FOTO: Počinje uređenje Pozorišnog trga, radiće se kanalizacija na uglu Jevrejske i Bulevara Mihajla Pupina

Radovi na uređenju Pozorišnog trga počinju u ponedeljak, 1. marta, poručuju za 021.rs u Gradskoj upravi za građevinsko zemljište i investicije.
FOTO: Počinje uređenje Pozorišnog trga, radiće se kanalizacija na uglu Jevrejske i Bulevara Mihajla Pupina
Foto: 021.rs
Reč je o prvoj fazi prethodno usvojenih planova da se uredi deo gradskog jezgra, a koji će obuhvatiti zonu Pozorišnog trga, Uspenske ulice i dela prolaza između Srpskog narodnog pozorišta i Apolo centra. Za početak, radiće se kanalizaciona mreža u zoni raskrsnice Jevrejske ulice i Bulevara Mihajla Pupina, dodaju u upravi.
 
Uslediće preostali planirani radovi u prvoj fazi.
 
"Uređenje ovog urbanog fragmenta podrazumeva parterno i hortikulturno uređenje, rekonstrukciju podzemnih instalacija, izgradnju javnog i dekorativnog osvetljenja i postavljanje urbanog mobilijara", navode u gradskoj upravi.
 
Inače, radove izvodi grupa građevinskih firmi: novosadska "Energotehnika - Južna Bačka", "Put-invest", "AB&CO" i "Geotehnika", kao i "Montop" iz Veternika i "Nukleus" iz Lazarevca", uz podizvođače "Green decor" iz Beograda, "Rasing" iz Vršca i "Urban-Mobiliar" iz Knića. Radovi ukupno koštaju 378 miliona dinara sa PDV, a planirano je da budu završeni za devet meseci (270 dana).
 
Ovaj deo gradskog jezgra uređuje se prema pobedničkom projektu koji je usvojen pre tri godine. Okolina Srpskog narodnog pozorišta će umesto mermera dobiti granitne i behaton kocke, fontanu umesto male zelene površine kod zgrade Poštanske štedionice, informacione displeje, klupe i drugi urbani mobilijar, kao i memorijalnu traku koja će ići linijom nekadašnje male Jevrejske ulice srušene zbog gradnje pozorišta. 
 
 
Na ovoj memorijalnoj traci, koja će ići linijom gde su bile kuće nekadašnje male Jevrejske ulice i koja će biti od korten čelika, laserom će biti ugravirano 90 događaja i zanimljivosti iz istorije Novog Sada, na srpskom i engleskom jeziku.
 
Projekat predviđa da se 16 stabala sačuva, šest lipa presadi na druge lokacije u gradu, četiri orežu i tri stabla uklone, a biće zasađeno novih 25 lišćara. Ovih 25 stabala neće biti mladice već delimično izrasla stabla i biće u betonskim jamama kako bi se sprečilo nekontrolisano širenje korenja, koje bi tako moglo da ošteti okolne podzemne instalacije.
 
Detaljnije o izgledu budućeg Pozorišnog trga i njegove okoline pogledajte na OVOM LINKU.
  • Iva

    03.03.2021 00:51
    DA LI JE NEKO PITAO GRADJANE STA ZELE ?? Usred centra ce da postave te betonske klupe umesto pravog toplog drveta... u sta li nam se pretvorio grad?! :(
    Dobro je pa nisu postavili fontanu preko puta raskrsnice kod norka.. Nisu bas jedna pored druge al se gledaju... UZAS!
  • !

    24.02.2021 20:58
    Plasim se "kvaliteta" a i estetike.
    Ovi su operisani od ukusa, ali od ugradjivanja i uzimanja nisu
  • Sale NS

    24.02.2021 19:00
    Ponavljam!
    Davnih dan je uočen loš kvalitet gazećih ploča na Pozorišnom trgu, mahom su sve pucale. Poznati arhitekta, sada već odavno pokojni, predložio je kapitalno rešenje koje bi pomirilo tenkovski izgled fasade SNP-a sa okolinom. Znači, poskidati sve ploče sa fasade pozorišta (koje su inače odličnog kvaliteta) i postaviti ih ispred na pešaki prostor. Fasadu preraditi na izgled sličan Apolu i Štedionici. Tako bi se jednim udarcem ubile dve muve!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti