Prva poseta aktivnog kosmonauta Novom Sadu, Kud-Sverčkov održao predavanje na FTN

Ruski kosmonaut Sergej Kud-Sverčkov bio je u poseti Novom Sadu i tom prilikom je održao predavanje na Fakultetu tehničkih nauka.
On je aktuelnim i budućim studentima preneo svoje iskustvo sa MSS Ekspedicije 63/64 sa koje se, nakon 185 dana koje je proveo u orbiti kao inženjer leta, upravo vratio.
 
Srbija je prva destinacija ka kojoj se Kud-Sverčkov uputio, vrativši se sa svoje višemesečne ekspedicije, koju je započeo u oktobru prošle godine. 
 
Ovo predstavlja prvu posetu jednog aktivnog kosmonauta Novom Sadu. 
 
Osim Kud-Sverčkova, predavanja su održale i istraživačica i buduća kosmonautkinja Anastasija Stepanova, koja se priprema za daleko putovanje na Mars, kao i Alena Kusmenko, osnivačica dobrotvorne organizacije UNITY iz Rusije. 
 
Ovom prilikom kosmonaut je podelio iskustva sa svoje ekspedicije i objasnio ulogu koju je imao kao inženjer leta, a učesnici događaja mogli su da pogledaju i video koji je sam snimao tokom boravka u orbiti u Sojuz MS-17 svemirskoj letelici zajedno sa ruskim kosmonautom Sergejem Ružikovim, komandirom Sojuz MS svemirske letelice, i NASA astronautom Кetlin Rubins.
 
Takođe, izneo je i detalje sa svojih višegodišnjih priprema koje su uključivale i aktivnosti poput skakanja padobranom, ronjenje, treniranje različitih načina preživljavanja u pustinji i planinama. Studente je posebno iznenadilo što je kao najznačajniji element treninga za odlazak u svemir Kud-Sverčkov naveo učenje kroz posvećeno čitanje različitih uputstava sa kojim se čitava priprema i započinje. 
 
Prema njegovom mišljenju, inženjerstvo je najinteresantnija profesija zahvaljujući kojoj se kreira i inovira svet i sa tim u vezi je budućim inženjerima pružio savet da uče što više kako bi bili što bolji, ako ne i među najboljima, bez obzira za koju su se inženjersku oblast opredelili. 
 
Кosmonaut Кud-Sverčkov biće proglašen za narodnog heroja Ruske Federacije i ukupno je 124. ruski kosmonaut za tačno 60 godina od kada je prvi čovek, Jurij Gagarin, u svemirskoj letelici otputovao u svemir.
  • Nina

    11.08.2021 17:35
    Septembra 1975.god. Novi Sad su posetili astronauti Vitalij Sevastijanov (SSSR - 1976 prestao aktivno da leti a 1993. napustio svemirski program) i Čarls Pit Conrd (SAD - komandant misije Apolo 12 i treći čovek na mesecu).
  • Jogi Letač

    25.06.2021 22:08
    Ni jedan ravnozemljaš da dođe da ispita tu stvar, da li je Zemlja okrugla.
  • Aha

    25.06.2021 16:27
    @Koliko me služi
    Dobro te služi sećanje ali ne i vid, u naslovu piše "aktivanog" kosmonauta. Možda je major Gagarin u to vreme nije bio pasivan, šta znaš

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti