Ko je Novosađanka koja je predsedavala klimatskim samitom COP26 u Glazgovu?

Predsedavajuća klimatskog samita COP26 u Glazgovu, koja je danas pozdravila predsednika Srbije Aleksandra Vučića, jeste Novosađanka - Sara Pavkov.
Javnost se za Pavkov zainteresovala, jer je pred obraćanje Aleksandra Vučića na Samitu o klimatskim promenama, rekla da "želi da pozdravi svog predsednika". Posle govora, Vučić joj se zahvalio, rekavši da je to normalan način da promovišete svoju zemlju.
 
Pavkov se našla u ovoj poziciji i zato što je Srbija 2019. godine izabrana za jednog od potpredsednika Konferencije UN o klimatskim promenama COP26. 
 
Pavkov je posebna savetnica u Kabinetu ministra zaštite životne sredine. Između ostalog je i zamenica predsednika Okvirne konvencije UN o klimatskim promenama, te je danas predsedavala COP-om. Takođe, učestvuje u pregovorima o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, u delu koji se tiče životne sredine. 
 
Pavkov je rođena 1992. godine, a studirala je na Prirodno-matematičkom fakultetu, gde je završila osnovne i master, potom upisavši i doktorske studije. 
 
Pre zaposlenja u Ministarstvu za zaštitu životne sredine, Pavkov je radila u Pokrajinskom sekretarijatu za zaštitu životne sredine. Svoje prvo radno iskustvo stekla je na PMF-u, kada je postala student prodekan.
 
U njenoj biografiji navodi se i to da je podkoordinatorka Rezervata biosfere "Bačko Podunavlje". 
 
"Od svojih studentskih dana bavila se aktivizmom u oblasti zaštite životne sredine, radeći na različitim projektima na lokalnom, pokrajinskom i republičkom nivou u Srbiji, kako u nevladinim organizacijama, tako i u državnim institucijama", dodaje se.
 
Kako se navodi na sajtu Beogradske otvorene škole, Pavkov je članica Srpske napredne stranke, u kojoj je bavi i međunarodnom saradnjom.
 
Pavkov je osnivačica udruženja "Zeleni Sad", koje je jedno od udruženja koja su podnela inicijativu za uvođenje "Zelene stolice" u Novom Sadu. U februaru 2020. potpisom tadašnjeg predsednika Skupštine Novog Sada Zdravka Jelušića, izabrana je u radnu grupu "Zelena stolica".
  • Ogi

    05.11.2021 14:54
    @Boris
    SNS je Patronazno-klijentelisticka stranka po definiciji Vebera. Ova je takav jedan patron koji ima odredjene privilegije, a naravno ide ka tome da postane klijent stranke odnosno lovac na plen.
  • ringišlil apsurda

    05.11.2021 14:26
    @Bubi
    Pa bila je ova koridorka tad u G17 plus, neko je prodao strancima istrazivanja koja su sproveli na[i strucnjaci osamdesetih godina proslog veka.
    Evo da ste sve u pravuprethodni krivi za sve, pa sto stranka najgored smrada nije za 10 godina ispravila greske prethodnih?
    Sve drugi krivi, a kadrovska politika sadasnjih je gora nego 1945 kada su kadrovici sa obukom u Kumrovcu stavljani na pozijcije mnogo iznad njihovih mentalnih kapaciteta.
  • Boris

    05.11.2021 13:11
    Staljinistička Napredna Stranka

    Stranka bez ideologije, zasnovana na kultu ličnosti.

    Evropa u 21 veku.
    Tuga.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti