Pregled nedelje na 021: Univerzitet u stranačkim kandžama, priroda u nemilosti

U nedelji na izmaku, novinari 021.rs pratili su sve teme od važnosti za život Novosađana, a i danas smo za vas izdvojili one najvažnije i najzanimljivije.
Pregled nedelje na 021: Univerzitet u stranačkim kandžama, priroda u nemilosti
Foto: 021.rs
Šipkama na slobodu: Pred kraj radne sedmice u Novom Sadu se desio napad na novosadskog novinara i radijskog voditelja Daška Milinovića. On je u petak rano ujutro napadnut šipkama i suzavcem. O tome, ali i o atmosferi koju u društvu kreira vlast i koja pogoduje takvim nasilnim događajima je pričao za 021.rs.
 
Uzaludne primedbe: U četvrtak, 15. aprila, prisustvovali smo javnoj raspravi o izgradnji novog mosta u produžetku Bulevara Evrope. Kako smo svedočili, JP "Urbanizam" nije bilo raspoloženo da sasluša građane koji su smatrali da će izgradnja ovog mosta narušiti kvalitet njihovog života i životnu sredinu. Od 33 primedbe "Urbanizam" je predložio da većina ne bude prihvaćena, dok su neke, uglavnom formalnosti, delimično usvojene. Komisija za planove trebalo bi da da konačnu reč o usvajanju ili odbacivanju primedbi. Ispratili smo i šta su novosadske arhitekte imale da kažu na ovu temu (OVDE).
 
(S)NS univerzitet: Na novosadskom univerzitetu strasti se ne smiruju. Izbori za rektora su odloženi jer, kako je pisao 021.rs, sukob dve struje Srpske napredne stranke sabotira konačnu odluku. U celu priču se umešalo i Ministarstvo prosvete, što, po mišljenju mnogih, narušava autonomiju Univerziteta u Novom Sadu, ali i autonomiju Pokrajine, jer je za novosadski univerzitet nadležan Pokrajinski sekretarijat. Naš portal objavio je i razgovor sa sednice koja je otkazana zbog rasprave i demonstrativnog napuštanja od strane rektora.
 
Još nevolja na Univerzitetu: Tenzije i na Tehnološkom fakultetu novosadskog univerziteta. Savet Tehnološkog fakulteta poništiće izbore za dekana ove ustanove - nijedna od dve kandidatkinje nije dobila većinu glasova na nedavno održanom izbornom veću, u vrlo neizvesnom "odmeravanju snaga". Prema raspoloživim informacijama, može se zaključiti da postoji struja koja zagovara izbor Branke Pilić, a koju čini prethodna "garnitura" rukovodstva. Takođe, čini se da Biljana Pajin nema veliku podršku koleginice Sanje Podunavac Kuzmanović, ali ni Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje, koji su upravo upleteni u sukob dve struje SNS-a. 
 
Opasnost i zanemarivanje: Novosadska inspekcija ponovo je bila prinuđena da postavi traku sa upozorenjem na opasnost zbog raspadanja objekta vojne kasarne u Vojvode Bojovića 6 - Grad nema nadležnost nad ovom zgradom, a Ministarstvo odbrane godinama ne čini ništa da se stanje dovede u normalu. Već 10 godina gradski inspektori dopisima obaveštavaju resorno ministarstvo da je objekat u raspadu i da predstavlja opasnost po život ljudi. 
 
Bezobzirna eksploatacija: Iako prostorni plan područja posebne namene Fruške gore do 2022. godine predviđa rekultivaciju kamenoloma Kišnjeva glava i privođenje nameni u svrhu turizma i rekreacije, na ovom lokalitetu se i dalje eksploatiše kamen trahit. Kako pokazuju podaci 021.rs, tragovi eksploatacije vode do Vlade Srbije. Naime udeo u ovom kamenolomu koji je toliko dugo i entuzijastično eksploatisan ima i Vlada, a za upravljača akcijama Republike Srbije postavljen je "Vučićev čovek" Novak Nedić.
  • Lenka

    19.04.2021 06:11
    Sramota!
    Doslo doba da se po misljenje ide na vucevicevo kanabe ili da se slusaju zobenicini poverenici. Zamislite samo koliko je stvar otisla daleko kada se Mirovic i Milosevic distanciraju od partijske demonstracije moci u kompromitovanom i poslusnom kandidatu za rektora. Samo da im ne budu puna usta o pravima zena - koliko puta jedna vredna zena mora biti bolja od brzopletog i mrljavog muskarca?
  • Otpor

    19.04.2021 03:37
    Dobar znak
    Botovi su se opasno aktivirali na 021

    Znači strah postoji

  • Dr Milanče Mitovski,

    19.04.2021 00:44
    NEDOSTAJE LI?
    Поштовани ΛV желим да се у земљи искорени антагонизам и препуцавања, а са суседима да се развијају искључиво добросуседски односи. У то име, а поводом рођења мог унука, желим у земљи радост, весеља и мир без короне и других пошасти. Аномалијама се супростављам енергично песмом:

    ДОЂЕ МИ УНУК, ЉУБИ ГА ДЕКА

    Месеци дугачких девет
    Чекам нестрпљиво без мука
    Да видим у мали кревет,
    Како радо унук мој џуска.

    Када најзад он дође
    Најсрећнији сам дека,
    Да унук поред мене прође
    Само то ме још чека.

    Честитке кћери Теодори
    И зетуМилошу, такође,
    А Доротеј, братићу нешто збори,
    Да у загрљај нежни му дође.

    Честитке заслужују такође
    Баке и деке малог унука
    И чекају нестрпљиво да дође
    Тренутак да му пруже руку.

    Расти унучићу и само расти,
    Певај нежно дечје песме, своје,
    А зато сокићем да те дека части
    Јер си ми испунио жеље моје.

    Дође ми унук мој, љуби га дека,
    Гледа, а не зна шта му се привиђа,
    А он, да му причају, нестрпљиво чека,
    И ради све што уме и то без стида.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti