FOTO: Najbolji stručnjaci u lečenju skolioze ovog vikenda u Novom Sadu na "ScoSym 2021"

Drugi po redu internacionalni ScoSym simpozijum, najveći simpozijum na Balkanu u oblasti operativnog i neoperativnog lečenja skolioze, okuplja ovog vikenda oko 200 stručnjaka u Novom Sadu.
Najeminentniji stručnjaci predstavljaju svoja istraživanja i mišljenja, a tema vodilja je "Aktuelni trendovi u istraživanju skolioze i ostalih deformiteta kičmenog stuba".
 
Program Simpozijuma akreditovala je Lekarska komora Srbije i to za lekare, fizioterapeute i radne terapeute, a ceo događaj omogućio je novosadski Scolio centar, ustanova zaslužna za lečenje deformiteta kičmenog stuba kod dece i kod odraslih, među kojima se nalaze i naši uspešni sportisti. Najveći napor na organizaciji međunarodnog događaja ovakvog stručnog nivoa u Novom Sadu dao je osnivač Scolio centra, međunarodno priznati Schroth instruktor mr Nikola Jevtić.
 
Osim predavanja renomiranih profesora i stručnjaka, učesnici imaju mogućnost da učestvuju u radionicama, kao i da predstave svoj rad i svoja najnovija istraživanja u ovim oblastima. Deformiteti kičmenog stuba su, naime, sve češća pojava kod dece, ali zadaju ogromne muke i odraslima, te svetski stručnjaci imaju puno posla u istraživanju novih i boljih načina da se nose sa negativnim zdravstvenim trendovima u svetu i kod nas. 
 
 
Sastavni deo simpozijuma je i izložbeni deo, na kome se nalaze međunarodne kompanije i institucije sa svojim najnovijim proizvodima u lečenju skolioze. Ove godine među izlagačima na 2. internacionalnom ScoSym simpozijumu su se našli: Asklepios Klinik, Acibadem, Sanomed, Klub Korektivne Gimnastike Stav, Laserski centar za kičmu, DigiMe, Hedef Spine, Scolioscan/Telefield.
 
Registrovani učesnici koji nisu imali mogućnost da doputuju u Novi Sad događaj prate uživo, putem onlajn platforme. Svi učesnici imaju priliku da čuju predavanja od priznatih svetskih stručnjaka, ostvare interakciju sa predavačima, iznose svoje mišljenje i postave pitanja vezana za predviđene teme kao i da se upoznaju sa iskustvima pacijenata sa dugotrajnim lečenjem skolioze i učestvuju u radionicama. 
 
Aktuelne teme u ovoj oblasti u subotu su predstavili dr Rene Castelein, Holandija, dr Theodoros Grivas, Grčka, dr Fabio Zaina, Italija, dr Thomas Shannon, Engleska, dr Christian Hülstrunk, Nemačka, dr Lukasz Stolinski, Poljska, prof. dr Ahmet Alanay, Turska, dr Çağlar Yılgör, Turska, pt Axel Hennes, Nemačka, Benjamin Schmitt, Nemačka i dr Josette Bettany-Saltikov, Engleska.
 
Danas izlažu dr Nachiappan Chockalingam, Engleska, Andreas Wuersching, Hrvatska i Michael Rexing, Nemačka.
 
 
Osim predavanja, program ScoSym simpozijuma obogaćen je i sa radionicom na kojoj učestvuju četiri različite škole. Radionicu vode PT Tony Betts iz Engleske i PT Maksym Borisov iz Ukrajine kao i PT Nikos Karavidas iz Grčke i pomenuti Nikola Jevtić, Scolio stručnjak koji je i okupio zainteresovane stručnjake.

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.