Skupština sutra o trošenju novca iz gradske kase i imenovanjima novih direktora

Novosadski odbornici u petak će razmatrati izveštaje o trošenju budžeta za prošlu i prvu polovinu ove godine, sa pratećim izveštajima o radu javnih preduzeća, a nastaviće se i nova imenovanja nakon što su pre desetak dana izabrani gradonačelnik i Gradsko veće.
 Skupština sutra o trošenju novca iz gradske kase i imenovanjima novih direktora
Foto: 021.rs

Skupština treba da sa zakašnjenjem od nekoliko meseci usvoji izveštaj o budžetu grada za prošlu godinu koji je iznosio više od 29,9 milijardi dinara, a koji je na kraju imao suficit od malo više od 4,9 milijardi dinara. Veći deo ovog suficita je još u decembru raspoređen u ovogodišnji budžet, a sada će preostalih 976,2 miliona dinara biti podeljeno.

Dodajmo i da izveštaji o radu javnih preduzeća za prošlu godinu pokazuju uglavnom pozitivno poslovanje i profit u visini od nekoliko do par desetina miliona dinara, međutim kada se zna da su svi iz budžeta, osim "Novosadske toplane", dobijali i stotine miliona dinara, upitan je finansijski uspeh.

Što se tiče ovogodišnjeg budžeta i njegovog trošenja, u prvoj polovini 2020. godine, iako je bilo vanredno stanje, a i dalje traje kriza izazvana epidemijom, to se skoro i ne odnosi na funkcionisanje gradske kase, ukoliko se potrošnja uporedi sa višegodišnjim prosekom. Prema navodima u izveštaju, ovogodišnji budžet je planiran u visini od 29,3 milijarde dinara sa već delom prenetih sredstava iz prošlogodišnjeg suficita i u prvoj polovini godine su prihodi bili na nivou od 87,5 odsto planiranog tj. leglo je 14,2 milijarde prihoda.

Sa potrošačke strane, ona je bila na niovu od 9,4 milijarde dinara, odnosno rashodi u prvoj polovini godine su bili u visini od 57,7 odsto budžeta, što je malo manje nego ranijih godina, ali i očekivano znajući da je bilo zastoja tokom vanrednog stanja i lokalnih izbora. Ovo se posebno vidi jer su kapitalna ulaganja bila na nivou od 17,8 odsto.

Izveštaji o radu javnih preduzeća u prvoj polovini 2020. godine su takođe slični kao i budžet. Ovde se jedino primećuje da se kod GSP-a vide problemi, što je i bilo očekivano jer nisu radili i imali su značajno umanjenje prihoda zbog epidemije.

Pored niza tačaka o budžetu i preduzećima, Skupštinu će obeležeiti i nova imenovanja u javnim preduzećima nakon što je nedavno konstituisana vlast. Na sednici se očekuju usvajanja ostavki direktora "Informatike" Nenada Barca (SNS), "Tržnice" Dušana Bajića (LSV) , "Novosadske toplane" Dobrosava Arsovića (SNS) i Stambene agencije Gorana Zarića (POKS). Oni su podneli ostavke jer LSV i POKS predaju naprednjacima preduzeća koja su vodili.

Nenad Barac će biti direktor "Novosadske toplane", Uroš Lončar će biti postavljen na mesto direktora "Tržnice", dok će Siniša Kresojević postati direktor "Informatike". Očekuje se da ove rokade u javnim preduzećima budu usvojene na sednici u petak. U Stambenu agenciju Novog Sada na mesto direktora dolazi Marko Jovanović, takođe naprednjački kadar.

Sem kadrovanja odbornike očekuje i da donesu nekoliko odluka koje treba privrednicima da olakšaju poslovanje usled pandemije. To je predlog da se zakupcima većih kioska i baraka za tri godine produže odobrenja za korišćenje objekata i o tome više OVDE, kao i da se deo privrednika oslobodi obaveze plaćanja komunalne takse za isticanje firme na poslovnom prostoru i da se ukine naknada za korišćenje javnih površina za sve svrhe, osim za prodaju štampe i prodaju zanatskih i sličnih proizvoda, o tome više OVDE.

Na dnevnom redu je odluka da se nastavi sa pomaganjem školovanja nadarenih studenata tako što će u Fond za darovite studente Grad donirati novac za 10 jednogodišnjih stipendija (više o ovome OVDE), a Gradsko veće je predložilo i da Novi Sad konvertuje potraživanja Grada prema Preduzeću za vodne puteve "Ivan Milutinović-PIM" iz Beograda u vlasništvo u vrednosti od 582.852,22 dinara (više o tome na ovom LINKU). 

Odbornici treba i da odobre da Novi Sad da plac privatnom investiroru kako bi dobio lokal od 183 kvadratna metra jer je tržišna vrednost slična i više o ovoj odluci OVDE.

Predloženo je i da se donese odluka o uspostavljanju saradnje između Novog Sada i Petrovgradskog rejona Sankt-Peterburg u Rusiji, te da se da saglasnost na izradu i izmenu prostornog plana Novog Sada za lokaciju radne zone u Kaću.

Sednica Skupštine grada se i ovaj put održava u sali Skupštine Vojvodine zbog epidemioloških mera.

  • Milan

    02.10.2020 19:15
    Dobrosav Arsović je VELIKI ČOVEK I STRUČNJAK!
  • Milanče

    02.10.2020 09:33
    sns
    Kad gospod Bog hoće i kuvana šunka prdne........stara proverena izreka.
  • Fuj

    02.10.2020 08:11
    Jet zasto bi Milos dao sansu clanovina iz Novog Sada
    Kad je bolje ove iz CG HR sa kupljenim diplomama stavljati na funkcije
    Oni normalni obrazovani se distancijaru od sns sramota ih

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti