Niste dobili poziv za referendum u sandučetu? I dalje možete da glasate

Brojni građani javili su da nisu u sandučićima pronašli nikakav poziv za glasanje na referendumu.
Niste dobili poziv za referendum u sandučetu? I dalje možete da glasate
Foto: Pixabay

Drugi su, pak, na svoje adrese dobili pozive koji se odnose na nepoznate osobe, "komšije" koji ne žive u ulazu ili su pozivi označeni za njih, ali su bili "sakriveni" iza sandučića, na podu, u korpi za otpatke...

Da li i dalje možete da glasate?

Prema Zakonu o referendumu i narodnoj inicijativi, gradska izborna komisija dužna je da svima koji su upisani u birački spisak dostavi obaveštenje o sprovođenju referenduma na adresu prebivališta. Ukoliko vam poziv nije stigao, to jeste kršenje člana 26 pomenutog zakona.
 
Međutim, kako se navodi u uputstvima Republičke izborne komisije, birač nije u obavezi da obaveštenje ili poziv za referendum ponese na biračko mesto, a birački odbor ne sme da uslovi birača pokazivanjem tog obaveštenja.
 
"Obavezno je da ponesete važeću ličnu kartu ili važeću putnu ispravu (pasoš) kako bi dokazali svoj identitet", zvanično je uputstvo za sve birače.
 
Bitno je napomenuti da ne možete da ponesete vozačku dozvolu za utvrđivanje identiteta budući da ona ne sadrži JMBG.
 
Ono što je najbitnije je da ste upisani u birački spisak u svom mestu, što možete da proverite OVDE.
 
Bez upisa u birački spisak, birački odbor neće vam dozvoliti da glasate.
 
Pregled razloga za referendum, šta se sve menja ukoliko se većina na referendumu izjasni sa "da" i ostala pitanja saznajte OVDE.

Šta ćemo sa sumnjivim pozivima i "nevidljivim" biračima?

Uoči svakih izbora, izborne komisije šalju obaveštenja i pozive na adrese birača - ili bi barem trebalo da šalju. Bez izuzetaka, svake izbore o kojima je izveštavao 021.rs pratili su masovni pozivi ljudima koji ne žive na navedenim adresama - masovna prijava birača uoči izbora na određenim mestima, razbacana obaveštenja po hodnicima zgrada ili izostajanje bilo kakvog obaveštenja boračima.

Nelogičnosti i sumnje na "izmišljanje" birača građani bi trebalo da prijave Gradskoj izbornoj komisiji, kao organu sprovođenja referenduma za potrebe Republičke izborne komisije.

Inače, konačan broj građana koji imaju pravo glasa na referendumu je 6.510.323. U Novom Sadu je upisano 335.400 birača.

  • Patetika

    16.01.2022 18:36
    @Buba Poštovana sugrađanko, imate pristup internetu i pismeni ste, čitate tekst ovog internet članka, umeli ste pronaći deo za pisanje komentara, napisali ga, rešili robot zagonetku i uz sve ove veštine niste nalazili za shodno ili niste imali volje nijednog trenutka danas ili prethodnih dana da se na isti način informišete o referendumu?
  • xZx

    16.01.2022 18:23
    Pripreme za izbore
    Neki živi nisu dobili poziv, ali su ga mnogi mrtvi dobili. To je ustaljena praksa u nazadnjačkoj deMonkradiji.
  • Buba

    16.01.2022 17:44
    Centar, 62 g.
    Dobila sam poziv, ali nisam upućena, nemam pojma za šta se glasa tako da neću izaći jer ne znam šta bih zaokružila. Nemam pojma o čemu se radi, za šta se glasa?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti