Brza sednica Skupštine grada: Usvojene odluke o GIK-u i urbanističkim planovima

Sat vremena bilo je potrebno novosadskim odbornicima da se dizanjem ruku izjasne o 16 odluka i četiri kadrovska rešenja.
Brza sednica Skupštine grada: Usvojene odluke o GIK-u i urbanističkim planovima
Foto: 021.rs

Današnje zasedanje bilo je, u svom najvećem delu, posvećeno urbanističkim planovima, dok su se ostale odluke ticale formalnog davanja saglasnosti na izveštaje i planove, pa ne čudi što je sama sednica kratko trajala.

Među urbanističkim planovima izdvojio se plan Salajke, severno od Partizanske ulice.

Kako smo već pisali, ovim aktom se nastavlja dalje dizanje spratnosti, prvenstveno uz Partizansku i Temerinsku gde uglavnom niču poslovni objekti. Najviše zgrade će biti desetospratnica na uglu Partizanske i Temerinske, dok se neposredno pre Šulcovog mlina preostale stare kuće i magacini ruše i biće izgrađene šestospratnice. To je i niže od devet spratova koliko je tražio investitor, što gradski urbanisti nisu dozvolili. U okruženju će, uglavnom, biti četvorosrpatnice. Više o planu na OVOM LINKU.
 
Pred odbornicima su bile i izmene Plana detaljne regulacije blokova između Šafarikove, Jevrejske i Uspenske ulice, kojim se planira spajanje parcela Šafarikove 4 i Jevrejske 6, te zidanje poslovno-stambenog objekta na tom mestu. Izmene su predložene jer je kući u Jevrejskoj 6, koja je ranije bila pod prethodnom zaštitom, ona skinuta. Više o odluci OVDE
 
Na Skupštini je usvojen i Plan detaljne regulacije područja za poslovanje južno od auto-puta E-75 koji će omogućiti da se nastavi širenje radne zone Sever, koja će dobiti 80 hektara zemljišta namenjenog za industrijske i slične komplekse. Donet je i plan grada severno od obilaznice Veternika, što je produžetak Bulevara vojvode Stepe. Ovim planom se uglavnom omogućava legalizacija objekata koji su izgrađeni kod buduće trase ove saobraćajnice. Odbornici su odobrili i izmene dela plana Kaća, kojima se odobrava izgradnja objekata u Ulici kralja Petra I, broj 1. Takođe, data je saglasnost da se radi izrada Plana detaljne regulacije poteza Mali do u Sremskoj Kamenici. 
 
Novosadski odobornici su glasali i za odluku o proglašenju Parka prirode "Begečka jama" zaštićenim područjem. Glavna novina je da se površina Parka proširuje za oko 100 hektara ka Bačkom Petrovcu i više o ovoj odluci OVDE.
 
Ostale odluke na sednici su bile formalne i to je usklađivanje vrednosti Spensa i Tržnice u registru Agencije za privredne registre, davanje saglasnosti da se objekat u Bukovcu, koji se sada koristi kao kulturna stanica, upiše u vlasništvo Kulturnog centra Novog Sada, koji upravlja ovim objektima u ime Grada. Zatim je usvojen i izveštaj o investicijama Spensa u prošloj godini, kao i izveštaj o realizaciji pomoći ovom preduzeću za saniranje posledice epidemije korona virusa u prošloj godini kada im je iz budžeta dato 94 miliona dinara za isplatu dela zarada i računa za struju i grejanje. 

Odbonici su se saglasili i sa novim sastavom Gradske izborne komisije u čijem sastavu sve odborničke grupe imaju predstavnike - ukupno 11, uz sekretara kao 12. člana koji nema pravo odlučivanja. Naravno, SNS ima više od polovine predstavnika, ali kada se dodaju i obornici koalicionih partnera vladajuća većina zapravo ima gotovo sva mesta u Izbornoj komisiji, dok opozicija koju čine SRS i DSS imaju po jednog člana.

  • ?

    11.02.2022 13:16
    ?
    A ko vas nešto i pita?! Možete samo da kuckate,poruke i ništa više! Vreme vas pregazilo,zgrade na Limanima su stare i oronule,opala vrednost! Kao vlasnik,kuće u Temerinskoj dobijosam toliko,stanova da živim tri života nebi mogao daih kupim! Sada lepo i rasterećeno živim jer sam obezbedio sebe i unuke! Hvala ,Vučeviću,Vučiću...i podržaću ih u svemu jer sumi omogućili više nego pristojan život,ovim izgradnjama!!! Živela Srbija i moj predsednik,Akeksandar Vučić! Pobeda!!!
  • Vlada

    11.02.2022 10:35
    @Mandara

    Ako jedna "ozbiljna" građevinska firma ne može ni da angažuje više od jednog polumismenog (i čini mi se pripitog) bota da se dopisuje sa samim sobom, mogu tek da zamislim kakve zgrade podiže... Drž' se ti svoje galensove udžerice, a mi ćemo da ti se smejemo iz naših limanskih palata.
  • Lemi

    11.02.2022 08:45
    Lemi
    Jevrejska,Temerinska,Podbarakoa i ceo stari grad su leglo zaraze,verujtemi! Zivim u centru! Kuca stara 180 godina koju sam dobijo naslednim putem,nema grejanja,kanalizacija zamrsena a sve je nabreklo od vlage! Dosta para meje kostalo odrzavanje koje se zaista neisplati jer je rupa bez dna! Mogao sam da prodam ali zasto bih dame neko ucenjuje za svoje?!!! Ovako se lepo zaradi i lepo za videti! A da o glodarima bolje da nepisem jer nebi niko verovao!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.