VIDEO Debata o novosadskom GUP-u: Stavove ukrštaju "Urbanizam" i Društvo arhitekata

Specijalizovani portal Gradnja.rs organizovao je debatu o Generalnom urbanističkom planu za Novi Sad do 2030. godine, a stavove su ukrstili predstavnici JP "Urbanizam" i Društva arhitekata Novog Sada.

Građani su mogli da ostavljaju pitanja u komentarima na tekst na portalu Gradnja.rs ili tokom trajanja panela na YouTube kanalu

O GUP-u su govorili direktor JP "Urbanizam" Dušan Miladinović i još dvoje njegovih saradnika iz preduzeća. O krovnom urbanističkom dokumentu sa njima razgovarali su predsednik Društva arhitekata Novog Sada Miljan Cvijetić, te članovi upravnog odbora Slobodan Jović i dr Aleksandar Bede. 
 
Razgovor je moderirao urednik portala Gradnja.rs Igor Conić. 

Podsetimo, Nacrt Generalnog urbanističkog plana (GUP) Novog Sada do 2030. godine nalazi se na javnom uvidu do 5. februara. U pitanju je krovni dokument kojim se utvrđuje strategija urbanističkog razvoja grada kroz definisanje namene prostora, granice građevinskog područja, gradnje infrastrukture.
 
Tokom prethodnih nedelja organizovane su tri javne prezentacije GUP-a, na kojima je bilo prisutno više desetina građana, koji su imali brojne prigovore za urbaniste. Građane je najviše zabrinula budućnost Šodroša, nedostatak zelenih površina, širenje "opštegradskih centara", povećanje spratnosti na objektima, odnosno izlaženje u susret "investitorskom urbanizmu"... 
 
Na prezentacijama je bilo i povišenih tonova, pa je DaNS nakon poslednje prezentacije osudio ponašanje pojedinih zaposlenih u "Urbanizmu" koji su, kako su naveli, "na krajnje neprofesionalan i nekolegijalan način pokušali da diskredituju kolege u publici iznoseći informacije iz privatnih projekata".
 
Takođe, Ekološki front, koalicija novosadskih inicijativa građana i udruženja, ocenila je da su rukovodioci JP "Urbanizam" prezentaciju Generalnog urbanističkog plana Novog Sada "pretvorili u rijaliti".
 
GUP se na javnom uvidu nalazi do 5. februara i da je do tada moguće podneti prigovor. Nakon toga je planirano da se javna sednica Komisije za planove održi 21. februara, a izveštaj komisije trebalo bi da bude završen do 5. marta, nakon čega se ide na to da oko 8, 9. marta plan bude upućen ka Gradskom veću i predložen Skupštini grada na usvajanje.
  • Dimitrije

    28.01.2022 14:21
    Ne vidim u cemu je problem uredjenje kamenicke ade kao sto je predvidjeno novim planom. Jedino sto ce biti skupo uraditi sve to ali svakako ce dugo trajati gradnja a i ne mora odjednom da se uradi sve ali mislim da je resenje odlicno, u sustini dobijamo nasu adu ciganliju. Vec zamisljam kako vozim bajs kroz sumu ili se kupam u toj veslackoj stazi leti.

    Sto se tice brodogradilista to je malo upitno, svidja mi se ideja da grad izadje na reku sa nekom modernijom arhitekturom kao sto je to u velikom broju gradova u svetu. Novi Sad izlazi na reku samo preko puta tvrdjave gde su sve stare zgrade pa bi ovo bilo nesto novo i drugacije. Po meni je jedini problem sto bi tu Galens gradio odnosno dizajnirao. Hajde neka i grade oni ali da imamo medjunarodni konkurs za dizajn da bismo dobili najbolje moguce resenje za najatraktivniju lokaciju u gradu. Takodje da pored resenja javnih povrsina i sam arhitektonski dizajn zgrade bude nesto jedinstveno cime bi se mogao indetifikovati grad, kao sto kad vidmo neku zgradu znamo da je to New York ili London ili Dubai itd.
    Ako bi se izgradilo na brodogradilistu onda bi prostor mornarice trebao da bude sto zeleniji uz minimalnu izgradnju, da ni slucajno ne bude kao dosadasnji galensovi natrpani projekti (avenija, kej garden, kraljev park). Maksimalno par zgrada uz ulicu 1300 kaplara, ostalo zelenilo pod krosnjama kako bi se spojio kej sa kamenickom adom kao zelena celina.
  • Marko

    28.01.2022 10:03
    Debata je pokazala koliko je urbanističko planiranje složeno, i da rad na Generalnom urbanističkom planu zahteva veliko znanje i iz drugih oblasti osim arhitekture i urbanizma, veliko iskustvo i sposobnost timskog delovanja. Pokazalo je da čak i kad ste dr nauka iz urbanizma, i kad ste asistent na fakultetu i kad ste arhitekta koji se nekad uspešno bavio projektovanjem, nije lako sagledati, pomati i dati globalne zaključke o Generalnom urbanističkom planu. To što se pola sata vodila diskusija o centralnim funkcijama, govori i uskom delovanju u okviru sopstvenih interesovanja i koje će s enaći u primedbama upućenim obrađivačima. Nerazumevanje GUPa kao strateškog plana je takođe problematika kod učesnika iz DaNSa. Čestitke za način na koji je tekao razgovor, što je pokazalo da prezentacije na kojima smo išli, su poželjne, ali bez rijaliti učesnika sa mobilnim uređajima u cilju lične promocije. Potrebne su ovakve debate, ima još dosta važnih tema da kažu obe strane, ali sledeći put molim DaNS da na njih pošalje ljude koji mogu konkretnije i sa više znanja govoriti o razvoju grada.
  • Mićko

    28.01.2022 00:31
    Pitanje
    Kako niko nije postavio pitanje gospodinu Miladinoviću koji je u uvodnoj reči spomenuo centralni prečistač otpadnih voda koji planira da gradi u Petrovaradinu tako što bi prepumpavao svu otpadnu vodu iz Novog Sada preko mosta u Petrovaradin na 250 metara od naseljenog mesta? Pa ti ljudi tu neće moći da žive od smrada. Zašto to ne može da se gradi što dalje od naseljenih mesta, a ne u naseljenom mestu, odnosno blizu naseljenog mesta? Stvarno im je "genijalan" plan.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.