Novaković ponovo o GUP-u i Galensu: "Novi Sad se gradi, ali se ne razvija"

Predsednik Gradskog odbora Narodne stranke Borislav Novaković reagovao je na najavu gradonačelnika Miloša Vučevića da će Generalni urbanistički plan Novog Sada biti usvojen u junu ili julu.
Novaković ponovo o GUP-u i Galensu: "Novi Sad se gradi, ali se ne razvija"
Foto: 021.rs

Po njegovim rečima, postoje četiri vidne manjkavosti načina na koji je gradska vlast pristupila donošenju najvažnijeg planskog dokumenta Novog Sada. U svom izlaganju Novaković pominje GUP, ali i pitanje Brodogradilišta, odnosno planova kompanije Galens sa ovim prostorom. 

Kako kaže, način na koji gradonačelnik obrazlaže i promoviše GUP "vidljivo je pojednostavljivanje i neznanje značaja i funkcije ovog dokumenta".
 
"GUP nije samo najznačajniji planski dokument i orijentir za urbaniste i investitore, kako problem sagledava gradonačelnik nego studija koja definiše ključne procese u životu grada, koji oslobađaju i podstiču razvojne potencijale Novog Sada. U novom GUP-u ne postoji ni jedna ideja niti predlog kako urbani život grada urediti načinom koji donosi novi kvalitet - Novi Sad se gradi, ali se ne razvija. Građevinski se širi, ali se urbano ne uređuje", navodi se u saopštenju.
Novaković smatra da "čak ni urbanistička dimenzija ovog GUP-a ne nudi nijedan kreativan pomak". Kako kaže, iz dokumenta je vidljivo da se "urbanizam" sveo na građevinsku ekspanziju i stanograđevinsku metastazu grada, dodajući da je "Novi Sad postao grad po meri investitora", te da je "profit progutao ideju humanog urbanog života".
 
Gradonačelnik je na pitanje 021.rs o usvajanju GUP-a rekao da je ovaj dokument bio "žigosan", kao i da je bilo raznih neosnovanih kritika, ističući projekat "Novi Sad na vodi". Ipak, Novaković kaže da se "sve što je opozicija govorila o projektu 'Novi Sad na vodi' pokazalo kao potpuno tačno".
 
"Ovim planom se na najlepšem delu dunavske obale planira gradnja zgrada izrazito visoke spratnosti. To je plan kojim će priobalje biti obesmišljeno gradnjom tajkunskog naselja. Oni koji budu mogli da plate od 4.000 do 7.000 evra po metru kvadratnom u zgradama koje će potpuno uzurpirati obalu, imaće pogled na Dunav i Frušku goru", poručuje Novaković. 
 
Predsednik GO Narodne stranke navodi i da je Galens kupio Brodogradilišta, ali da je time postao vlasnik objekata, a ne zemljišta. Ukazuje na to da se, ipak, i dalje planira izgradnja objekata do 20 spratova.
 
"Kada Galens 2017. godine kupuje objekte Brodogradilišta, to je potpuno bezvredna parcela, koja se nalazi u koritu reke, bez mogućnosti bilo kakve stanogradnje. Kupovina ove parcele je bila isplativa jedino uz dogovor gradske vlasti i vlasnika ove kompanije - da se u dogledno vreme isplanira i izgradi nasip oko Brodogradilišta, koji bi ovo 'vodno' pretvorio u građevinsko zemljište", dodaje Novaković.
On je pozvao tužilaštvo i policiju da ispitaju kako može da se dozvoli gradnja privatnoj kompaniji na gradskom zemljištu, jer je Galens, kupujući Brodogradilišta, postao vlasnik objekata, ali ne i zemljišta. 
 
"Do ovog trenutka Galens nije uradio konverziju prava korišćenja u pravo svojine. Utoliko je najveća drskost u novijoj istoriji Novog Sada sadržana u činjenici da je budući izgled zgrada već projektovan, a da osnovni urbanistički planovi nisu ni usvojeni", zaključuje se.
  • max

    16.05.2022 10:10
    Sve si Novakoviću u pravu, bilo je gradjevinskog kriminala i u vlasti kojoj si ti pripadao, ali ovo sada sto se desava sa planovima i kriminalom u gradjevinskoj oblasti premašuje sve moguće dimenzije normalnog mozga i normalne države.
    Svaki plan i izmena plana je radjena po nečijoj narudžbini. Mnogi su se funkcioneri vlasti i njihovi posrednici dobro obogatili, jer je u pitanju čist keš koji se prometuje pa mu je teško ući u trag. Znači čime se funkcioneri najviše bave, jer je to i najunosniji posao koji ih motiviše da budu na vlasti. Organizovan kriminal je u ozbiljnom usponu, ali na njega niko ne obraća pažnju, jer su u njemu najviši funkcioneri ove države.
  • Dr patak

    15.05.2022 06:41
    Ma podrška Galensu samo gruvajte beton I stanove.ovo ruglo od grada koje je smeće I deponija narkomana
    . Udri pobro sve u beton...ljepota
  • B

    14.05.2022 21:50
    tacno tako
    U pravu je, a bio bi u pravu i da je to rekao kad je bio gradonacelnik.
    Novi Sad je poslednjih 30 godina eksplodirao u broju stanovnika, bar dvostruko vise ljudi zivi u njemu nego recimo 1989., infrastruktura samo zbudzena.
    I da, popovi svetili vodicu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti