FOTO: Čime su snimani demonstranti na protestima u Novom Sadu?

Organizacija "Eko straža" izrazila je bojazan da su ljudi na protestima u Srbiji snimani specijalnim mobilnim telefonima koji imaju kamere za prepoznavanje lica.
FOTO: Čime su snimani demonstranti na protestima u Novom Sadu?
Foto: 021.rs (Eko straža)

Ovakvi mobilni telefoni viđeni su i na protestu u Novom Sadu, u subotu, 4. decembra, kada je došlo do fizičkog obračuna dela demonstranata sa grupom koja je izašla iz automobila, tražeći da prođe kroz blokiranu saobraćajnicu.

Kako se može videti na snimcima koje je načinio 021.rs tokom protesta, među građanima su bile prisutne osobe koje su snimale dešavanja i to telefonima koji su imali neku vrstu antene. 

Pažnju na to je najpre skrenula Eko straža, objavljujući na društvenim mrežama da je "veliki brat stigao" i izražavajući sumnju da je došlo do zloupotrebe tehnologije. Sumnje je "podgrejalo" i to što su u danima nakon protesta na adrese građana u Srbiji stizali prekršajni nalozi zbog učešća u blokada, iako ih niko nije legitimisao.
 

Foto: 021.rs
 
Kako piše Istinomer, slučaj je stigao do Poverenika za zaštitu podataka o ličnosti i, ukoliko se utvrdi da je Eko straža u pravu i da je policija koristila Huawei tehnologiju za prepoznavanje lica, Milan Marinović, poverenik, otvoriće postupak nadzora. 
 
"Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti zatražio od MUP izjašnjenje u vezi sa navedenim. Po dobijanju relevantnih informacija Poverenik će razmotriti da li postoje uslovi za preduzimanje mera iz zakonske nadležnosti", naveli su u ovoj instituciji za Istinomer.
 
Međutim, komentarišući izjavu Marinovića, bivši poverenik Rodoljub Šabić kaže da ne razume šta bi ona mogla da znači.
 
"Kako će se utvrditi da ih policija jeste koristila? Sumnja da biometrijski nadzor jeste korišćen je evidentno prisutna. Kako može biti potvrđena ili možda  otklonjena ako niko ne sprovede nadzor? Ja sam već javno rekao da očekujem da Poverenik sprovede postupak nadzora kao i da bi, da imamo drugačije javno tužilaštvo, sumnja u to da službena lica namerno krše zakon i primenjuju nedozvoljene tehnologije obrade podataka morala da bude i predmet interesovanja tužioca", kaže Šabić. 
 
 
 Foto: Eko straža
 
U slučaju da se po nadzoru utvrdi nedozvoljena obrada podataka, Poverenik bi mogao da uradi nekoliko stvari – od upozorenja i zabrane takve dalje obrade, preko pokretanja prekršajnog postupka do podnošenja krivične prijave, ali to odlučuje on sam, kaže Šabić.
 
O kakvim se uređajima radi nije poznato ni dve nedelje nakon protesta na kojima je došlo do sukoba, jer MUP ne odgovara na pitanja. 
 
Sumnje od ranije
 
Rodoljub Šabić ukazuje za Istinomer da snimanje na demonstracijama ne mora nužno da bude nezakonito, jer policija ima ovlašćenja da snima javni skup ako to najavi. Međutim, navodi, identifikacija lica na osnovu snimka je nešto sasvim drugo, te biometrijski video nadzor omogućava, uz korišćenje adekvatnog softvera, uparivanje snimaka biometrijskih kamera sa snimcima iz baze biometrijskih fotografija koju ima MUP, čime se u izuzetno kratkom vremenu identifikuje ogroman broj lica.
 
 
 Foto: 021.rs
 
MUP demantuje da koristi ovakvu tehnologiju, što je za Šabića neuverljivo, imajući u vidu i povučeni Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima, koji je, između ostalog, prepoznao i korišćenje softvera za prepoznavanje lica.
 
Kako je pisao Startit u avgustu prošle godine, postoje indikacije da MUP poseduje softver za prepoznavanje lica građana kontroverzne američke kompanije Clearview AI, koja policiji nudi baze od preko tri milijarde fotografija prikupljenih sa društvenih mreža. Portal BuzzFeed News objavio je spisak klijenata kompanije, a među njima su se našle i snage reda u Srbiji.
MUP je tada demantovao ove tvrdnje, navodeći da su medijski napisi o tome netačni. Međutim, bojazan da se primenjuje tehnologija za prepoznavanje lica postojala je i tokom julskih protesta 2020. godine, zbog čega je reagovala i međunarodna organizacija Amnesti internešenel (AI), koja je navela da "zabrinjavaju verodostojni izveštaji" o policijskoj upotrebi kamera za prepoznavanje lica. 
 
"Amnesti internešenel se protivi korišćenju tehnologije prepoznavanja lica za masovni nadzor, na primer na protestima. Nova tehnologija, još u velikoj meri neregulisana, ima tendenciju da disproporcionalno cilja određene grupe ljudi, što može obeshrabrujuće da utiče na pravo na protest", rečeno je tada u ovoj organizaciji.
  • Makarije

    21.12.2021 07:39
    Dobar :) :)
    @Milivoj
    Pa to su profesionalci .... dalek je put do profesionalca . Oni su krčili puteve ne zakrčili
  • Makarije

    21.12.2021 07:36
    Balkanski špijun
    Kakva paranoja ....jel moguće da neko spinuje takve gluposti. I Ilija Čvorović bi se pogubio od teorija zavere.
    Na blokadama su svi nesto snimali i verovatno svuda kačili snimke,ni ni oni nemaju poma šta su snimali , tako da je tu bilo dovoljno materijala za bilo kakvu obradu.
  • Videomjstor

    20.12.2021 21:24
    Kupovina
    Takvi telefoni su ovde rreklamirni da snimaju na daljinuu ii da imaju antenu da mug na dalje slati slike.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti