Rizik od nove epidemije: Drastičan pad vakcinacije dece protiv malih boginja u Novom Sadu

Samo 60,8 odsto novosadske dece primilo je MMR vakcinu u 2020. godini i to je pad od čak 20 odsto u odnosu na ionako nizak obuhvat 2019. godine.
Rizik od nove epidemije: Drastičan pad vakcinacije dece protiv malih boginja u Novom Sadu
Foto: 021.rs

Ovaj podatak iznose stručnjaci u Analizi zdravstvenog stanja Novosađana u 2020. godini, koji će biti na usvajanju na predstojećoj sednici Skupštine grada.

Najveći zdravstveni problemi Novosađana su kardiovaskularne i maligne bolesti, kao i pojedine hronične bolesti. Zato je poražavajuće i što prošle godine nije uopšte rađen planirani skrining (rano otkrivanje bolesti) na kardiovaskularni rizik, a skrininzi su generalno podbacili.

Razlog je pandemija, zaključuju stručnjaci. Većina planiranih pregleda nije urađena u planiranom obuhvatu, pa je tako na skriningu na rak grlića materice bilo samo 5.862 žena od 110.346 u obuhvatu. Skrining na rak dojke bio je još manje uspešan, pa je od 49.891 žene zakonsku mogućnost za pregled dobilo samo 1.185 žena.
 
Vodeća dijagnoza koju daju lekari opšte prakse je arterijska hipertenzija, što je dosta zastupljena bolest godinama unazad u celoj Vojvodini. Vodeći uzrok hospitalizacije pacijenata su različiti tumori. 
 
Ukoliko se pitate zbog čega se do sada ne pominje kovid epidemija i brojni oboleli, preminuli i ozdravljeni tokom prošle godine, razlog je odluka autora da se nijedan kovid podatak ne nađe u ovom godišnjem izveštaju.
 
Objašnjenje za to je "jer je pandemija u toku i podaci u obliku obrazaca prijava kovida iz 2020. godine još uvek se dostavljaju sa terena ka Institutu za javno zdravlje Vojvodine". 
 
"Podaci za teritoriju grada o obolevanju i umiranju od kovida biće analizirani naknadno, kumulativno", zaključak je ovog izveštaja.
 
Predškolci su kod lekara bili u tri puta manjem broju u odnosu na 2019. godinu. Prošle godine su lekari u većem broju evidentirali, kako se zaključuje iz izveštaja, decu obolelu od bolesti sistema organa za disanje, ali je nepoznato koliko je to bilo u vezi sa kovidom. Svako peto obolelo dete imalo je disajne tegobe, pokazuje statistika. Plućne bolesti su najčešći razlog zbog kog su i školska deca dolazila kod izabranog pedijatra.
 
Epidemija i kovid sistem rada doveli su i do tri puta manje hospitalizovanih i lečenih. Najveći broj umrlih, ukoliko se podaci klasifikuju prema uzroku hospitalizacije, imali su plućne bolesti - 40,9 odsto svih slučajeva smrti, što je dvostruko veći broj uzroka smrti povezanih sa disajnim sistemom u odnosu na 2019. godinu.
 
Najčešća pojedinačna dijagnoza u 2020. kao uzrok hospitalizacije Novosađana, ukoliko se izuzmu hospitalizacije zbog spontanog porođaja, bilo je virusno zapaljenje pluća.
 
 
Kao što smo spomenuli, pandemija je otežala obuhvat obavezne imunizacije budući da su dva najveća vakcinalna punkta bila nedostupna. Željeni obuhvat (više od 95 odsto) dostignut je jedino u primeni BCG vakcine (96,1 odsto). Obuhvati svim ostalim vakcinama je manje od 95 odsto.
 
Obuhvat vakcinacijom protiv difterije, tetanusa, dečije paralize i velikog kašlja je oko 94,9 odsto, a najniži obuhvat imala je pomenuta MMR vakcina (male boginje, rubeole, zauške) sa 60,8 odsto. Ovo je, zaključuju stručnjaci, veliki epidemijski rizik za pojavu i širenje ovih bolesti u budućnosti.
 
 
U sistemu zdravstva u Novom Sadu radi 6.240 medicinara (1.570 doktora medicine, 119 doktora stomatologije i 33 farmaceuta), a uočava se nedostatak kadra u službama za odrasle, radnike, predškolce, žene i u polivalentnoj patronaži. Pandemija je otežala pristup lekarima, a naročito su trpeli preventivni pregledi - trostruko ih je manje u odnosu na 2019. godinu.
 
Podsetimo, ovaj izveštaj je trebalo da se nađe na dnevnom redu prethodne sednice Skupštine grada, ali je ta tačka povučena i dokument vraćen autorima na prepravke iz, još uvek, nepoznatih razloga.
  • Andrija Šrek

    21.12.2021 16:31
    @"Svi pedijatri"
    1. Ja sam samo analizirao podatke iz tabele i, na osnovu svojih saznanja, doneo zaključak.
    2. Uvrediti se navedenom (bilo kojom) tvrdnjom se može samo onaj koji prepozna kod sebe nešto od navedenog kao istinito.
    3. Dakle, meni možete reći BILO ŠTA, ja tačno znam i ko sam i kako radim, tako da me ne možete uvrediti.
    4. Tačno je da odgovorni pedijatri koji se drže naučnih i stručnih preporuka dobro rade svoj posao.
    5. Ja, srećom, nisam na nekom odgovornom mestu da bih "sudio" bilo kome, samo sam naveo šta bih uradio da jesam. Bilo kakav "kompromis" sa naučno i stručno neutemeljenim tvrdnjama vodi direktno u propast. A to se kod nas upravo dešava.
  • Pedijatar

    21.12.2021 16:09
    Odgovor kritizeru
    Objavljivanje podataka o velikom padu broja dece vakcinisane MMR vakcinom ima za cilj da podstakne roditelje na neophodnost vakcinacije MMR vakcinom, kako ne bi doslo do epidemije. Objavljena je analiza broja vakcinisane dece, po ambulantama, od strane Instituta za javno zdravlje sa ciljem da se roditelji odluce da dovedu decu na vakcinaciju. Nije nikome od kolega koji su objavili podatke o padu broja vakcinisane dece bio cilj da proziva, vredja, kolege da su “antivakseri i sarlatani” i osudjuje ih na gubitak licence niti “popravni ispit”, kao jednom tu komentatoru koji se javno i potpisao. Pedijatri ovog grada su uvek tu za rad sa decom i porodicama na sprecavanju svih bolesti koje se mogu spreciti.
  • Svi pedijatri

    21.12.2021 15:42
    Pad broja vakcinisanih
    Ovaj tekst veoma je poucan ali za roditelje jer ukazuje na neophodnost vakcinacije kako ne bi doslo do epidemije. Objavljena je analiza broja vakcinisane dece, od strane strucnog Instituta za javno zdravlje sa ciljem da se roditelji odluce i dovedu decu na vakcinaciju. Nije nikome bio cilj osim Andriji da proziva, vredja kolege i osudjuje ih na gubitak licence niti “popravni ispit”. Pedijatri su uvek tu za rad sa decom i porodicama. Odgovorni pedijatri.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti