Novosadski pisci u užem izboru za Vitalovu nagradu: Horvat, Milenković, Kopicl, Raičević...

Gorana Raičević, Vladimir Kopicl, Oto Horvat i Nebojša Milenković našli su se u užem izboru za nagradu "Zlatni suncokret", poznatiju kao Vitalova nagrada.
Novosadski pisci u užem izboru za Vitalovu nagradu: Horvat, Milenković, Kopicl, Raičević...
Foto: 021.rs

Nagrada se dodeljuje jubilarni 25. put, a žiri u sastavu Dragan Babić, Dragan Jovanović Danilov i Vladimir Gvozden, u uži izbor uvrstili su 17 knjiga objavljenih u prošloj godini. 

Među njima su i novosadski pisci, a među izdavačima izdvaja se novosadska Akademska knjiga čija su se tri izdanja našla u užem izboru.

U žanru romana kandidat za Vitalovu nagradu je Oto Horvat sa romanom "Noćna projekcija" (Akademska knjiga). Kako je zapisao književni kritičar Franja Petrinović, rekonstrukcija pređašnjeg života u gradu i traganje za pouzdanim činjenicima tog života, u romanu "Noćna projekcija" pretvara se u svojevrsnu porodičnu genealogiju, ali i u svojevrsni sociološki i istorijski vodič naslućivanja Novog Sada, njegovih udesa, uspona i padova. Odlomak iz ovog romana pročitajte na OVOM LINKU.
 
"Španska čizma" (Laguna) Vladimira Kopicla, koja je bila uvrštena i u najuži izbor za NIN-ovu nagradu, našla je svoje mesto i u užem izboru za "Zlatni suncokret". Kako je zapisala književna kritičarka Vladislava Gordić Petković, Vladimir Kopicl, jezički akrobata u oblaku opijata, narezao je na mikročip jedan junački roman-ekskurziju o silasku u Zelenu Zajednicu, o ratovanju kompota i komposta, o hipi komuni nad kojom lebde oblaci očekivanja iz kojih nikad neće pasti kiša razočaranja.
 
Tu je i roman Nebojše Milenkovića "Savršen antitalenat za sreću" (Akademska knjiga). Smeštajući radnju u period od početka opsade Sarajeva do dana u kom je ubijen premijer Zoran Đinđić, Milenković piše o malom čoveku koji se, mimo svoje volje, našao u epicentru istorijskih lomova. 
 
Svoje mesto u užem izboru našla je i knjiga iz oblasti esejistike i naučne publicistike. U pitanju je delo profesorke na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu Gorane Raičević "Agon i melanholija: život i delo Miloša Crnjanskog" (Akademska knjiga).
 
Ova obimna monografska studija o životu i delu jednog od najznačajnijih domaćih pisaca predstavlja rezultat dvodecenijskih izučavanja fokusiranih prvenstveno na sam autorov književni i publicistički opus, zatim na analize i tumačenja mnoštva studija, eseja, naučnih radova i knjiga napisanih o njegovom delu, ali i na proučavanja istorijskog konteksta – vremena i prilika u kojima je autor živeo i stvarao i to na temelјu arhivskih izvora (prepiska), kao i svih drugih dostupnih relevantnih istorijskih referenci i istorijske građe.
 
Među kandidovanima je još jedan Novosađanin po rođenju, koji živi u Nemačkoj. U pitanju je Žarko Radaković, koji je prošle godine objavio roman "Putovati" (Čarobna knjiga). Reč je o svojevrsnoj odi ideji putovanja. Fizičko putovanje u ovoj knjizi predstavlja manifestaciju istraživanja unutrašnjeg sveta. Sveta koji je blizak i nadohvat ruke, ali ipak neistražen poput iskoraka na drugu planetu.
 
U uži izbor uvrštena su i sledeća dela:
 
Milica Vučković - "Smrtni ishod atletskih povreda" (Booka)
 
Milkica MIletić - "Menuet u šejtanovim papučama" (Dereta)
 
Aleksandar Gatalica - "Dvadeset peti sat" (Službeni glasnik)
 
Petar Milošević - "Trik-roman" (Agora)
 
Miomir Petrović - "Središnja pustinja" (Laguna)
 
Bora Ćosić - "Bez" (Lom)
 
Gojko Božović - "Dok tonemo u mrak" (Povelja)
 
Dejan Aleksić - "Uradi sam" (Kulturni centar Novog Sada)
 
Milena Marković - "Deca" (Lom)
 
Danilo Lučić - "Sazrevanje modrica" (Arete)
 
Lazar Pavlović - "Priče o Adamu" (Enklava)
 
Boško Suvajdžić - "Ključ od Kosova" (Albatros). 
Nagrada "Zlatni suncokret" za knjigu godine, poznata u javnosti kao Vitalova nagrada, dodeljuje se jubilarni dvadeset i peti put, a podsećamo da su među dosadašnjim dobitnicima Ivan V. Lalić, Rajko Petrov Nogo, Radoslav Petković, Milovan Danojlić, David Alabahari, Dragoslav Mihailović, Vladimir Tasić, Goran Petrović, Slobodan Vladušić, Uglješa Šajtinac, Drago Kekanović, Svetlana Slapšak, Tanja Stupar Trifunović i Dragan Velikić.
 
Najuži izbor kandidata biće saopšten početkom februara. Nagrada, koja podrazumeva diplomu i novčani iznos, biće uručena krajem februara u Beogradu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti