležne zbog čega se ne naloži uklanjanje ovih brodova, ali odgovora nije bilo. Nakon toga smo ponovo pisali o propadanju ovih brodova i ćutanju nadležnih, a tek nakon što smo postavili pitanje gradonačelniku Milošu Vučeviću, dobijen je odgovor da će se tražiti njihovo uklanjanje.
 
Nakon toga akcija uklanjanja je krenula da se odvija mnogo brže. Grad je saopštio da je još u maju zatraženo od vlasnika da se oni uklone, ali da preduzeće "DMB Shipping" to nije učinilo.
 
U četvrtak su primećeni radnici na ovom brodu, kako ispuštaju vodu, ali reporter 021.rs juče nikog nije zatekao kod ovih brodova. Kako su rekli očevici, sama akcija uklanjanja se odvila prilično brzo.
 
Ledolomci su nekada pripadali firmi "Heroj Pinki", a nakon privatizacije su postali deo "Dunav grupe agregati" Dušana Borovice, koja je u međuvremenu propala, dok su "Čakor" i "Vučevo" ostali usidreni uz Kej.
  • miki

    10.08.2020 04:42
    o kojoj miki higjeni
    O kojoj higjeni keja pricate kad se ispusta otpad od klanice poznatih i bmiskih vlascu u dubac jel pliva sve crveno koja higjena
  • Hemičarka

    09.08.2020 18:49
    I?
    Za pohvalu je da su konačno sklonjeni... ali, kakva im je sudbina u Starim Banovcima? Da li su i dalje u vodi, pa zagađuju Dunav, samo malo nizvodno od Novog Sada, ili su izvučeni zbog popravke, remonta, sečenja/...?
  • Miki

    09.08.2020 06:18
    Higijena keja
    Divno, grad je ucinio prvi korak ka bezbednosti Dunava i higijeni keja. Pitam nadlezne zasto masina za ciscenje trotoara ne radi na keju? Stoji lisce i prasina od prosle godine. Kocke i strmina se ne prskaju protiv korova a otpad se neurodno odnosi. Oko plasticnog WC-a smrad je nesnosan. Naisi na betonu stoje godinama. Menjajte direktora cistoce ako je nesposoban ili pre bih rekao neuredan. Komunalna policija i redovna policija slabo ili nikako ne reaguje na keju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti