FOTO: Strogo poverljiva obnova "Lekine vile" na Fruškoj gori, nema informacija o "tajnim" radovima

Na Vili Ravne na Fruškoj gori, poznatijoj i kao "Titova" ili "Lekina vila", već neko vreme se obavljaju radovi čiji su ciljevi, izvođači i cena nepoznati.
FOTO: Strogo poverljiva obnova "Lekine vile" na Fruškoj gori, nema informacija o "tajnim" radovima
Foto: 021.rs

Kako su u Republičkoj direkciji za imovinu Republike Srbije odgovorili 021.rs na Zahtev za pristup informaciji od javnog značaja, sve ove informacije su tajne. 

Portal 021.rs tražio je od Republičke direkcije da nam dostavi projektnu dokumentaciju po kojoj se izvodi rekonstrukcija objekta, kao i odgovore na pitanja o ukupnoj vrednosti radova koji se izvode i koji su planirani, ko je izvođač radova i koja je buduća namena objekta.

"Imajući u vidu da se radi o nepokretnosti u svojini Republike Srbije za posebne namene, a u skladu sa Zakonom o tajnosti podataka i podzakonskim aktima za sprovođenje ovog zakona, kao i odlukama nadležnih organa, odnosno ovlašćenog lica na osnovu zakona, svi podaci koji se tiču objekta koje ste zatražili navedenim zahtevom, uključujući projektnu dokumentaciju po kojoj se izvodi rekonstrukcija, predstavljaju tajne podatke", navodi se u odgovoru na naš zahtev.
 
 
Iako je namena ovog objekta tajna, ono što se po Zakonu o javnoj svojini može zaključiti jeste da će se ovaj objekat najverovatnije prenameniti za potrebe Ministarstva odbrane, Ministarstva unutrašnjih poslova ili drugih službi bezbednosti.
 
"Nepokretnosti za posebne namene, u smislu ovog zakona, jesu nepokretne stvari za vojne potrebe koje koristi ministarstvo nadležno za poslove odbrane i Vojska Srbije i nepokretne stvari za potrebe poslova bezbednosti iz delokruga ministarstva nadležnog za unutrašnje poslove i službi bezbednosti", piše u članu 59 ovog Zakona.
 
Prema Zakonu o tajnosti podataka, kao tajni podatak može se odrediti podatak od interesa za Republiku Srbiju čijim bi otkrivanjem neovlašćenom licu nastala šteta, ako je potreba zaštite interesa Republike Srbije pretežnija od interesa za slobodan pristup informacijama od javnog značaja. U pitanju su, dakle, podaci koji se odnose na nacionalnu i javnu bezbednost i odnose sa drugim državama. 
 
U svom odgovoru Direkcija nije otkrila o kom stepenu poverljivosti je reč, ali se na dopisu koji je stigao u 021.rs navodi da je "strogo poverljiv" što bi, po ovom Zakonu, značilo da bi njegovo otkrivanje nanelo "tešku štetu po interese Republike Srbije".
 
  
 
Ni na samoj lokaciji, gde se već mesecima unazad izvode radovi, nema građevinske table sa obaveštenjem o tome ko izvodi radove i po kom projektu, a građevinsku dozvolu nemoguće je pronaći u centralnom registru dozvola.
 
Vila Ravne je, inače, kada je 2016. godine usvojen Zakon o javnoj svojini, zajedno sa još nekoliko rezidencijalnih objekata data na korišćenje Autonomnoj pokrajini Vojvodini. Ne zna se kada je tačno ponovo prešla u nadležnost Republike Srbije.
 
Prema planu za područje Nacionalnog parka, ovaj objekat je trebalo da ima značajno mesto u funkciji lovnog turizma. Trenutno je pored vile uzgajalište evropskog jelena.
 
  
 
Ranije je bilo i pokušaja da se objekat da u zakup, kako bi se preuredio u elitni restoran, ali i od toga se odustalo.
 
Vila je sagrađena između 19. i 20. veka, oko šest kilometara dalje od beočinskog sela Sviloš, za iločku plemićku porodicu Odeskalski. Tokom istorije promenila je više vlasnika. Između ostalih, pripadala je i ugarskom plemiću Rudolfu Koteku. Oštećena je u bombardovanju za vreme Drugog svetskog rata, a obnovljena je 1950. godine i pretvorena u državnu rezidenciju.
 
U njoj je često boravio Aleksandar Ranković Leka, prvi čovek jugoslovenske policije, koji je ovaj objekat koristio za potrebe odmora i lova. Zbog ovog je Vila Ravne prozvana i "Lekina vila".
 
Drugi nadimak dobila je po Titu, koji je u njoj boravio samo oko sat vremena 1976. godine.
 
Vila ima veliki salon, biblioteku, tri sobe za spavanje sa zasebnim kupatilima i kuhinju. U neposrednoj blizini je naknadno sagrađena i kuća za poslugu.
 
Za vreme bombardovanja 1999. u blizini vile je pala bomba koja je oštetila krov i prozore. Zbog toga je Vlada Vojvodine angažovala ljude da iz vile prikupe sve umetnine i dragocenosti. One su potom premeštene u depo Skupštine Vojvodine. 
 
Nakon toga došlo je do razvlačenja i odnošenja gotovo svega ostalog što se iz vile moglo izneti - od lustera i parketa, pa do utičnica za struju i tepiha.
  • Padre

    18.10.2022 15:00
    Vuciceva vila
    Neka pitaju Vucica, svakako je bio u poseti pre koji dan, da vidi kako teku radovi, pod izgovorom, bice vila od DBa...
  • Acko

    03.01.2022 11:19
    Vulinova vila...
  • Somi

    03.01.2022 11:11
    Ok,ako je za potrebe Vojske i policije,pitam se cemu iskopavanje bazena nize Vile? Da nece ronioci vezbati u njemu?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.