Saniraće se kuća Milunke Savić u Stepanovićevu

Kuća srpske heroine Milunke Savić, najodlikovanije žene u istoriji ratovanja, u Stepanovićevu, biće obnovljena.
Saniraće se kuća Milunke Savić u Stepanovićevu
Foto: Grad Novi Sad
Zavod za zaštitu spomenika kulture Novog Sada raspisao je javnu nabavku putem koje se traži izvođač građevinsko-zanatskih i konzervatorsko-restauratorskih radova na obnovi fasade i krova kuće, koju čeka i izrada ulične ograde.
 
Kuća se nalazi u Ulici Milunke Savić br. 4 i data je ovoj heroini početkom dvadesetih godina, za zasluge u odbrani države. U njoj je živela nekoliko godina sa sestrom i decom, da bi se potom preselila s decom u Beograd. 
 
Od izvođača radova traži se visokokvalitetno obavljen zadatak na obnovi ovog istorijskog objekta. Radiće se zamena oštećene limarije i stolarije, novi krov i fasada po uzoru na postojeću.
 
Milunka Savić je rodom iz Koprivnice, kod Jošaničke Banje. Krajem prošle godine je otvoren Memorijalni kompleks sa stalnom izložbom, posvećen ženi koja je, uprkos velikim zaslugama u oba Balkanska rata i u Prvom svetskom ratu, većinu života provela radeći teške poslove i siromašno.
 
Odlikovana je ordenom Karađorđeve zvezde, Medaljom za hrabrost Miloš Obilić, sa dva francuska ordena Legije časti, Spomenicom iz Prvog svetskog rata, Albanskom spomenicom i Ratnim krstom sa zlatnom palmom.
 
Rok za ponude za radove na obnovi kuće Milunke Savić je 19. april.
  • Зоки

    07.04.2021 12:27
    Хвала на искреном и јасном одговору,
    без обзира што се у једном делу вашег мишљења не слажемо, али и то је у реду.

    У праву сте варвари су свакако били бољи од неких потоњих идеологија. Фашизма у првом и другом рату који је осим убијања, затирао и културу и рушио споменике народа или појединаца који нису били на њиховој страни. Милунка су управо борила против таквих и зато је вредно обновити њену кућу.

  • slav

    06.04.2021 15:46
    trščara
    Što se tiče trščara i najstarijih kuća,konkretno u NS,ne sne se zanemariti činjenica da su mnogi vlasnici-naslednici,jedva dočekali da se reše istih kako bi dobili jedan ili dva stambena objekta u zamenu.
  • @Зоки

    06.04.2021 10:19
    Molim vas, ponovo pročitajte moj komentar.

    Lepo piše "OK, treba"

    Moj komentar Ne isključuje obnovu ove kuće, nego pita po kom osnovu se ovo obnavlja, a trščare i najstarija kuća u NS (nedavno bio članak na 021) se ne obnavlja.

    A reći ću vam po kom osnovu - sve što veliča srpstvo (nije nužno uvek negativna konotacija), ali i četnike, kraljevinu naspram SFRJ, četnike itd... to je trenutno poželjno i to se veliča.

    A ono što NS i Vojvodinu svrstava u Srednju Evropu, to se pušta da propadne, namerno.

    Sve treba obnavljati, ni jedan spomenik se ne sme rušiti, makar bio komunistički, ili koji god.
    Sve je to istorija.

    Šta bi bilo da su Varvari razrušili ceo Rim jer im nije bio po ukusu?
    Ali ovde vladaju trendovi, a sve ostalo se zatire i ruši.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti