Novaković o planovima Galensa i priobalju: Fizički ćemo braniti obalu Dunava ako treba

"Tužilaštvo treba da reaguje zbog brodogradilišta u vlasništvu Galensa, a koji u dosluhu s Gradom planira da ukrupni posed na priobalju", smatra predsednik GO Narodne stranke Borislav Novaković.
Novaković o planovima Galensa i priobalju: Fizički ćemo braniti obalu Dunava ako treba
Foto: 021.rs
Na potezu je, kako kaže, "trgovina uticajem koju ni gradonačelnik, ni kompanija Galens, više ne kriju"
 
Novaković je danas izneo nekoliko pretpostavki i očekivanja za budućnost priobalja, a naglasio da će on i aktivisti "ako treba, fizički braniti obalu Dunava".
 
"Ako misle da ovo može da prođe, grdno se varaju", kaže on.
 
Otkako je Institut "Jaroslav Černi" i zvanično izneo stav da nema ništa problematično u premeštanju nasipa, javnosti je potvrđena namera kompanije Galens da brodogradilište, koje je kupila 2017. godine, pretvori u stambeno-poslovni kompleks koji investitor označava kao "humani". 
 
Najavljeno je pomeranje nasipa i dodatno učvršćivanje obale (baš u granicama novoplaniranog kompleksa), veslačke staze, ali i nova gradska plaža u dužini od 1,4 kilometara. Plaža bi trebalo da, prema rečima direktora "Urbanizma" Dušana Miladinovića, bude opremljena ugostiteljskim centrima.
 
Novaković smatra da je ceo posao "pripreme terena" za zahteve Galensa "primer privrednog kriminala koji treba da istraže nadležni organi". Kako kaže, za uređenje priobalja trebalo bi prvo održati javnu raspravu, a da nadležni "jasno i nedvosmisleno iskomuniciraju šta im je namera i u kom obimu".
 
"Svaki put kad mi dobijemo neke insajderske informacije, oni (Srpska napredna stranka i gradska vlast) kažu da to nije tačno, pa se ispostavi da smo sve vreme bili u pravu. Neka izađu i jasno kažu šta je šta. Do ovog trenutka to nisu uradili - niko nije video dokument koji je izradio 'Jaroslav Černi' u celini, postoji zavera ćutanja. Galens očito telefonira gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću šta želi", navodi Borislav Novaković.
 
On dodaje da se u slučaju priobalja ponavlja isti obrazac kao i za prethodne projekte Galensa - kupuje se bezvredno zemljište, koje kasnije izmenama urbanističkih planova dobija na ogromnoj vrednosti.
 
"Odjednom će novim Generalnim urbanističkim planom, izmenama plana generalne i plana detaljne regulacije na prostoru brodogradilišta i okruženja biti predviđena stanogradnja, što tako nije bilo u trenutku kupovine brodogradilišta. Pogledajte šta gradonačelnik mora da uradi da bi pogodovao kompaniji Galens. Pritom je to krivično delo trgovina uticajem jer da Galens nije imao dogovor s gradonačelnikom i obećanje da će biti menjana urbanistička dokuementacija, oni nikad to ne bi ni kupili. U trenutku kupovine je to zemljište u koritu reke, a ako pomere nasip 500 metara u dubinu, to postaje jedno od najvrednijih građevinskih zemljišta", smatra predsednik gradskog odbora Narodne stranke.
 
 
On ukazuje na obavezu konverzije zemljišta - tri ključne parcele na pomenutoj lokaciji još uvek su u vlasništvu države, dok je jedna u vlasništvu Grada, a na jednoj od njih pravo korišćenja ima Galens. Pravo korišćenja će, tvrdi Novaković, biti pretvoreno u pravo svojine za Galens, a samo je pitanje da li će to biti urađeno putem licitacije ili "nekog marifetluka".
 
"Očigledno je da Galens želi i da ukrupni posed i da će pokušati da dođe do preostale tri parcele na kojima nema pravo korišćenja, ni svojine. Videćemo kako će to uraditi, ali zakon predviđa konverziju uz naknadu - po ceni tržišne vrednosti zemljišta. Ovo smatram vrhunskim kriminalom i ovako nešto nigde u državi nisam video na ovaj način", navodi Borislav Novaković.
 
Predlog gradskog odbora ove stranke je da Grad raspiše međunarodni tender za uređenje obale u Novom Sadu - na potezu brodogradilišta, Kameničke ade, Šodroša, Ribarskog ostrva i mornarice, na kojem će moći da učestvuju sve arhitektonske kuće koje to žele. 
 
"Na taj način ćemo dobiti najbolje moguće rešenje. U protivnom vrtimo se u krug i bavimo više nečim što ima veze s privrednim kriminalom, a ne razvojem Novog Sada", poručuje on.
 
Kompanija Galens nedavno je saopštila da protivnici projekta koji se u javnosti označava kao "Novi Sad na vodi" imaju, kao i svi, legitimno pravo da iznose mišljenje, "a drugo je ako se to pravo zloupotrebljava za širenje neistina".
 
"U budućnosti, kada se za to steknu zakonski uslovi i ako bude struka dala 'zeleno svetlo', na prostoru 'Brodogradilišta' planiramo izgradnju najmodernijeg, humanog stambeno-poslovnog kompleksa, po ugledu na evropska uređena brodogradilišta pretvorena u nove omiljene gradske četvrti", poručili su u "Galensu".
  • Mastodont

    29.07.2021 12:17
    @Sabahudin

    Ahahaha, kad se svaki pećinar koji naplavi iz neke pripi*dine istripuje da će ovde nešto da odlučuje.
  • Bojan

    29.07.2021 12:14
    @Gradanka

    Samo se ti loži. Nama se ovo planira pod prozorom i ja ti kažem - nećete ni prići.
  • Novosađanka

    28.07.2021 23:32
    Botovi
    Vidim da većina botova ni ne zna o čemu je reč, već samo vređaju i nipodastavaju Boru Novakovića. Kad bi imali mozga i razmisliti, shvatili bi da je ovakav projekat poguban za Novi Sad.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti