FOTO, VIDEO Novaković: Grad ne usvaja GUP zbog gradnje "Novog Sada na vodi"

Predsednik novosadskog odbora Narodne stranke Borislav Novaković ocenio je danas da novosadska vlast nije odustala od izgradnje na Šodrošu i Kameničkoj adi, te da donošenje Generalnog urbanističkog plana (GUP) Novog Sada do 2031. godine namerno kasni zbog "Novog Sada na vodi".
FOTO, VIDEO Novaković: Grad ne usvaja GUP zbog gradnje "Novog Sada na vodi"
Foto: 021.rs
On je na konferenciji za novinare predstavio nacrt urbanističkog plana priobalja Dunava koji se navodno priprema u lokalnoj vlasti i za koji Novaković tvrdi da je dobio od uzbunjivača iz Gradske kuće. Lider Narodne stranke u Novom Sadu navodi da ovaj plan ne znači da će to biti i konačno rešenje, ali da nije ni smelo da se dogodi da ga on predstavlja javnosti kao dokument koji dobijaju od uzbunjivača, nego je to trebalo da uradi lokalna vlast.
 
Novaković je ocenio da se iz ovog nacrta urbanističkog plana vidi da novosadski naprednjaci nisu odustali od gradnje na prostoru Šodroša i okoline, a posebno ne od pomeranja nasipa 500 metara u korito reke.
 
On je pojasnio da se iz urbanistčkog plana vidi da gradska vlast ima ideju da nasip napravi posred Šodroša, zbog čega će Dunav ostati bez prirodnog priliva vode, dok će se voda pumpati preko stanice, a odlivati kroz dve velike betonske cevi duge nekoliko stotina metara, koje će se nalaziti kod sadašnjeg brodogradilišta. 

Novaković tvrdi da se zbog priprema za usvajanje "skandaloznog plana" još uvek ne usvaja novi GUP, iako sadašnji ističe ove godine. Dodaje i da je Urbanizam zbog kašnjenja ostao bez vodnih uslova koji su izdati polovinom 2019. godine, sa jednogodišnjim rokom važenja.
 
"Sada sve stoji zato što se čeka dodatna studija Instituta Jaroslav Černi, koji se nalazi pred privatizacijom, a zainteresovani kupac je Milenijum tim, firma koja je direktno povezana sa Srpskom naprednom strankom", poručio je Novaković.

Predsednik GO Narodne stranke navodi i da nacrt urbanističkog plana pokazuje da postoje dve faze gradnje obalne utvrde, pri čemu se prva odnosi na prostor na kom je nekadašnje Brodogradilište i čiji je vlasnik novosadska kompanija Galens.

"Javnom pitam zašto gradska vlast planira da se prvo pravi nasip oko Brodogradilišta i pri tome se dozvoljava gradnja zgrade od 20 spratova", upitao je Novaković.

Novaković je pozvao lokalnu vlast da učini javnim plan priobalja, kao i nacrt novog GUP-a, te da se organizuje javna rasprava kako bi građani i stručna javnost mogli da iznesu svoje sugestije i primedbe na planove gradnje na prostoru Šodroša, Kameničke ade i okolnog prostora. 

Podsetimo, JP "Urbanizam" navelo je da nova planska dokumentacija, koja je u izradi, briše iz planskog dokumenta stambeno-poslovnu gradnju na prostorima Kameničke ade, Šodroša i Ribarskog ostrva.

Osim Generalnog urbanističkog plana (GUP) u izradi je i Plan generalne regulacije priobalja koji obuhvata lokalitet Kameničke ade, Šodroš, Ribarsko ostrvo, prostor nekadašnjeg brodogradilišta, kasarnu rečne flotile "Aleksandar Berić", deo uz Bulevar despota Stefana i gradsku plažu Štrand.

Prethodna planska dokumentacija, piše "Urbanizam" predviđala je komercijalne sadržaje, kao što su hotelski kompleks, poslovni objekat uz gradsku marinu i niz uslužnih objekata koji su zahtevali više saobraćajnica za funkcionalno povezivanje. Nova planska dokumentacija, tvrde u "Urbanizmu" ne predviđa slične sadržaje. 

Više o tome na OVOM LINKU.

  • Bojan

    10.04.2021 17:32
    Mogu da crtaju i usvajaju štagod hoće, kad ih potprašimo biće isto što i sa garažama na parkinzima i kafićoma u Limanskom parku - ništa.
  • Blumun

    10.04.2021 13:29
    Helou
    Koji ste vi moroni kad vas Bora Solunca vrti oko malog prsta. Vidi gari bice Novi Sad na vodi alealealeeee
  • Kiki

    09.04.2021 18:18
    Kamenici još jedan most? I to kao bas slučajno pored parcele koja se godinama priprema za tu svrhu i kostace silne milione...ma daaa. Bravo za ideju kako se samo toga niko pre nije setio. Da ste spojili Veternik i Rakovac pa da razumem. Sa ovim niste postigli ništa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti