Novosadska politika: Ko glasa "da", ko glasa "ne", a ko će bojkotovati predstojeći referendum?

Referendum o izmeni Ustava, odnosno o Ustavnim amandmanima, održaće se 16. januara širom Srbije.
Novosadska politika: Ko glasa "da", ko glasa "ne", a ko će bojkotovati predstojeći referendum?
Foto: 021.rs

Referendumsko pitanje je: "Da li ste za potvrđivanje akta o promeni Ustava Republike Srbije?", a ponuđene opcije su "da" ili "ne".

Akt o promeni Ustava podrazumeva nekoliko promena koje državni organi nazivaju depolitizacijom pravosuđa. Mi smo sve planirane izmene detaljno analizirali i predstavili na jednom mestu na OVOM LINKU.

Šta o referendumu imaju da kažu novosadski političari? 
 
Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević pozvao je Novosađane da izađu na predstojeći referendum i da zaokruže "da". Vučević je dodao da, prema njegovom mišljenju, ni rezultati referenduma, ni izlaznost, nemaju "apsolutno nikakve veze sa projekcijom predstojećih izbora".
 
"Samo da se tu neko ne zaigra pa to poveže, to je potpuno drugo pitanje", dodao je Vučević, a svoj stav je podelio i na društvenim mrežama. Po Vučevićevim rečima, referendum je važan za budućnost svih nas.
 
"On je korak dalje u razvoju naše zemlje, doneće nam samostalno tužilaštvo i nezavisno pravosuđe. To nije politička ni stranačka odluka, to je odluka koja je neophodna i koja će poboljšati Srbiju, na ponos svih nas. Stari Rimljani su rekli da je glas naroda glas Boga i zato je privilegija svakog od nas da se njegov glas čuje i uvažava, a nema ništa neposrednije i demokratskije od referenduma", naveo je Vučević.
 
Stavovi opozicije i drugih političkih partija na vlasti su podeljeni. 
 
"Dosta je bilo - Suverenisti" pozvali su građane da zaokruže "ne", ali i da budu kontrolori u svojim opštinama. Konkretno, da biste bili kontrolor u Novom Sadu, potrebno je da ostavite nekoliko podataka OVDE.
 
"Dosta je bilo" predstojeći referendum dovode u vezu sa potencijalnim aktivnostima multinacionalne kompanije Rio Tinto nakon što izmene budu usvojene.
 
"Zvanično, ovo nije referendum ni o Rio Tintu, ni o Kosovu, ni o bilo kom drugom pitanju. Nezvanično, ukoliko naivno dozvolimo da čitava grana vlasti koja se zove pravosuđe postane 'nezavisna' (u stvari, nezavisna od naroda), samo je pitanje trenutka kada će recimo kompanija Rio Tinto, koja je u 2020. godini ostvarila profit od preko 44 milijarde dolara i koja, podsećamo, ima tajne ugovore i sa ovom i sa prethodnom vlašću, u Srbiju postaviti svoju 'ekipu' sudija. Te sudije će, zatim, da aminuju svaku odluku koja im je u interesu: i otimačinu privatne imovine zarad eksploatacije litijuma, i proterivanje stanovništva i trajno uništavanje plodnog tla, vodotokova i ekosistema Srbije", poručuju u DJB.
 
Vojvođanska partija takođe je stava da treba zaokružiti "ne". Situaciju posmatraju iz ugla Vojvodine i, kako poručuju, aktuelni Ustav Republike Srbije nije dobio natpolovičnu podršku građana Vojvodine na Ustavnom referendumu iz 2006. godine - uprkos glasanju tokom dva dana.
 
"Vojvođani su jasno odgovorili sa NE, što ga suštinski čini nelegitimnim iz ugla Vojvodine, te nametnutim od strane države Srbije koja je većinski glasala ZA i u zbiru mu obezbedila legalitet. Imajući u vide te činjenice, sve trenutne političke okolnosti, kao i da pitanje Vojvodine ponovo nije tema ustavnih promena od strane centralističkih vlasti Republike Srbije, na predstojećem referendumu o izmenama Ustava iz oblasti pravosuđa, vojvođansko NE je logičan odgovor na kontinuitet političko-pravnog nasilja u cilju održavanja na aparatima najvišeg pravnog akta koji u mnogim svojim članovima odudara od realnosti, ignorišući vojvođanski subjektivitet i sva druga osvojena i stečena prava koja su nasilno oduzeta, a pripadaju građanima Vojvodine", navode u Vojvođanskoj partiji.
 
Novi Sad nedavno je dobio Ujedinjenu novosadsku opoziciju, koju inicijalno čine novosadski odbori Stranke slobode i pravde (SSP), Narodne stranke (NS), Demokratske stranke (DS), Pokreta za preokret (PZP) i Pokreta slobodnih građana (PSG). Ipak, ujedinjena opozicija nije istog stava i ne šalje ujedinjenu poruku Novosađanima.
 
Tako Narodna stranka smatra da referendum treba bojkotovati, ali stav za 021.rs detaljnije objašnjava predsednik gradskog odbora Borislav Novaković.
 
"Mislimo da svako treba da donese svoj stav u skladu sa ličnim procenama. Ali, argumenti struke govore u prilog tezi da je dobro da se izađe i glasa protiv, dok politički okvir govori u prilog tezi da je pametnije ostati kod kuće. Dužina i vremenski okvir u kojem je otvorena javna rasprava i činjenica da ona nije obavljena na kvalitetan način, te da zato ogroman broj građana ne zna o čemu je reč, treba da brine. Činjenica je da će glasove 'prebrojavati' i rezultat opredeliti Aleksandar Vučić nezavisno od izlaznosti, od onoga što bude u tim kutijama i mišljenjima građana. Moja lična odluka je da ostanem kod kuće", poručuje Novaković za 021.rs.
 
S druge strane, Pokret slobodnih građana smatra da je prava poruka da se zaokruži "ne".
 
"Predloženi akt o ustavnim promenama neće suštinski doprineti jačanju nezavisnosti pravosuđa. Predložene ustavne promene u teoriji i u nekom uređenom društvu bi možda i funkcionisale, ali imajući u vidu aktuelni politički kontekst i način na koji je ovaj dokument nastao, jasno je da će efekti usvajanja ovakvih rešenja biti dugoročno štetni i da dovesti do daljeg učvršćivanja partijskog pravosuđa u Srbiji", smatra PSG.
 
Glasanjem protiv predloženih promena ne glasa se samo protiv teksta tog predloga, dodaju u ovoj partiji.
 
"Glasa se protiv celokupnog konteksta u kom je ovakav dokument nastao - u atmosferi jednopartijskog parlamenta, odsustva javne rasprave, zatvorenosti medija za stručne debate o ovim najznačajnijim pitanjima za funkcionisanje države", stav je Pokreta slobodnih građana.
 
Po pitanju referenduma oglasio se i novosadski odbor Jedinstvene Srbije. Poručili su Novosađanima da zaokruže "da" budući da se, kako navode, sve predložene izmene tiču isključivo pravosuđa, odnosno uspostavljanja nezavisnosti sudstva i tužilaštva, u skladu sa preporukama evropskih institucija.
 
"Prihvatanjem promena Ustava, sudstvo i tužilaštvo će dobiti još veći stepen nezavisnosti, a uticaj zakonodavne i izvršne vlasti će biti onemogućen. Ove izmene su u interesu svih građana Republike Srbije jer povećavaju pravnu sigurnost svakog stanovnika naše zemlje i omogućavaju sudstvu i tužilaštvu da rade isključivo po zakonu i sopstvenoj savesti, a ne po diktatu pojedinih tajkuna, uticajnih ljudi ili lobističkih grupa. Stoga, pozivamo građane Novog Sada da izađu na predstojeći referendum u što većem broju i zaokruže reč DA", poručuju u novosadskom odboru Jedinstvene Srbije.
 
Zašto na referendumu treba da se zaokruži "ne" iz svog ugla objašnjava Akcija progresivne Vojvodine.
 
"Akcija progresivne Vojvodine smatra da predložene izmene neće dovesti do nezavisnosti sudstva i samostalnosti javnog tužilaštva i da ponuđena rešenja i dalje omogućavaju posredni pritisak vlasti na pravosuđe tako da će sudije i tužioci koji nisu po volji vlasti i dalje trpeti disciplinske posledice ili zastoj u karijeri. Ustavna garancija nezavisnosti pravosuđa u kojem sudije mogu da sude bez političkog pritiska, a javni tužioci da podižu optužnice i za slučajeve na koje je vlast osetljiva (kao što je korupcija), ne može se sprovesti bez institucionalne promene u pravosuđu. To podrazumeva da u našoj zemlji konačno treba da zaživi tužilačka istraga propisana Zakonikom o krivičnom postupku. Akcija progresivne Vojvodine stoga poziva sve građane i građanke da izađu na referendum i da na postavljeno referendumsko pitanje zaokruže odgovor NE", stav je APV.
 
Da će Vojvodina glasati protiv referenduma smatraju u Ligi socijaldemokrata Vojvodine. Kako podsećaju, 16. januara 2022. godine još uvek neće biti usvojen Zakon o finansiranju Vojvodine, iako je to bilo obavezujuće po Ustavu iz 2006. godine. 
 
"Ustav iz 2006. je bio loš i Vojvođani su odbili da ga podrže. On nije garant građanske države, niti je Vojvodini omogućio autonomiju. Što se grbo rodi - vreme ne ispravi. Vojvodini i Srbiji je potreban moderan ustav koji će biti garant decentralizacije nepodnošljivo centralizovane države. Vlast sada poziva građane da 16. januara, na referendumu, ponovo menjaju Ustav Republike Srbije, a da do sada nisu ispunili ono na šta ih obavezuje postojeći Ustav. Pritom se od građana Vojvodine očekuje da podrže pitanje o kojem gotovo da ne znaju ništa. Vlast se nije ni potrudila da im to pitanje približi", navode u Ligi.
 
U ovoj partiji pozivaju da se na referendumu zaokruži "ne" i na taj način vlast u Beogradu podseti na probleme koji su Vojvođanima stvarno bitni - poput ispravne pijaće vode.
 
"Šesnaestog januara Vojvođani kažu 'ne' zanemarivanju problema u Vojvodini", poručuje LSV.
 
Gradski odbor Demokratske stranke Srbije u Novom Sadu pozvao je Novosađane da izađu na referendum 16. januara i zaokruže "ne".
 
Predlog ustavnih promena o kojima se glasa na referendumu, kažu, ne nudi izmene koje su potrebne našem pravosuđu, niti mogu da dovedu do smanjenja uticaja političkih, kriminalnih i stranih faktora na pravosudni sistem.
 
"Ukoliko se usvoje predložene promene nećemo dobiti nezavisno sudstvo i tužilaštvo, nego određene grane vlasti bez demokratske kontrole građana kao nosilaca državnog suvereniteta. Olake izmene Ustava otvaraju put za nove izmene Ustava u budućnosti, a te promene se mogu ticati suštinski važnih pitanja teritorijalnog integriteta, ličnih sloboda, etičkih, imovinskih ili bračnih pitanja. Predlog izmena Ustava i Zakon o referendumu usvojila je nelegitimna jednopartijska Skupština neposredno pred raspisivanje referenduma, što nikako ne može biti dobro. Zbog izmena Zakona o referendumu, odluka na referendumu će biti doneta čak i ako za nju glasa samo većina izašlih građana, bez obzira koliko mala izlaznost bila. Zbog ovoga bojkot referenduma nema nikakvog smisla, već građani treba da izađu na birališta i glasaju protiv predloženih promena i odbrane važeći Ustav Republike Srbije", zaključuje novosadski odbor DSS.
Srpska radikalna stranka smatra da treba zaokružiti "ne".
 
"Primetno je da predstavnici vlasti nekoliko dana pred održavanje nelegitimnog referenduma pokušavaju da nametnu stav da svi koji će na referendumu zaokružiti 'ne' zapravo žele da zaustave razvoj Srbije. Srpska radikalna stranka upozorava da je ovo perfidan način da se narod ubedi da glasaju za referendum i nelegitiman izbor sudija i tužilaca i podseća da izbor sudske grane vlasti ne sme se da se odvoji od volje naroda. Srpski radikali pozivaju narod da svi izađu na referendum i zaokruže 'ne', jer će na taj način pokazati da vole Srbiju, da žele demokratsku Srbiju i da nisu spremni da se ponizno povinuju zahtevima Evropske unije, čiji član Srbija nikada neće postati", stav je radikala.
 
Demokratska stranka je više puta saopštila da će referendum bojkotovati. Za to navode, kako kažu, najmanje četiri razloga.
 
"Zato što se ponuđenim promenama Ustava ne dobija okvir za nezavisno sudstvo i samostalno tužilaštvo; zato što je način promene Ustava nedemokratski: bez političke, stručne i najšire javne debate i bez širokog konsenzusa i zato što ga je raspisala nelegitimna jednostranačka skupština. Zato što građani nisu upoznati o čemu se zapravo glasa na referendumu. Aleksandar Vučić i ova vlast svakodnevno krše Ustav, pa je i njegova promena besmislena dok imamo ovakvu vlast", naglasila je zamenica predsednika DS-a Dragana Rakić, dodajući za Danas da je "igra sa referendumom tako je postavljena da izlaskom vlast svakako proglašava svoju pobedu".
 
Za bojkot referenduma je Stranka slobode i pravde, a razlog je nepostojanje nikakvog legitimiteta referenduma, poručio je predsednik SPP Dragan Đilas. 
 
Socijalistička partija Srbije pozvala je građane da glasaju "da". Ivica Dačić poručio je da se zna koji se delovi ustava menjaju, te da se radi na depolitizaciji pravosuđa, kao i da je u pitanju veoma važan korak u reformi pravosuđa.
  • Urke

    16.01.2022 13:58
    NE!!!
    Svi vi koji ste zbunjeni zbog čegq radikali i ostala lažna opozicija govori da se zaokruži ne, isti je razlog zašto i Vlada Kosova traži da se NE zaokruži. To je zato što vučić preko njih vrši obrnutu psihologiju, nacionalistima govoreći da zbog kosovara treba zaokružiti da, a liberalima zato što su za ne radikali. ZAOKRUŽI NE, ZA SRBIJU BEZ DIKTATURE!
  • Dejan

    15.01.2022 18:02
    Jedno veliko NE.
  • Bb

    14.01.2022 09:34
    Bb
    Izaci obavezno i zaokruziti NE! Bez obzira na sve trojanske konje!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti