"Excalibur" prima nove polaznike: Škola engleskog jezika po meri polaznika

"Engleski jezik nije predmet u školi, engleski jezik je veština komunikacije i navika", stav je jedne od najstarijih škola engleskog jezika u Novom Sadu.
"Excalibur" prima nove polaznike: Škola engleskog jezika po meri polaznika
Foto: 021.rs
"Česta greška kod roditelja je da dovode decu sa predubeđenjem da će časovi u ovoj školi biti neka vrsta dopunske nastave koja će im pomoći da poprave ocene u školi. Iako to nije isključeno, to nije naš primaran cilj", smatraju u ovoj školi. 
 
Od časova engleskog za predškolce, koji podrazumevaju učenje uz pesmice, pa do kurseva poslovnog engleskog jezika, u školi "Excalibur" kreiraju se kursevi krojeni po meri učenika. Nedavno su, kažu, imali i učenicu koja se pripremala za posao stjuardese. Uspešno su je ispratili na prvi let sa kompanijom "Etihad". Često su obučavali i novinare. Knjige su spremne, a olovke naoštrene ukoliko se pojavi potreba za obučavanjem u nekim drugim poslovnim sferama, kao što je medicina.
 
 
Pristup svakom učeniku pojedinačno ne ogleda se samo u oblasti engleskog jezika koja se izučava, kaže za 021 profesor Karlo Poljaković iz škole "Excalibur".
 
"Evo, recimo, ja sam od februara do danas pogledao 76 filmova zbog jednog učenika. On je veliki poznavalac filmova, tako da, pre svakog časa ja imam zadatak da pogledam po jedan film, kao i on, onda na času razgovaramo o tome šta smo gledali. To je velika prednost i za mene, jer obojica nešto naučimo", priča Poljaković.
 
Kaže da se često trude i da menjaju udžbenike na nekoliko godina, jer "ako predavačima dosadi materijal", kako ne bi i učenicima.
 
Ono što smo naučili u školama i na fakultetima je da se nivo znanja engleskog jezika najčešće utvrđuje na osnovu poznavanja gramatike i pravopisa, što je, kaže Poljaković, najčešće pogrešno. Neki polaznici savršeno govore engleski, a da nikad nisu učili taj jezik, već su ono što znaju usvojili kroz muziku, igrice i filmove. 
 
"U 'Excalibur-u' uvek predlažemo polaznicima da urade dijagnostički test koji smo napravili još pre deset godina, jer 'znati dobro jezik ne znači poznavati gramatiku, već komunicirati na tom jeziku'. Mi testiramo čitanje, slušanje, gramatiku i konverzaciju. Na osnovu te četiri ocene nalazimo prosek i odredimo nivo. Nikad nismo imali problema kada nekog stavimo na određeni nivo. Taj dijagnostički test je uvek bio pun pogodak", navodi Poljaković. 
 
 
U ovoj školi engleskog jezika dostupna su i onlajn predavanja, što je mogućnost koju često koriste naši građani kada odu u inostranstvo, gde su časovi engleskog najčešće preskupi.
 
Važan deo "Excalibur-a" škole je obrazovanje dece, od najmlađih do srednjoškolaca, i priprema za Kembridž testiranja. Najmlađi polaznici imaju šest godina, oni uče uz igru, u učionici posebno prilagođenoj njima, ali prvenstveno učimo komunikaciji.
 
"Imali smo nekoliko osmaka koji su polagali B2 nivo engleskog jezika, što je dosta rano, jer na B2 ispit obično izlaze učenici trećeg ili četvrtog razreda srednje, a sad već imamo u srednjoj školi koji polažu C1 nivo", kaže Poljaković. 
 
 
U toku je upis u "Excalibur". Nastava će se održavati u skladu sa epidemiološkim merama i preporukama, pa je, zbog toga, organizovan raspored stolova koji omogućava održavanje distance, grupe su smanjene na pet polaznika, obezbeđena su sredstva za dezinfekciju, a svaka učionica ima poseban ulaz spolja, kako se deca ne bi grupisala u hodniku.
 
Škola engleskog jezika "Excalibur" nalazi se u Ulici Lasla Gala 23. Sve neophodne informacije dobićete na mejlu excaliburlanguageschool@gmail.com ili pozivanjem brojeva 021/661-47-47 ili 062/150-65-15. Radno vreme škole je svakog radnog dana od 10 do 14 i od 16 do 20 časova, a vikendima po dogovoru.
 
Novosti i dodatne informacije potražite na zvaničnom sajtu, kao i na Fejsbuk stranici "Excalibur-a".

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti