Sve je moje tvoje: Vlasnici "Galensa" i "Promista" ogradili i tuđe parcele na Fruškoj gori

Privatne, državne i opštinske parcele našle su se unutar ograde kojom porodica Petrić, u čijem vlasništvu su kompanije "Galens" i "Promist", štiti svoje imanje na brdu Kesten na Fruškoj gori.
Sve je moje tvoje: Vlasnici "Galensa" i "Promista" ogradili i tuđe parcele na Fruškoj gori
Foto: 021.rs
Tačan broj parcela koje nisu, prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, u vlasništvu Petrića ne može se utvrditi zbog nedostatka mape na kojoj se detaljno vidi ograda. Ipak, na osnovu satelitskih snimaka i podataka u katastru, može se videti da je reč o bar pet parcela u vlasništvu Republike Srbije (a koje uglavnom koristi Mesna zajednica "Rakovac") i isto toliko privatnih parcela. 
 
Takođe, kroz nekoliko privatnih i opštinskih parcela prolazi novoizgrađeni betonski put koji je izgrađen kako bi se pristupilo imanju, a koji prema nalazima inspekcije za zaštitu životne sredine nije u skladu sa uslovima za zaštitu prirode. Ovo se može videti na satelitskim snimcima.
Na primer, parcelama 2757 i 2759 koje su poljoprivredno, odnosno šumsko zemljište u privatnom vlasništvu prolazi betonski put.
 
Portal 021.rs je već pisao o jednoj od ograđenih parcela koja je u vlasništvu Republike Srbije, a koristi je Mesna zajednica "Rakovac". U vezi sa parcelama koje su u vlasništvu Opštine Beočin, pisali smo čelnicima ove opštine, međutim, do objavljivanja teksta, odgovor nije stigao.
 
Našem portalu javila se čitateljka Sofija Božanić Kojić koja navodi da joj je zbog izgradnje puta i postavljanja ograde i kapija, onemogućen prilaz parcelama. Tu se nalazi bagremova šuma koja je u vlasništvu njene porodice već decenijama.
 
"Investitor je na kapije stavio natpis da se radi o privatnom posedu, iako nije vlasnik svih parcela", ističe Božanić Kojić. 
 
Sagovornica 021.rs kaže da je vlasnik "Promista" Nebojša Petrić nekoliko puta pokušao da otkupi njenu parcelu, ali da ona ne želi da je proda, već samo da ima pristup svom imanju. Božanić Kojić je, tvrdi, više puta pokušala da sklopi sporazum sa Petrićima koji će joj omogućiti prilaz sopstvenim parcelama.
 
U elektronskoj prepisci sa advokatom porodice Petrić, u koju je 021.rs imao uvid, Božanić Kojić je više puta upozoravala Petriće na kršenje njenih prava.
 
"Ukoliko želite da gospodin Petrić ukloni ogradu sa dela parcele koji je prema Vašoj parceli, isto će uraditi bez odlaganja, samo je potrebno da nas obavestite o tome", naveo je Petrićev advokat u mejlu 6. marta. Ipak, to nije učinjeno.
 
Takođe, u mejlovima pominje i "eventualno rešavanje prodaje parcele".
 
Sagovornica 021.rs tražila je i prijem kod Patrijarha Porfirija kako bi mu izložila "problem proširenja puta od strane fizičkog lica na područje humki ispred groblja u Rakovcu" i obavestila ga o "dogovoru vladike Vasilija i istog fizičkog lica o pravu korišćenja puta" kojim je njenoj porodici onemogućen prilaz parcelama na Kestenu i o "postavljanju ograde i kapija na istom". Patrijarh je za taj sastanak bio zauzet i uputio je na razgovor sa vladikom. 
 
 
Za pravo pristupa pokušala je da se izbori i podnošenjem prigovora na urbanistički projekat Opštini Beočin. Ovim putem je naglasila da je na kapiju stavljen natpis da se radi o privatnom posedu "iako nije sopstvenik svih parcela" i zaključila da plan vodi ka "faktičkoj uzurpaciji parcela koje nisu u njenoj svojini".
 
Istakla je da investitor nema saglasnost za korišćenje njene parcele i tražila da se plan koji podrazumeva postavljanje žičane ograde ne usvoji u takvom obliku. Od Opštine, kaže, nije dobila obaveštenje o statusu njenog prigovora, ali je, kako navodi, o odbijanju istog obaveštena upravo od Nebojše Petrića.
 
Pitanja o parcelama koje nisu u vlasništvu investitora, a nalaze se u ograđenom području poslali smo i na adrese kompanija "Galens" i "Promist", koje se nalaze u vlasništvu ove porodice. Osim toga, pisali smo i advokatu porodice. Međutim, nijedan odgovor do objavljivanja ovog teksta nismo dobili. 
 
Nadzor nad izgradnjom puta od različitih inspekcija tražio je više puta Pokret "Odbranimo šume Fruške gore". Poslednji put ovaj zahtev je prosleđen na postupanje šumarskom inspektoru Sektora za šumarstvo Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, 23. marta 2022. godine. 
 
Sama izgradnja puta omogućena je Rešenjem o uslovima za zaštitu prirode koje je izdao Pokrajinski zavod za zaštitu prirode. Iako je ovo Rešenje propisalo da se put gradi na trasi postojećeg šumskog puta i da se naspe tucanikom, isti je, kako je već pisao 021.rs, izgrađen van tih granica zbog čega je pokrčen deo šume. Inspekcija za zaštitu životne sredine je takođe prethodno utvrdila da je put betoniran i da zahvata širu površinu nego postojeći šumski put.
 
 
Rešenje za izgradnju puta tražila je Eparhija sremska, pošto se većim delom nalazi na njenim parcelama. Kao razlog za proširenje i "nasipanje" naveli su "lakše izvođenje radova i komunikacije transportnih sredstava". Eparhija je, takođe, nekoliko parcela u svom posedu na području brda Kesten dala Petrićima u zamenu za zemljište u Beočinu. 
 
Pokret "OŠFG" tražio je i mišljenje od Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, koje je navelo da za izgradnju šumskog puta nije potrebna građevinska dozvola (12. januar 2022), uprkos tome što je 20. maja 2021. godine dalo potpuno suprotno mišljenje.
Podsetimo, iako je prethodno bilo najavljeno da će se na ovom brdu graditi samo poljoprivredno imanje, kasnije se ispostavilo da je cilj mnogo komercijalniji. Kako je 021.rs pisao, u okviru imanja Petrića naći će se i restoran sa bazenom, fitnes centrom, vinskim barom i bioskopom, površine 7.000 kvadrata i četiri planinske kolibe (apartmani). 
 
 
U urbanističkom projektu za izgradnju objekata navodi se da se planirani restoran sastoji od podruma, suterenskog dela, prizemnog dela i potkrovlja. U podrumu će se nalaziti garaža za parkiranje vozila gostiju. Osim garaže, na nivou podruma će se nalaziti bazen, prostor za druženje, ostave i prostorije za tehniku. 
 
U suterenu će biti smešteni fitnes i velnes centri, vinski podrum, kohiba vinski bar sa prostorom za druženje i manjom kuhinjom, kao i bioskop i prostorije za pranje i peglanje veša. U prizemnom delu koji će se sastojati od tri celine, predviđeni su sala i terasa za ručavanje, otvorena i zatvorena kuhinja, šank, ostave, toaleti za goste i svlačionice za zaposlene. Na nivou potkrovlja planiraju se dva apartmana sa pripadajućim prostorijama, hodnik sa galerijom i lobi. 
 
Svakako, tu se gradi i poljoprivredno gazdinstvo, staja za gajenje ovaca i konja, objekat za smeštaj radnika i objekat za mužu i tretman mleka. Kako se može videti na satelitskim snimcima, gradnja ovih objekata brzo napreduje.
  • Beba

    11.04.2022 10:21
    Put
    I pored svih pokusaja da se sredi put,seoska ulica koja je proglasena regionalnim putem,da mozemo izaci iz svojih kuca kada svi ti sto prave hotele,Etno kule jure, nije nista ucinjeno,ugrozeni smo...nemamo ni trotoar ,letiti ne mozemo.....
  • AnaMirjana

    11.04.2022 08:59
    Ćirilica tek objašnjava..
  • Vv

    10.04.2022 08:25
    Zbogom
    Udruženi SPC i Galens , vidi se na slikama kako poseceno drveće koriste za privremene ograde. A i natpis Privatan posed uvek na ćirilici. To su patriote!!!Fuj

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.