VIDEO: Trobojkama na Limanu dodate petokrake, na jednom zidu neko stalno dopisuje poruke

Veliki broj trobojki na Limanima jutros je osvanuo sa novim detaljom - crvenim petokrakama.
VIDEO: Trobojkama na Limanu dodate petokrake, na jednom zidu neko stalno dopisuje poruke
Foto: 021.rs
Kako se može videti na fasadama zgrada, pored nekih trobojki koje sada imaju petokrake nalaze se i poruke "Smrt fašizmu", iscrtani su srp i čekić, a na barem jednom mestu je dodat i simbol anarhista. 
 
Ko je autor ovih petokraka je nepoznato, ali je evidentno da se radi o odgovoru na "noćna molerisanja", u okviru kojih su oslikane brojne trobojke na fasadama na Limanu. 
 
Limanci su do sada više puta reagovali na ovu pojavu, zahtevom mesne zajednice da se podnese krivična prijava, vraćanjem fasada u prvobitno stanje, ostavljanjem raznih poruka na trobojkama, od kojih su neke uperene protiv nacionalizma, a ponovo se pojavio i kural
 
  
 
Da je borba sa "noćnim molerima" svakodnevna, najbolje se vidi na primeru zgrade na Bulevaru cara Lazara, tačno prekoputa Tržnog centra Promenada, gde je neko od komšija preko trobojke napisao da prodaje stan, ali je to prekrečeno posle nekoliko dana. Potom je na istom mestu napisano "Toma Zdravković", ali je ime popularnog pevača prekrečeno. Nakon toga pisalo je "Pera voli Anu", no ova izjava ljubavi na zidu bila je kratkog veka. Pred protekli vikend je ponovo napisano "Vratio se Valter" samo da bi bilo ponovo prekrečeno. 
 
  
 
Za sada nije utvrđeno ko su osobe koje duže od dva meseca oslikavaju trobojke preko fasada zgrada na Limanima. Opozicija je za ovo optuživala vladajuću partiju, ali su iz Srpske napredne stranke odbacivali ove optužbe, dok je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević poručio da je zabrinut zbog toga što nekome smetaju srpske trobojke. Pre toga je Limanom prošetalo nekoliko stotina mladih koji su nosili transparent "Predaja nije opcija", mahajući zastavom sa likom predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
 
 
Više nevladinih organizacija, opozicionih stranaka, kao i građana sa Limana su pojave trobojke ocenili kao pritisak i zastrašivanje stanovnika, nakon što je letos SNS izgubio na izborima u mesnim zajednicama u ovom delu grada. Takođe, dogodio se i incident, jednom od članova Saveta Mesne zajednice su probušene gume.

Komentari 120

  • Robert

    06.11.2021 13:08
    petokrake
    Ovo sa petokrakama je super! Veoma duhovito, vise je antifasisticki stav
    i protivljenje trobojkama na zgradama nego neko promovisanje komunizma
    i stare drzave kako to mnogi u komentarima predstavljaju.
  • Limanac3

    06.11.2021 10:39
    Zastva
    U potpunost selazm sa gradonacelnikom, ali zašto stati na zgradama trba u gradsku kuću celu ofarbati, miletica mostove ma celu tvrdjvu, zna se gde je mesto zastavi na zidu
  • Jovanka

    04.11.2021 14:40
    Tito
    Lepo sam ti govorila da satres nacose, al sad jbg... kasno!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti