Sećanje: Četiri godine od smrti Bobe Stojšića

Danas se navršava četiri godine od prerane smrti dugogodišnjeg direktora Radija 021 Slobodana Bobe Stojšića. Napustio nas je iznenada, 28. januara 2018, u 60. godini.
Sećanje: Četiri godine od smrti Bobe Stojšića
Foto: 021.rs

Izreka "nomen est omen", odnosno "ime je znak", kod Slobodana Boba Stojšića dobijala je svoj puni smisao. I jedino takvo, slobodno, moglo je da bude i njegovo životno zaveštanje.

Bio je prvi direktor Radija 021 u vreme u kom je sloboda misli i govora bila potiskivana. Ipak, sa svojim saborcima uspevao je da osvaja nove prostore slobode. 

Njegov život obeležen je radijskom stanicom i umetnošću. Voleo je Rolling Stones-e i, naravno, kao tinejdžer želeo je da svira. Tako je i krenuo, kao muzičar, najpre u bendu Faber, u kom je i dobio nadimak Boba Faber, a potom u sastavima Porta, Cocasion, Neron, Stone Free. Posebno mesto u njegovom životu, ali i na rok sceni Novog Sada, rezervisano je za čuvene Sing Sing Singerse.
 
Devedesetih je odlučio da bude menadžer rokenrol sastava, pa je jedno vreme organizvao nastupe Obojenog programa, Atheist rap-a, Boya... Za dva samostalna izdanja Vojvođanskog bluz benda zasluge odlaze njemu, najpre je na prvom iz 1995. bio muzički urednik, a deset godina kasnije i izdavač albuma "Vreme je za Novi Sad". 
 
Svoje organizatorske sposobnosti Boba je iskoristio i kako bi se dogodio prvi doček Nove godine na Trgu slobode - 1997. godine.
 
  
 
U naredne dve decenije, kako je primetio Veran Matić, Boba će biti "osnivač, direktor, glodur, šef marketinga, PR, "human resources", društveni aktivista, pokretač i vođa". 
 
"Sve ove ove poslove radio je bez kuknjave, plemenito i sa uljudnošću, šireći pristojnost kao model ponašanja koji je gotovo zaboravljen", rekao je Matić, dodajući i da je Boba "dao previše sebe za jedan život".
 
Osnivanje Radija 021 odvelo je Stojšića i ka tome da postane predsednik Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM), ali je uvek ostajao dosledan svojim zamislima koje su odražavale njegov duh, pre svega putem radijskih talasa i u prostorijama Radio kafea - Cirkus Morona, Radio Apatije i Radio Euforij, Dani Novog Sada u Novom Sadu...
 
  
 
Boba je voleo Novi Sad i njegovu multikulturalnost. Kako je primetio Đerđ Horvat, prvi urednik Multiradija, Stojšić nije bio filozof multikulturalizma, već je istinski verovao u sve ono što je pokrenuo.
 
"Boba nam nikad nije govorio šta i kako da radimo, već nas je uvek hrabrio govoreći nam da se ne bojimo i da stalno budemo kritični. Tada je bilo malo ljudi koji su hteli da pomognu novinare manjinskih zajednica", ispričao je Horvat.
Godine 2017. Boba je bio prilično aktivan, pokretajući i realizujući ideje koje su nastavile da žive. Te godine organizovao je koktel u čast pola veka rada Želimira Žilnika, izložbe novosadskih slikara Pavela Popa, Đorđa Beare, Vladimira Labata Rovnjeva, pokrenuo multikulturni projekat "Čuvarkuća"... 
 
Te 2017. bio je pokretač i "Novosadske kultura sećanja", muzičkog događaja čiji je cilj da se prisetimo svih onih koji su stvarali novosadsku rokenrol scenu. "Novosadska kultura sećanja" organizuje se već pet godina, sećajući se onih koji su stvarali ovaj grad, među kojima je i Boba.
  • Pmila ns

    30.01.2022 19:59
    Boba
    Boba je bio toliko multi-kulti, toliko drag covek...siroke duse, ne mogu verovati da je proslo cetiri godine. Novi Sad je bio cascen njegovim drustvom. Laka mu zemlja.
  • Nik

    28.01.2022 20:13
    sećanje
    Takvi su pravi novosađani, od 70-ih do danas. Samo što je novinarski posao poguban za mnoge, pa bi na tome trebalo poraditi, nebili se nekako produžio životni vek novinara. Ipak treba misliti i na sebe upravo zato što čovek može da pruži dosta toga i u kasnijim godinama.
  • Nebojša Berak

    28.01.2022 17:13
    Prerano otisao divan covek
    Vecnaja pamjat, divan covek, primer.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti