Kako je glasao Novi Sad od centra do periferije: Gradske četvrti "jače" od prigradskih naselja

Na referendumu o izmeni Ustava 53 odsto građana Novog Sada glasalo je protiv ovog predloga, dok je 47 odsto njih zaokružilo "DA" na glasačkom listiću.
Kako je glasao Novi Sad od centra do periferije: Gradske četvrti "jače" od prigradskih naselja
Foto: 021.rs
Ovo pokazuju zapisnici sa 207 od 208 biračkih mesta, u koje je 021.rs imao uvid.
 
Glasalo je više od 106.000 od 332.055 građana koji su upisani u birački spisak, što pokazuje da je stopa izlaznosti oko 32 odsto. 
Na pitanje da li su za potvrđivanje akta o promeni Ustava Srbije, 56.774 Novosađana zaokružilo je opciju "NE", njih 48.715 je glasalo za "DA", dok je nevažećih glasova bilo 845.
 
Ovi brojevi mogu da budu veći nešto veći s obzirom na to da među zapisnicima nedostaju podaci sa jednog birališta u Kisaču. 
Periferija graDA
 
I na referendumu se ponovila "izborna" priča, odnosno uočljiva je razlika u stavu među Novosađanima koji žive u prigradskim naseljima i onima koji su u gradskim četvrtima.
 
Za izborne promene uglavnom su bili stanovnici Begeča, Stepanovića, Futoga, Veternika, Rumenke, Čeneja, Kisača, Kaća, Budisave, Kovilja, Paragova, Ledinaca i Bukovca. U ovim prigradskim naseljima po biračkom mestu je beleženo od 100 do 200 glasova više za DA, nego za NE. Između ostalog, na jednom biračkom mestu u Veterniku ostvarena je najveća razlika (240 glasova) u korist promene najvišeg pravnog akta.
 
Osim ovih naselja, za izmenu Ustava u delu o pravosuđu većinski su glasali i stanovnici Sajlova, Šangaja i Klise. Zanimljivo je i to da je velika izlaznost, veća od 60 odsto, zabeležena na biračkom mestu Nemanovci - Pejićevi salaši, gde je od 249 upisanih birača, na referendum izašao 151. Oni su glasali za promene Ustava. 
 
 
Ko je rekao "NE"?
 
Neizvesno je bilo na Adicama, gde je na kraju, za oko 200 glasova, pobedila opcija koja se protivi izmenama Ustava. 
 
Nasuprot tome, u ostalim delovima grada građani su se u velikoj meri usprotivili izmenama najvišeg pravnog akta Srbije i razlika na biralištima je bila prilično jasna.
 
Oni koji su se u najvećem broju odazvali na referendum kako bi zaokružili "NE" stanuju u centru, na Limanu i na Detelinari. U ovim delovima grada javljale su se nešto veće razlike između dve opcije, i retko gde je bila manja od 100. Tako je, na primer, na biračkom mestu 132 u OŠ "Đorđe Natošević", opcija "NE" odnela pobedu sa razlikom od 277 glasova. 
 
Protiv promena Ustava u nešto većem broju bili su i stanovnici Grbavice, Rotkvarije, Banatića, Telepa, Podbare, te Salajke, dok je manja razlika bila na Novom naselju, Satelitu, u Petrovaradinu i Sremskoj Kamenici. Ipak, stanovnici svih ovih delova grada glasali su za "NE" na referendumu koji mnogi tumače kao opipavanje pulsa javnosti pred parlamentarne izbore u aprilu. 
 
Ipak, iako su ovi delovi grada bili protiv izmena, na pojedinim biralištima na Satelitu, Telepu, Petrovaradinu, Novom naselju, Salajci, Podbari i Staroj Detelinari, pobedu su odneli oni koji su smatrali da su potrebne izmene u pravosuđu. 
Detalji
 
Zanimljivo je i to da je na većini biračkih mesta broj nevažećih listića bio na nivou statističke greške, ali je na pojedinim taj broj porastao i na 10 odsto. Po tome se izdvajaju dva biračka mesta u Mesnoj zajednici "Nikola Tesla" na Telepu, gde su građani u najvećem broju glasali protiv izmena Ustava. Na jednom biračkom mestu bilo je 28, a na drugom čak 42 nevažeća glasačka listića. 
 
Još više nevažećih je bilo na biračkom mestu 108 u Đorđa Zličića, gde su čak 44 glasačka listića proglašena ništavnim. Ovo biračko mesto je jedno od retkih u "urbanom" delu grada na kojem je "tesnu" većinu imala opcija za promenu Ustava, te je bilo 186 listića sa zaokruženim "DA" u odnosu na 181 na kojem je bilo zaokruženo "NE". 
 
Zapisnici ne ukazuju da je bilo mnogo nepravilnosti, ali su uočljive pojedine greške. Na primer, na više od 10 zapisnika mogu se videti imena birača koji su glasali van birališta, što se može tumačiti i kao kršenje tajnosti glasanja. 
 
Na biračkom mestu 95 u Kisaču nisu poznati rezultati glasanja, jer nisu upisani u zapisnik. Navodi se da je bilo 253 glasača, uz pet nevažećih listića, ali je nepoznato kako su podeljeni važeći glasovi. 
 
Takođe, više ljudi je glasalo od kuće, što bi moglo da se objasni i pandemijom korona virusa. 
 
Svi zapisnici mogu da se pogledaju na sajtu Republičke izborne komisije.

Komentari 114

  • ciga

    21.01.2022 12:04
    sviranje q...
    @Tomislav
    Tako je Tomo,ali tada su u Futogu ziveli Nemci a ne Bosanci.
  • JA

    20.01.2022 19:19
    Dokle vise Novi Sad da zavisi od Fjutoga i Vjeternika??? Nek se izdvoje iz gradske opstine i nek biraju Knindzu za gradonacelnika, boli me uvo!! Dokle ce nam oni birati i gradonacelnika, dokle ce nam graditi i unistavati Novi Sad. Pogledajte na sta lici Vjeternik, kao ulazak na buljvu pijacu a ne u grad.
  • zagoreli pilav

    20.01.2022 11:47
    ojhaaaa koooridaaa
    Svi "proćerani sa vekovnih ognjišta" zahvaljujući tadašnjem SPS, uz nesebičnu pomoć Cecinog dilbera, SRS, raznig orlića i zavetenih sokolića na novim dverima, plus raseljeni da debelim novcima sa Kosova i Metohije su glasali za promene Ustava RS. I 85% njih je oko gradova. U centrima nisu dobrodošli...

    Nije problem...Meni baš ništa ne smeta...

    Jedni nisu mogli sa dve nacije da se dogovore, drugi sa jednom... dočekaše da ih neko nešto pita pa trk po pokloniće...

    Svako ima svojih 0,004% sive ćelije svog vlasnika pa neka se vlada kako mu je zapoveđeno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti