FOTO: U Novom Sadu akcija "Ništa neće zaustaviti talas oslobođenja žena"

Javnom akcijom "Ništa neće zaustaviti talas oslobođenja žena" Omladinski centar CK13 pruža podršku ženama čija je javna reč pokrenula talas borbe protiv muškog nasilja, seksulnog zlostavljanja.
FOTO: U Novom Sadu akcija "Ništa neće zaustaviti talas oslobođenja žena"
Foto: 021.rs

U okviru akcije kuća u Vojvode Bojovića 13 osvanula je oblepljena plakatima koji sa porukama podrške.

Plakati poručuju "verujemo Mariji Lukić, Danijeli Štajnfeld, Merimi Isaković, Mileni Radulović, Ivi Ilinčić i "svim ženama žrtvama muškog nasilja čija je istina još uvek potisnuta u duboko ćutanje, ali koje skupljaju snagu da je u svoje vreme saopšte, glasom koji će raspoloviti svet".

Akcija je pokrenuta povodom 25. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama. 
 
Današnji datum se poslednjih 30 godina obeležava kao početak akcije 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama - porodičnog i partnerskog nasilja, seksualne eksploatacije, zlostavljanja, silovanja, političkog i ekonomskog nasilja i svih oblika rodno zasnovane diskriminacije.
 
 
Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obeležava se u znak sećanja na sestre Mirabel koje su  pod imenom "Las Mariposas" (Leptiri) politički delovale protiv diktatorskog režima Rafaela Truhilja u Dominikanskoj republici. Minervu, Patriu i Mariu Teresu Mirabel na današnji dan 1960. godine likvidirala je Truhiljova tajna policija.
 
Sestre su zadavljene, a tela su pronađena polomljenih kostiju. Sestre Mirabel postale su univerzalni simbol ženskog otpora protiv muškog nasilja i svakog sistema nepravde i ugnjetavanja.  
  • Feministi

    25.11.2021 15:58
    Ko vas
    Podržava???
    Niko!
    Ni roditelji vas ne poštuju!
  • Sedam

    25.11.2021 15:54
    Sve do sada mi je ovaj klub bio izuzetno simpatičan.
  • Nemanja

    25.11.2021 15:46
    @Лиманац

    Da su vam žene jedan od stubova nacije, ta nacija bi možda i opstala. Pošto su stubovi crkva, vojska i lupetanje gluposti, ode vam nacija pa-pa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.