Protestno pismo zbog smene dekana Pravnog fakulteta: "Akademsko besramlje i primitivna rusofobija"

Grupa od 55 profesora i naučnih radnika potpisala je protestno pismo zbog smene dekana Pravnog fakulteta u Novom Sadu Branislava Ristivojevića.
Protestno pismo zbog smene dekana Pravnog fakulteta: "Akademsko besramlje i primitivna rusofobija"
Foto: 021.rs

Protestno pismo objavljeno je na pojedinim desno orijentisanim platformama, uz napomenu da je reč o profesorima i naučnim radnicima iz Novog Sada, Beograda, Nikšića, Kosovske Mitrovice.

Kako se navodi u pismu, smena Ristivojevića zato što je, kako stoji u zahtevu za smenu, omogućio posetu studenata ambasadi Ruske federacije i zato što je tražio da se vest o toj poseti objavi na internet stranici Fakulteta, predstavlja "nezabeležen skandal u istoriji srpskog školstva i srpskog javnog života".

"U vremenu u kome srpske studente redovno vode u ambasade SAD i ostalih NATO zemalja koje su srpski narod bombardovale, etnički očistile Krajinu, Kosovo i Metohiju, okupirale deo naše zemlje i zatvorile kosovske i metohijske Srbe u geta, kažnjavanje dekana zbog razgovora studenata sa ruskim diplomatama o stipendijama i mogućnostima usavršavanja u Rusiji, zemlji koja srpskom narodu pruža dragocenu podršku u njegovoj borbi za osnovni opstanak, ne predstavlja samo čin akademskog beščašća i primitivne rusofobije, nego i političke nepismenosti", navodi se u pismu.
 
Poručuje se da univerzitet i nauka moraju da budu potpuno slobodni od političkih merila, pritisaka i netrpeljivosti. 
 
"Akademska i naučna saradnja ne smeju da imaju bilo kakve granice. Otrov rusofobije koji je zahvatio zemlje članice NATO i EU ne sme da zarazi Srbiju. Samoubilačko, nerazumno bacanje u naručje zemalja koje prema Srbiji i srpskom narodu vode neprijateljsku politiku mora konačno da prestane. Zahtevamo da ova sramotna odluka bude odmah poništena. Očekujemo da će ovo biti poslednji pokušaj kršenja osnovnih akademskih sloboda u našoj zemlji", zaključuje se u protestnom pismu, koje je datirano na 7. jul.
 
Potpisuju ga, između ostalih, Slobodan Antonić, Siniša Atlagić, Časlav Koprivica, Mihailo Medenica, Slobodan Orlović, Slobodan Samardžić...
 
U svom reagovanju, Pravni fakultet je ranije poručio da Ristivojević nije smenjen zbog veza sa Rusijom, već zbog gubitka poverenja u kolektivu. 
 
Ističu da je Ristivojević "razrešen dužnosti zbog samovoljnog postupanja i donošenja odluka koje nisu u nadležnosti dekana, suprotno opštim aktima fakulteta, a bez znanja i odobrenja nadležnih organa ove visokoškolske ustanove".
 
On je, navode, bez odluke nadležnih organa fakulteta samostalno odlučio da se takmičenje u besedništvu, umesto na fakultetu, kao što je to tradicionalno bilo organizovano, održi na Zlatiboru i mimo Finansijskog plana fakulteta potrošio za to fakultetska sredstva.
Dodaju da je bez odluke Nastavno-naučnog veća o preduzimanju aktivnosti od značaja iz sfere međunarodne saradnje, samostalno organizovao o trošku fakulteta posetu studenata Ambasadi Ruske Federacije, što je suprotno Statutu fakulteta prema kome Nastavno-naučno veće odlučuje o nastavnoj i naučnoj saradnji sa institucijama u zemlji i inostranstvu.
 
Osim toga, ni posle posete, nije podneo nikakav predlog Nastavno-naučnom veću o bilo kom vidu saradnje, navedeno je u saopštenju.
 
"Njegovo razrešenje je usledilo i zato što je bez zakonskog osnova doneo rešenje o privremenom udaljenju sa rada šefa Službe za nastavu, koji je član Saveta fakulteta, neposredno pre sednice kao i neosnovano narušenih odnosa sa tri od četiri prodekana, čime je doveden u pitanje nesmetan rad fakulteta", saopštio je Pravni fakultet.
  • Aha

    12.07.2022 14:15
    @Лиманац

    I državi u kojoj se mrze manjine, žene, lbgt, druge vere, teško da se neće mrzeti i Rusija. Samo je pitanje vremena kada će iste budaletine dobiti hladan tuš još jednom u istoriji i početi da preziru i njih jer će biti opet izdati.
  • pajo patak

    12.07.2022 13:42
    @Лиманац
    od kada pacijenti u duševnim bolnicama imaju pristup internetu ?
  • Лиманац

    12.07.2022 12:43
    Живела Србија! Живела Русија!
    Русофобија у Србији неће проћи!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti