FOTO, VIDEO: Dva meseca traju radovi u centru Novog Sada, pogledajte šta je do sada urađeno

U toku je parterno uređenje okoline Srpskog narodnog pozorišta, a trenutno se premeštaju podzemne instalacije.
FOTO, VIDEO: Dva meseca traju radovi u centru Novog Sada, pogledajte šta je do sada urađeno
Foto: 021.rs

Na samom gradilištu nakon dva meseca radova, od ukupno devet koliko bi trebalo da traju, najaktivniji su radnici koji premeštaju vrelovodne cevi, jer su stare morale da se pomere nekoliko metara zbog planirane gradnje fontane na uglu Pozorišnog trga i Uspenske ulice, kod još nedovršene zgrade Poštanske štedionice.

Na Pozorišnom trgu drugih većih radova nema, a kopanje zbog premeštanja ili rekonstrukcije komunalne infrasturkture se obavlja kod Trga slobode i sada je gradilišna ograda zahvatila i deo centralnog novosadskog trga kod zgrade Apolo centra i zgrade hotela "Majer" (sadašnja banka).

Najviše su napredovali parterni radovi u delu prema Uspenskoj ulici i kod Uspenske crkve, tako da se već vide konture budućeg autobuskog stalajišta i pešačkih staza, a radnici rade na novom zidu ka zgradi SNP-a.

Takođe, kako se uverio reporter 021.rs, napreduje ograđivanje Uspenske crkve, što su odvojeni radovi od parternog uređenja okoline SNP-a, ali se izvode paralelno. Dizanje ograde i drugo uređenje okoline crkve sa preko devet miliona dinara plaća Srpska pravoslavna crkvena opština Novi Sad uz nadzor Zavoda za zaštitu spomenika kulture. O ovim radovima možete čitati više OVDE.

Podsetimo da Grad Novi Sad uređuje više od 8.000 kvadrata u centru, od kojih je 2.700 zelene površine.

Projektom je predviđeno da Pozorišni trg, Uspenska ulica i ostali prostor umesto mermera dobiju granitne i behaton kocke, fontanu umesto male zelene površine kod zgrade Poštanske štedionice, informacione displeje, klupe i drugi urbani mobilijar, kao i memorijalnu traku koja će ići linijom nekadašnje male Jevrejske ulice, koja je srušena zbog gradnje SNP-a.

Radove izvodi grupa građevinskih firmi: novosadska "Energotehnika - Južna Bačka", "Put - invest", "AB&CO" i "Geotehnika", kao i "Montop" iz Veternika i "Nukleus" iz Lazarevca", uz podizvođače "Green decor" iz Beograda, "Rasing" iz Vršca i "Urban-Mobiliar" iz Knića.

Radovi ukupno koštaju 378 miliona dinara sa PDV-om.

Više o projektu možete saznati OVDE, dok fotografije samog projektnog rešenja možete videti OVDE.

  • Nada

    09.05.2021 14:50
    Migli bi oprati i ofarbati prozore na Gradskoj kuci, pogotovo od podrumskog dela. Nikada prljavija Gradska kuca nije bila. I da sredite tavan da se golubivi ne zavlace i be ostavljaju izmet. Bavite se samo onim radovima na kojima mozete da se ugradite u procenat.
  • Baba

    09.05.2021 12:33
    Kao prvo, trebalo bi da to gradilište izgleda urednije. Opšti hao, delovi cevi i kamenja na sve strane razbacani, mučno je pogledati. Ako hoćete u pozorište, radite to na sopstvenu odgovornost, jer ćete se lako survati niz raskopane stepenice u totalnom mraku. A crkva je mogla da prođe i sa zelenom ogradom, a ne betonskom, ruglo jedno. Tek ćete da vidite kako će to da izgleda. A bila je lepa baš takva, neograđena, i unutra je lepa, ne sao za vernike, pravi biser barokne umetnosti, delo istorijskog Novog Sada. Bolje da je to istaknuto, nema svako takve spomenike!
  • Jana

    09.05.2021 12:16
    A da se urede ostali delovi grada?! Da se povezu svi delovi grada,tipa Detelinara i Klisa, da ima cescih polazaka, mogu i ostali da nabroje sta sve ne stima, sta sve fali, kao i svi delovi sa ostalim naseljima, selima?! Nazalost, ovo je ovako i kod manjih mesta, sela, kao nesto rade u centru, jedno te isto pretapaju, bacaju se novci, tj. pranje novca, umesto da se ti novci uloze na ostale delove grada/naselja/sela... I stalno centar se uredjuje, samo tako postoje ljudi... Siblje, nema trotoara, blata svuda, rupe, cim se maknete dalje od centra.. Nigde kante za smece van centra, i sve manje i manje kante po centrima, treba cistaci da budu pored kante i da je non stop izrucuju u vecu... Nigde pameti.. Kad pojedinci nesto uzmu da urade, da poprave, da saniraju, njima se rebne kazna, a ne reba se onima koji rade sve pogresno ili ne rade nista, a trebalo je oni da to uredjuju, sredjuju, odrzavaju, nego se uzmu novci, radnicima zrno se da, pa onda ni oni nece da rade za zrno, a neko ima citavu njivu kukuruza i leskari, pa posle radnici krivi... Svi su podjednako krivi. Treba da se svi slozimo i cim neko ovako nesto radi, odmah se trazi smena! Za toliko meseci su mogli da urede citav grad! Makar da saniraju, odrzavaju popravljeno, sredjeno, uredjeno.. Dokle ce ovo ovako?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti