Blokada iz foto-objektiva 021.rs: Šta se sve dogodilo i ko je kako reagovao?

Nekoliko hiljada građana danas je učestvovalo u blokadi Mosta slobode, tokom koje je došlo do tuče između demonstranata i grupe mladića koji su želeli da prođu kroz blokadu.
Blokada iz foto-objektiva 021.rs: Šta se sve dogodilo i ko je kako reagovao?
Foto: 021.rs
Povod za okupljanje je reakcija u više od 50 gradova u Srbiji na izmene Zakona o eksproprijaciji, Zakona o referendumu i podršci koju država daje projektu Rio Tinto. Ovo je druga u nizu blokada saobraćaja u Novom Sadu ovim povodom.
Kako je rastao broj okupljenih građana, tako su rasle i tenzije. Sve je kulminiralo kada je grupa mladića izašla iz kola, počela da snima građane, zahtevajući da prođe kroz raskrsnicu.
Tokom celog protestnog skupa nije bio prisutan nijedan uniformisani pripadnik policije, uprkos prethodnim nagoveštajima da će policija i te kako intervenisati. 
 
Građani su nosili transparente, a čule su se parole: "Rio Tinto, marš iz Srbije", "Vučiću p*****", "Bando lopovska", "Marš sa Drine", "Izdaja, izdaja", "Nećemo litijum" i mnoge druge.
 
Saobraćaj je kod Mosta slobode zaustavljen u najavljeno vreme. Uprkos tome, sanitet Hitne pomoći prošao je nekoliko puta, što su zabeležile i kamere 021.rs.
 
U nekoliko navrata je bilo tenzija, pa i fizičkih obračuna i pravog stampeda na mostu. Protestanti su napadnuti pesnicama, kamenicama i biber sprejem, a napadači su pobegli nakon što je usledio "kontra-napad".
 
Jedan od aktivista svedočio je da je napadnut i prisiljen da kaže da je za učešće u blokadama dobio novac. O tome detaljnije čitajte OVDE.
 
Blokada Mosta slobode trajala je nešto duže od sat i po. Potom su učesnici krenuli u protestnu šetnju Bulevarom oslobođenja do Jevrejske, kroz centar do Varadinskog mosta, koji je kratak period bio blokiran.
 
 
Došlo je i do demoliranja prostorija Pokreta socijalista, a nakon što su protestanti primetili da ih nepoznate osobe iz unutrašnjosti prostorija snimaju.

Skup je okončan nakon više od tri sata trajanja.

  • Скрежеш тему 4

    08.12.2021 23:43
    @pusti snovi
    Све што сам раније написао ти си управо потврдио са овим последњим коментаром.

    Али, ипак бих да се исправим, и да додам,
    Патиш и од Стокхолмског синдрома.
    Ти више ниси жртва, ти си ступио у неку врсту емоционалне везе са агресором, и преузимаш њихове ”вредности”. Па су по теби становници овог града изазвали бомбардовање. А Косово и Метохија никад није било твоје, јер ти тада ниси живео овде.
    Идентификујеш се са њима и баш би се радовао да су погодили још некога.
    Мало ли је било?
    Колико бедан можеш бити па се радовати жртвама на којој год страни оне биле.
    А онда у следећој реченици покажеш да можеш бити још беднији, јер нечију веру називаш глупошћу.

    Нема шта, храбар си ти и васпитан. Ретко ко то себи може да дозволи.

    Поготово то не би смео себи дозволити неко ко живи у Новом Саду, јер то свакако нису вредности које овај град има. Град који се дичи својом културом и својим мултикултурализмом.
    Град који су ти твоји унаказили милосрдним бомбардовањем.

    Не ти ниси достојан Новог Сада, он се тебе стиди!
  • pusti snovi

    07.12.2021 00:18
    @Скрећеш тему 3

    Meni Kosovo niko nije uzeo, moje nije ni bilo. Vas što ste izazvali bombardovanje su generalno ispromašivali, tako da im je svakako bio jalov posao.
    Ti se lepo drži svoje vere i sličnih gluposti, kako je krenulo državu nećeš još dugo imati.
    A onima koji ti skreću pažnju na to da se dotična "država" prazni, grad po bivši grad, možeš da skičiš da su autošovinisti, masoni, ljudi-gušteri - isto ti se 'vata.
  • Скрећеш тему 3

    06.12.2021 23:35
    @pusti snovi
    Што се твојих ксенофобних, ставова тиче, то сам ти раније објаснио.
    Нажалост, ипак успеваш да вест о еколошким протестима пребациш на неку другу тему.

    Ти си свакако талац једног психосоциолошког феномена који се назива аутошовинизмом.

    Прихваташ, и пристајеш да будеш крив, и верно спроводиш управо све оно што се од тебе и очекује. Ето до каквог су те мазохистичког аутошовинистичког самопрезира довели.

    Па кажеш да је Косово и Метохија давно изгубљено, а знаш зашто то радиш?
    Јер ти некако не би да будеш ти. Ти не би да имаш нешто ”изгубљено”, ти не би да будеш на тој страни.
    Е управо су то радили Квислинзи. Они су, као припадници окупиране нације, хтели да се интегришу у то новостворено наци друштво, и да тако постану део те заједнице, да буду на страни ”победника”.

    Е та врста морбидне мимикрије са агресором који те је недавно ”мало” пацификовао бомбама по мостовима, рафинерији, телевизији. Па тебе после ресетовао на нулу, да више не знаш ни ко си ни одакле си. Јер ти је тако лакше.

    Не вреди, радиш веома плиткоумну ствар
    Промени име, презиме, веру, државу све. Али знај да ћеш за њих увек бити друга класа. Не поштује се онај ко се одрекне себе.

    А запамти, немогуће је уништити духовну традицију било ког народа и ресетовати га и почети од нуле. Да је Косово и Метохија давно изгубљено не би га тако упорно отимали.

    Ксенофоб, фашиста, аутошовиниста, сепаратиста, пуно је све то бити одједном. Биће да си опис ”тешко ментално нестабилна особа” ипак преписао из своје дијагнозе

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.