Udruženja: Ugrožena bezbednost novinara Dinka Gruhonjića i njegove porodice

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) najoštrije je danas osudilo najnovije pretnje programskom direktoru NDNV-a, novinaru Dinku Gruhonjiću i njegovoj porodici.
Udruženje poziva nadležne organe da hitno reaguju i zaštite kolegu Gruhonjića i sve članove njegove porodice.
 "Dinko Gruhonjić je u više navrata bio meta napada i pretnji, a u poslednjim koje su se desile juče, eksplicitno se preti i članovima njegove porodice - deci, supruzi i sestri", piše u saopštenju NDNV-a.
Kako se navodi, između ponoći i jedan sat 25. aprila osoba koja se predstavila kao Srbin i četnik je putem društvene mreže Fejsbuk u više navrata uputila pretnje Dinku Gruhonjiću i članovima njegove porodice najvulgarnijim izrazima, optužujući ga da je "izdajica".
 
Dodaje se da je ista osoba u više navrata pokušala i da ga pozove putem Fejsbuk mesindžera.
 
"Krajnje je vreme da policija i tužilaštvo počnu da primenjuju zakone i procesuiraju odgovorne za crtanje mete na čelu Dinku Gruhonjiću i za ugrožavanje bezbednosti njegove porodice. Javnosti skrećemo pažnju da je o svemu obavešteno nadležno tužilastvo, a NDNV očekuje da će ovaj put vinovnici pretnji konačno biti privedeni pravdi", piše u saopštenju.
 
Osudama se pridružilo i Udruženje novinara Srbije. Oni pozivaju Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal da otkrije ko Gruhonjiću ugrožava sigurnost.
 
U skladu sa Sporazumom o saradnji i merama za podizanje nivoa bezbednosti novinara Gruhonjić je podneo krivičnu prijavu tužilaštvu. UNS traži da policija i tužilaštvo efikasno postupe, otkriju počinioca i urade procenu bezbednosti Dinka Gruhonjića. 
 
UNS poziva da se povodom ovog incidenta oglase Radna grupa za bezbednost i zaštitu novinara i Stalna radna grupa za bezbednost novinara.
 
Gruhonjić često dobija pretnje preko društvenih mreža, a novembra 2020. godine nepoznati počinioci su na ulazu zgrade u kojoj živi ispisali grafite čiji je sadržaj bio prepun nacionalne mržnje i netrpeljivosti.
  • Sabahudin

    27.04.2022 17:34
    Omerović
    Možda da ga sa porodicom postave za ambasadora. Možda u Vatikan ili Tahiti...
  • Samo kažem ...

    27.04.2022 07:33
    Prvo su došli po komuniste,a ja se nisam pobunio jer nisam bio komunista.
    Zatim su došli po Jevreje,a ja se nisam pobunio jer nisam bio Jevrejin.
    Zatim su došli po sindikalce,a ja se nisam pobunio jer nisam bio sindikalac.
    Zatim su došli po katolike,a ja se nisam pobunio jer sam bio protestant.
    Zatim su došli po mene,ali tada više nikoga nije bilo da se pobuni.
  • Udbaška Džamahirija

    27.04.2022 07:32
    @Banaćan
    I zato ga treba ubiti?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti