Danas protest advokata ispred novosadskog suda zbog nerasvetljenih napada

Advokatska komora Vojvodine organizuje danas u podne protestno okupljanje ispred zgrade suda u Novom Sadu.
Danas protest advokata ispred novosadskog suda zbog nerasvetljenih napada
Foto: 021.rs

Razlog protesta advokata su brojni nerešeni slučajevi napada na advokate, od kojih je poslednji paljenje automobila advokata Dragana Konjevića iz Sombora.

Kako saopštava AKV, prethodno je bačena bomba na kuću advokata dr Miroslava Đorđevića, zapaljeni su automobili advokata Gorana Karadžića i Mladena Sikimića, a još uvek nisu otkrivene ubice Momira Lazića, dr Lošonc Aurela i počinioci brojnih drugih krivičnih dela u kojima su oštećeni advokati sa područja AKV.

"Uslovi u kojima advokati rade su veoma otežani, a položaj advokata u pravosuđu i društvu je marginalizovan i potcenjen. Tražimo hitno rešavanje slučajeva napada na advokate i maksimalno angažovanje policije i tužilaštva na otkrivanju počinilaca", navodi se u saopštenju AKV.
 
Oni zaključuju da je pravna pomoć koju pružaju građanima Ustavom garantovano ljudsko pravo i osnova bez koje nema pravosuđa i vladavine prava. 

Podsetimo, automobil advokata Dragana Konjevića zapaljen je u subotu, 23. aprila u Somboru. Advokatska komora nekoliko dana kasnije iskazala je nezadovoljstvo radom policije i tužilaštva na ovom, ali i drugim slučajevima napada na advokate. Najavili su i sastanke sa predstavnicima institucija. 

  • @-adv-

    13.05.2022 09:00
    Mislim stvarno.
    Bože mili...Kakav je to osećaj za prioritet??
    Kako može biti neki nepravilan status mirovanja urgentniji od fizičkog nasilja??
    Postoji li u ovom gradu i jedan građanin s mozgom??
  • Horor film

    12.05.2022 23:42
    Meni je jako strašno što se u komentarima vidi da ljudi smatraju da sudska odluka zavisi samo od truda advokata a ne od pravnog predmeta ...

    kao da je suđenje utakmica među advokatima a ne odnos zakona prema pravnom sporu i dokazima - čemu sve ni tužilac ni advokat i nije neophodan već samo sudija i jasni dokazi.
  • @M.M. i kompanija

    12.05.2022 22:38
    Nisam pravnik ali znam.
    Pravni sistem je sistem koji ima pravila po kojima radi i nije svemoćan ni idealno pravičan i njegova suština je u stalnom unapređivanju koje se odvija na bazi primedbi. Ne postoji pravilo "plati pa klati " niti pravilo "koliko para toliko muzike". Građanin po pravilu ne mora angažovati advokata. Kao što može i sam da se ošiša, sam sebi da šije odela, sprema, uzgaja hranu, majstoriše, uči decu itd. A kada te usluge plati nikada ne dobija garanciju kvaliteta. Zato se traže preporuke ali ni one nisu garancija i tako je u svim profesijama. Pravnici nisu ništa lošiji od drugih. Šta više čini se da su visoke nauke niže plaćene od običnih poslova a nose mnogo više rizika odgovornosti neprijatnosti i traže ogromnu stručnost i godine učenja i neprestano usavršavanje i praćenje promena. Najlakše je kritikovati druge. Nauči nešto o pravnom sistemu pa ćeš videti koliko je to pretežak ,prestresan i nezahvalan posao. Postoji kodeks koji se mora poštovati a ako se prepozna da je nešto prekršeno žali se Tužiocu koji reaguje samo na krupnije probleme. Podrazumeva se da je klijent svestan rizika neuspeha. Kao kada ide na operaciju. Ni ti da si advokat , doktor ne bi mogao garantovati 100% željeni ishod u svim situacijama. Nejasno je na šta se žalite a sa konkretnim primerom možete da se obratiš Tužiocu, državi, novinarima i otvoriti važna pitanja. Država generalno uvažava sve smislene predloge i primedbe - ali sa velikim zakašnjenjem. Zato i postoje primedbe na njen prespor rad.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti