Za komunalno opremanje kovid bolnice 250 miliona dinara iz budžeta Novog Sada

Novi Sad će iz budžeta grada dati 250 miliona dinara za komunalno opremanje nove kovid bolnice na Mišeluku, saznaje 021.rs.
Za komunalno opremanje kovid bolnice 250 miliona dinara iz budžeta Novog Sada
Foto: 021.rs

Istovremeno, gradski odbornici treba da donesu i odluku da se više od 25.000 kvadrata gradskog zemljišta na Mišeluku preda u vlasništvo Republike Srbije, zbog gradnje ovog zdrastvenog objekta.

Odluka o izdvajanju 250 miliona dinara i predaji zemljišta će biti donete na sednici Skupština grada, koja je izenada zakazana za utorak, 13. aprila, ali ne kao vanredno, već redovno zasedanje jer je zakonski zakazana u rokovima, ali po dnevnom redu je jasno da je posvećena gradnji bolnice. Donošenje ovih odluka je neophodno kako bi se krenulo gradnjom kovid bolnice u Novom Sadu sa 600 ležajeva, čime bi vojvođanska prestonica bilo treće mesto u Srbiji koje bi posle Kruševca i Batajnice dobilo privremenu bolnicu za smeštaj obolelih od kovid19.

Okvirno je predviđeno da gradnja bolnice počne oko 20. aprila i traje četiri meseca, što su najavili predsednik Srbije Aleksandar Vučić OVDE, kao i gradonačelnik Miloš Vučević OVDE.

Kako se 021.rs uverio, u predloženoj odluci o izmeni Programa uređenja građevinskog zemljišta, predviđeno je da 250 miliona dinara Novi Sad plati postavljanje 700 metara vodovodnih cevi, 300 metara fekalne kanalizacije, 800 metara atmosferske kanalizacije, gradnju kolovoza, pešačkih i biciklističkih staza i nišu za autobuse, javnu rasvetu, instalaciju semafora, hortikulturno uređenje, postavljanje klupa, kanti i jarbola.

Od ovih 250 miliona, 150 miliona dinara je već rešenjem gradonačelnika od 9. aprila raspoređeno iz tekuće budžetske rezerve za Program uređenja građevinskog zemljišta, a ostalih 100 miliona dinara će se preraspodeliti u okviru programa uređenja građevinskog zemljišta.

Za sada nema procena koliko bi koštala gradnja same bolnice, a ovi podaci nisu do danas saopšteni javnosti, kao ni za dve sagrađene bolnice u Batajnici i Kruševcu.

U drugoj odluci u koju je 021.rs imao uvid i koja ide pred odbornike, Novi Sad je predložio da se Republici bez naknade preda u vlasništvo šest parcela od 25.172 kvadrata na Mišeluku za potrebe gradnje kovid bolnice.

Zemljište će Grad dati Republici bez nakande i neposrednom pogodbom, jer je to moguće prema Zakonu o planiranju i izgradnji kada se radi o objektu od značaja za Republiku Srbiju i istovremeno je u pitanju zemljište u javnoj svojini. Ovde se radi o parcelama koje se nalaze na oko 120 metara nedaleko od "potkovice" koja je novosadskoj javnosti poznata kao mesto okupljanja ljubitelja motora i automobila na slepom delu petlje Mišeluk i to gledano u pravcu Petrovaradina, o čemu je 021.rs pisao OVDE.

Nova bolnica će se nalaziti na mestu koje je prema gradskim urbanističkim planoviam ranije predviđeno za gerontološki centar sa parkom, kao i nekoliko porodičnih kuća. U odluci koja ide na Skupštinu grada se navodi da je 9. aprila komisija Grada obišla lokaciju od ovih 25.172 kvadrata i konstatovala da je slobodna, da nema nelegalno sagrađene vikendice, koje su se pojavljivale u popisu lista nepokretnosti, ali da ima urušen pomoćni objekat od devet kvadrata koji je takođe nelegalno sagrađen.

U odluci koja ide pred odbornike se navodi i da je u toku izrada urbanističkog projekta buduće bolnice, a podsetimo da je najavljeno da će ona biti manja od batajničke, a veća od kruševačke, da će imati 200 ležajeva na intezivnoj i 400 na poluintezivnoj nezi i da se očekuje da kada prođe epidemija posluži kao Gradska bolnica.

  • driver

    13.04.2021 13:20
    petlja
    Bas lepo , doktori ce lepo slusati paljenje gume i zvuke auspuha i dernjavinu motora njih 200 svake subote i nedelje, , a tu nam je i velika nagrada miseluka botine
  • Vlada

    11.04.2021 16:48
    @Pa sta

    Pa da je bolnica pristupačnija Novosađanima, bila bi pristupačnija i vama koji dolazite iz drugih gradova... Ali ti navijaj da se mi cimamo kad iz nje izađemo u pola 8 uveče, pa će tebi sigurno biti lakše.
  • Mosa

    11.04.2021 15:58
    @Pa sta
    I oćekivao sam tako glupu reakciju sa tvoje strane! Znač tebi je normalno da se teški bolesnici i članovi njihovih porodica dovijaju za prevoz,a da grad boli uvo da taj usti prevoz obezbedi?! Suština posta je Grad nije dobro organizovao prevozi za sve ljude, bez obzira odakle su, a ova situacija je samo primer. Ali tvoj botovski mozak to ne može da shvati!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti