FOTO: Karlovački brod koji ide "u dubinu" Dunava - još jedna propala priča

Brod Opštine Sremski Karlovci, kupljen u okviru projekta IPA fonda, godinu dana od predstavljanja stoji na obali, prepušten vodostaju i vremenskim uslovima.
FOTO: Karlovački brod koji ide "u dubinu" Dunava - još jedna propala priča
Foto: 021.rs
Na prvi pogled je očigledno da je brod u lošem stanju, a nekoliko dana je, zbog niskog vodostaja, proveo i nasukan na obalu.
 
Po mišljenju stručnjaka iz lađarske profesije, na osnovu priloženih fotografija jasno se vidi da je brod prepušten sam sebi, da se ne održava redovno i da je, očigledno, u pogrešnim rukama.
 
Kako navode pecaroši i građani koji na karlovačkom priobalju imaju usidrene čamce, brod je bio van vode nekoliko dana, a nadležni "nisu obraćali pažnju na vodostaj, te ga nisu spustili na vreme".
 
"Čak su pokušali i traktorom da ga spuste u vodu", kaže jedan Karlovčanin.
 
Foto: Fejsbuk (Sremski Karlovci aktuelno)
 
Brod je svečano predstavljen u junu prošle godine, a na samom događaju se nije pojavio niko od čelnika opštine. Dok je opozicionarima ovo bio "signal da nešto sa projektom nije u redu", u Sremskim Karlovcima se spekulisalo i da se tadašnji predsednik opštine i načelnik opštinske uprave nisu pojavili, jer se u stranci planirala njihova smena.
 
Projekat je finansiran iz IPA programa prekogranične saradnje Mađarska - Srbija ukupne vrednosti 377.000 evra, od čega je Opština Sremski Karlovci korisnik bespovratnih sredstava u iznosu od 129.000 evra. Glavni cilj projekta je stvaranje održive tematske vinske ture duž Dunava. 
 
 
Inicijatori projekta su dve regionalne vlade - okrug Bač - Kiškun i AP Vojvodina, kao i Opština Sremski Karlovci sa ciljem povezivanja i uključivanja proizvođača vina iz pograničnog dela Srbije i Mađarske.
 
Tokom realizacije projekta radilo se na izradi broda u cilju promocije fruškogorskog vinogradarskog regiona kako bi se poboljšao i obnovio identitet Podunavskog vinskog regiona i podigla svest o vinima u regionu.
 
Navedeni datum završetka projekta je 30. jun 2020. godine, ali nije bilo nikakvih obaveštenja da su rađene predviđene vinske ture.
 
Brod je trebalo da plovi u turama od sedam do devet dana. Iako je ranije najavljeno da će se na brodu za dvadesetak ljudi praviti kulturne i vinske ture, na samom predstavljanju rečeno je da u plovilo može da stane najviše 15 ljudi, a da je optimalan broj putnika 10, uključujući i dva člana posade. 
 
Na predstavljanju broda Marko Ćalušić iz Kancelarije za lokalni i ekonomski razvoj rekao je za 021.rs da su dodatna oprema, gorivo i posada obezbeđeni i da će tako biti dok "brod ne počne sam sebe da isplaćuje". Teret registracije broda koji pada na opštinu, košta više od 350.000 dinara, a u budžetu za 2021. godinu ova stavka nije predviđena.
 
 
Dok je Ćalušić 2020. rekao da su za brod već refundirana sredstva iz IPA fonda, u jučerašnjem odgovoru Pokrajinskog sekretarijata za kulturu koji je partner na ovom projektu, za 021.rs kažu da je "proces refundacije sredstava od strane evropskih partnera započet".
 
U Sekretarijatu ističu i da je projekat uspešno priveden kraju, da kontrola nije našla zamerke i da su sva sredstva opravdana. Ocenjuju i da fotografije stanja plovila ne idu u prilog tezi da brod propada. 
 
Iz Opštine Sremski Karlovci nisu, do objavljivanja ovog teksta, odgovorili na pitanja 021.rs u vezi sa stanjem broda i njegovim održavanjem. Novinarka 021.rs je takođe pisala kontakt osobi iz IPA fonda zaduženoj za ovaj projekat. Do objavljivanja teksta nije stigao odgovor.
 
Čoban "pecne", SNS odgovara
 
Brod koji ne plovi bio je i predmet kratkotrajne rasprave između poznatog novinskog izdavača Roberta Čobana i Srpske napredne stranke.
 
Čoban je na društvenim mrežama podelio vest o predstavljanju broda sa portala 021.rs, uz komentar da se na čelu opštine i dalje nalazi ekipa "koja nije kadra da vodi ni mesnu zajednicu a ne grad sa tolikom kulturnom i istorijskom baštinom". Potom je u komentarima podelio i fotografiju broda u "nereprezentativnom stanju".
 
Iz Srpske napredne stranke stigao je odgovor da Čoban već "godinama živi isključivo od novca koji uzima iz džepova poreskih obveznika", te da deli lekcije "iz sposobnosti i obaveštenosti".
 
"Krijući se iza brige o zaštiti kulturnog nasleđa, vlasnik medijske imperije koja decenijama upropaštava i unazađuje pismenost i kulturu, zapravo, nastoji da nametne festivale neukusa kao ideal prosperiteta", naveo je SNS, o čemu više možete da čitate na OVOM LINKU.
  • Sosa

    17.07.2021 17:50
    Tuzno
    Bolje da su novac uložili u renoviranje škole u Karlovcima koja se raspada, fasada otpada bukvalno i tu deca treba da nam se školuju, a ne da se utroši brdo novca na čamac koji bi sad već bivši predsednik i načelnik opštine koristili u privatme svrhe.
  • Nemanja

    16.06.2021 19:35
    Camac
    Gde ovde moze da stane 10 osoba?
  • Marko

    16.06.2021 17:08
    Lopovluk
    Samo kod nas u Srbiji se daje toliko bespovratnih sredstava i subvencija na gluposti. Sve to dobijaju bogati da bi svoj džep malo više napunili. Ako se već daju tolike pare od države zašto to niko ne kontroliše nego se pušta da svako radi šta hoće

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti