Kovid u Novom Sadu: Broj pacijenata stagnira, ali se naglo povećava ukupan broj zaraženih

Broj pacijenata obolelih od kovida koji se leče u bolnici na Mišeluku isti je kao i juče, s tim da se povećao broj onih koji su na respiratorima.
Kovid u Novom Sadu: Broj pacijenata stagnira, ali se naglo povećava ukupan broj zaraženih
Foto: 021.rs
Trenutno se u Novom Sadu leče 183 pacijenta obolela od kovida19. Na respiratorima je 21 osoba, četvoro više nego juče.
Naravno, treba uvek imati na umu, a zato svaki put i podsećamo, da su ovi brojevi neprecizni, jer nije poznato koliko je ljudi u protekla 24 sata otpušteno sa lečenja, koliko njih je primljeno, odnosno koliko je preminulo. Klinički centar Vojvodine ne da ove podatke.
S druge strane juče je ponovo zabeleženo naglo povećanje ukupnog broja obolelih od kovida, pa ih je tako u Novom Sadu oko 5.300, što je 800 više nego dan ranije.
 
Pritisak na Kovid ambulantu na Novom naselju se ne smanjuje i u poslednja 24 sata je ponovo bilo preko 900 pregleda, od kojih je skoro 350 bilo pozitivno. 
 
U Domu zdravlja "Novi Sad" kažu za 021.rs da je sada testirano još više obolelih na kovid nego prethodnog dana, tako da je bilo 268 pozitivnih na antigenskom testu i još 73 na PCR testu.
 
U Kovid ambulanti nema promena u načinu rada, angažovano je 12 ekipa, a od juče odeljenje za trudnice radi od ponedeljka do petka od 7 do 13:30 časova uz obavezno zakazivanje na broj telefona 021/4879-266.
 
Podsetimo da se u proteklih desetak dana na pregled javljaju uglavnom nevakcinisane mlađe osobe koje mahom imaju blažu kliničku sliku bolesti.
 
Dodajmo da su u Domu zdravlja ranije apelovali na građane da bez simptoma ne dolaze na pregled i testiranje. Oni su naveli da se građanima ne preporučuje "prerani dolazak na pregled", kao ni dolazak zbog "želje za testiranjem", posebno ako se uzme u obzir da se osoba može inficirati u čekaonici.
 
"Najsvrsishodnije je da pacijenti na prvi pregled dolaze tri dana nakon pojave prvih simptoma, jer će tek tada rezultati testa koji se uradi biti validni", kažu u Domu zdravlja.
 
Simptomi omikron soja na koje treba obratiti pažnju su glavobolja, kijavica, bol u grlu, umor, bolovi u telu i mišićima, kratkoća daha ili problemi sa disanjem, mučnina, povraćanje i dijareja.
  • lekar

    13.01.2022 15:22
    dom zdravlja na udaru
    Ne znam kako zaposleni u domu zdravlja izdrzavaju! Već 2 godine ih tuče ko stigne. Narod ide na zabave, dočeke i posle kuku i lele... Žale se što čekaju?! Pa, zašto je 90 posto vas išlo po žurkama i slavama?? Jeste ludi više.
  • Djuri

    13.01.2022 14:58
    tesko
    Kolektivni imunitet samo sa taj dominantan i manje na par ostalih,ni vakcine ni prelezanost,nista to nevredi,iskusili smo licno!
    Jedina eventualno dobra vest bi bila da svaka sledeca mutacija proizvede virus koji pri zarazavanju daje sve lakse i lakse klinicke slike.
    Sve ostalo za sta se tvrdi da sprecava pandemiju je donkihotovska borba,Vakcine stite od par sojeva samo plus tvrdi se da i to vrlo brzo iscezne.Najsretnije bi isto bilo da smo svakom novom mutacijom otporni na predhodnu.Ali nemamo odgovore,svaki dan se svasta pise na ovo nemamo odgovore,samo vakcina se ponavlja,nista drugo.
  • dd

    13.01.2022 14:51
    "raste kolektivni imunitet"

    Da li shvatas da kolektivnog imuniteta, imuniteta krda, da li prirodnog (prelezavanje) ili vestackog (vakcinacija) - nema. Niti ga i moze biti. Ni prelezavanje ni vakcinacija kod ovog virusa ne sprecava novu infekciju. Kovid su drugi put dobili i oni koji su prelezali i koji su vakcinisani, dakle imuniteta nema. Ima kratrkotrajnog ali na duze staze, do novog talasa nove varijante - nema. I to je problem i pitanje je kad i kako ce ovo prestati. Ovaj soj jeste manje opasan, ali zarazniji. Protutnjace do kraja januara, posle ce se smiriti. Brojevi ce opasti. Za par meseci pojavice se novi soj i krece opet igranka. Da nije tako, onda bi odavno imali imunitet i na kijavicu i na grip. Za grip imamo sezonsku vakcinu jer se sezonski se i siri ali ova posast ide bez zamora u krug u redovnim ciklusima. Jedino stoji da vakcina moze ublaziti simptome. A pitanje i koliko dugo. Sve u svemu - imunitet krda... zaboravi. ovome nema kraja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.