Rebalans novosadskog budžeta i 100 drugih odluka: Evo o čemu odbornici odlučuju u vaše ime

Skupština Novog Sada danas, 27. juna razmatraće završni račun grada za prošlu godinu, rebalans ovogodišnjeg budžeta i još 100 drugih tačaka.
Rebalans novosadskog budžeta i 100 drugih odluka: Evo o čemu odbornici odlučuju u vaše ime
Foto: 021.rs

Ono što će se može videti iz većine predloženih odluka je da postoje izvesni ekonomski problemi koji su doveli ne toliko do smanjenja prihoda i rashoda Grada koliko do umanjenja investicija jer je došlo do rasta troškova energenata i građevinskog materijala. U osnovi, Novi Sad i dalje ima pozamašan budžet, ali sada mora da se odrekne nekih radova kako bi sredstva bila preraspoređena za ono što se smatra prioritetom.

Sam završni račun budžeta za prošlu godinu govori da je Novi Sad 2021. imao na raspolaganju oko 34 milijarde dinara, a utrošio je tek oko 30 milijardi dinara. Kako se može videti, višak od  oko četiri milijarde dinara koji je postao suficit, posledica je uglavnom toga što deo investicija prošle godine nije realizovan, a ne toliko zbog toga što je bilo više prihoda.

Što se tiče odluke o rebalansu ovogodišnjeg budžeta, prema predlogu sredstva se u gradskoj kasi povećavaju sa 35,8 na 38,4 milijardi dinara, što je uglavnom suficit iz prošle godine i deo novca dobijenog od Pokrajine na konkursima za investicije. 
 
Ono što je primetno iz rebalansa je da su izmene iznuđene ne većim prilivom novca, nego sve težom finansijskom situacijom i odlukama čelnika da svedu svoje planove na samo ono što je ove godine realno izvodljivo.
 
Najbolji primer za to je odluka da se odustane od izgradnje Atletskog stadiona, koji je trebalo da košta 367 miliona dinara, ali to nije bilo dovoljno jer su na tenderu pristigle ponude koje su bile duplo veće, pa Grad za sada ovo odlaže. Više o rebalansu OVDE.
 
Ovo izmene su se odrazile i na sve planove poslovanja javnih preduzeća i drugih gradskih ustanova u ovoj godini, tako da će na dnevnom redu više destina njih biti baš tome posvećene. 
 
Među njima se tako izdvaja i odluka o Programu uređenja građevinskog zemljišta, što je zapravo program na osnovu kojeg radi Uprava za građevinsko zemljište i investicije. Izmenama ovog programa uvećava se ukupna godišnja suma za trošenje za 1,2 milijarde dinara na oko 9,5 milijardi za razne investicije i druge poslove na komunalnoj infrastrukturi. Međutim, mada ima više novca, vidljivo je da se smanjuje obim radova, jer se novac prebacuje za plaćanje već započetih poslova ili se uvećavaju procenjene vrednosti planiranih radova, što je isto kao i u rebalansu. Ovde je zapravo samo jedno novo izdvajanje, a to je 11.630.000 dinara za troškove konkursa za spomenik "Apoteoza Srpske Vojvodine". Više o ovoj odluci OVDE.
 
Odbornici će razmotriti i desetak urbanističkih planova, među kojima se izdvajaju dva, a to su plan Telepa i plan dela centra oko ulica Vojvode Bojovića i Masarikove. Prvi plan će dovesti do povećanja spratnosti na Telepu, uz to da je odbijen predlog građana da dobiju veliki park na kraju Bulevara patrijarha Pavla, dok će drugi plan omogućiti da se sruši Omladinski centar CK13.  
 
Na Skupštitni će biti i više drugih pratećih odluka koje su uglavnom pravne prirode jer se npr. usklađuju statuti više ustanova sa zakonskim propisima i druge slične odluke, kao što je pomeranje roka za izradu lokalnog akcionog plana za upravljanje otpadom. Tu je i odluka o programu rekonstrukcije fasada, o čemu više OVDE
 
Za građane je među ovim pratećim odlukama možda najvažnija ona koja se odnosi na grejanje u Novom Sadu. Prema predlogu koji je sačinilo Gradsko veće, grejna sezonu u Novom Sadu će biti skraćena. Zapravo, na snagu će biti vraćen propis koji je važio do 2019. godine, a koji predviđa da grejna sezona može maksimalno da traje od 1. oktobra do 3. maja, a zvanična grejna sezona od 15. oktobra do 15. aprila, što je 15 dana manje, odnosno 27 dana manje kada se gledaju maksimalni rokovi. Više o odluci OVDE
 
Skupština će razmotriti i odluku o postavljanju spomenika "Čovek jelen" u Limanskom parku, kao i predlog Fondacije "Evropska prestonica kulture - 2021" da se pokrene procedura da se postavi spomenik muzičaru Mitru Subotići Subi, kao i da se u Kreativnom distriktu (Kineska četvrt) postavi skulptura koja, kako je rečeno, "izražava jedinstvo u proteku vremena obeleženog razvojem bivšeg industrijskog kompleksa i stvaranja uslova za negovanje modernog umetničkog stvaralaštva".
 
Na dnevnom redu je i više kadrovskih rešenja, uglavnom zamena školskih i drugih odbora iz reda zaposlenih ili roditelja. 
 
Među kadrovskim imenovanjima ipak se izdvaja odluka o postavljanju članova Komisije za planove. Mada su u proteklih nekoliko godina, opozicija, NVO sektor, ekološki aktivisti i građani imali veliki broj primedbi na rad i odluke Komisije, kao i njen sasatav, navodeći često da su pojedini članovi u sukobu interesa, Skupštini grada je predloženo da i u naredne četiri godine njen saziv bude isti. 
  • Nikola

    27.06.2022 08:44
    Oko 40% ukupne vrednosti radova ide na same radove a 60% stavljaju pojedinci u džep!
    A ovi što glasaju su uglavnom neškolovani sa nekim privatnim fakultetima menadžmenta.
    U jednom rečju: katastrofa
  • riki

    27.06.2022 08:38
    bagra neradnička
    Bože koja je ovo gomila apsurdno-beskorisnih parazita, jezivo.....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti