FOTO, VIDEO: Novi Sad dobio novu Kinesku četvrt, izgrađen kamp za radnike na železnici

Novi Sad je dobio novu Kinesku četvrt u kojoj, za razliku od one na Limanu, zaista žive i Kinezi. U pitanju su objekti sagrađeni za prijem radnika na pruzi, saznaje 021.rs.
FOTO, VIDEO: Novi Sad dobio novu Kinesku četvrt, izgrađen kamp za radnike na železnici
Foto: 021.rs
Ovo mini-naselje ima 13 objekata, od čega su dva jednospratna, a ostali su prizemne montažne zgrade. Nalazi se neposredno uz novu Ranžirnu stanicu Novi Sad, na samoj granici Detelinare i Industrijske zone, odnosno između Rumenačkog puta i pruge.

Prema privremenoj građevinskoj dozvoli reč je o privremenom kampu u okviru projekta modernizacije i rekonstrukcije pruge Novi Sad - državna granica sa Mađarskom. 

Kako saznaje 021.rs, kamp za radnike na ovom mestu treba da se nalazi do 1. novembra 2024. godine, a vrednost njegove izgradnje procenjena je na 336,3 miliona dinara, bez uračunatog poreza.
 
Kompleks je ograđen i podeljen u nekoliko delova. Ispred kampa nalaze se zastave Srbije, a uz njih je i natpis "Kineska železnica".
 
Iako se nalazi u gradu, sam kompleks nije vidljiv građanima, jer je zaklonjen okolnim objektima, zelenilom i ogradama. 
 
 
Da je reč o većem prostoru najbolje se vidi iz satelitskih snimaka. Na snimcima iz 2020. pored nove Ranžirne stanice se nije ništa nalazilo, dok se na skorašnjim snimcima mogu primetiti objekti, koji zauzimaju površinu od gotovo tri fudbalska igrališta. 
 
Novinar 021.rs je obišao ovu lokaciju i uverio se da je polovina objekata useljena, dok ostatak deluje prazno. Po svemu sudeći, glavna zgrada, koja se nalazi na ulazu, namenjena je administraciji, a tu su i magacini. U pojedinim objektima žive i ljudi, s obzirom na to da je ispred njih bila raširena odeća. 
 
 
Kako se može videti u registru građevinskih dozvola, nova Kineska četvrt u Novom Sadu izgrađena je krajem prošle godine, a dozvolu za radove je dobilo preduzeće "Infrastrukture železnice Srbije". 
Podsetimo, radovi na rekonstrukciji pruge počeli su u novembru prošle godine, a od prošle nedelje je prekinut železnički saobraćaj između Novog Sada i Subotice. Rok za završetak radova je kraj 2024. godine. 
 
Izvođač radova je kineski konzorcijum "China Railway International" i "China Communications Construction Company". Vrednost ugovora je 1,16 milijardi dolara, a ugovor o finansiranju potpisan je sa kineskom Eksim bankom.
  • Dragan

    15.04.2022 07:37
    Ah
    Ekskluzivnq vest sa sajta Direktno-ukrajinci uhvatili kuma Putina.Medveščuka.Putin je kum njegovoj ćerci.Ima palatu na Krimu,ima super jahtu nq 4 sprata u luci Trogir u Hrvatskoj.Druga vest raketno komandni brod Moskva naj veći i naj moderniji brod crnomorske flote je potonuo oko 20h jer je ukrajinska krstareća napravila požar na brodu a to izazvalo eksplozije giriva i municije na brodu.Rusi potvrdili da je potonuo brod.
  • 5 minuta googlea

    15.04.2022 07:30
    Dragi sugrađani, kroz svoj projekat "Put svile" Kina je odvojila OGROMNA sredstva da obezbedi više puteva/načina da njihova roba dođe do omražene EU.
    Između ostalog zakupilu su Pakistansku luku na 99 godina i sagradili železnicu preko Tibeta i Himalaja da izbegnu Malajski moreuz i moguće buduće blokade, zatim Pirejsku luku itd.
    Svuda su Kinezi to debelo platili.
    Jedino su u Srbiji naleteli na režim koji je podigao njihovu cenu radova i uzeo kredite od Kine da plati njihove radnike - za njihov projekat.
  • Lim

    15.04.2022 04:39
    Gledam kako su montirali ove oluke i nije mi dobro.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti