Reakcije na sukobe na protestu: Vlast još jednom pokazala da je spremna da na građane šalje pendreke

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić izjavila je da je nedopustivo nasilje nad građanima Novog Sada koje su danas izvršili "privatni pretorijanci" gradonačelnika Miloša Vučevića.
Reakcije na sukobe na protestu: Vlast još jednom pokazala da je spremna da na građane šalje pendreke
Foto: 021.rs
Ona je navela da su nasilnici u belim majicama, koji su obarali ljude na beton, uvrtali im ruke, nogama držali glavu i izigravali specijalce van svojih ovlašćenja, pripadnici privatne firme "Intersec Team" Dragana Lekića.
Prema njenim rečima, posao je plaćen 29,1 milion dinara samo ove godine, preko tendera na koji se ta firma jedina prijavila.
"Zahtevamo hitnu reakciju tužilaštva i prisutne policije protiv ovih nasilnika, koji su smeli samo da čuvaju zgradu, budu ispred ulaza i unutar zgrade, a ne da nasrću na građane koji imaju pravo da protestuju", izjavila je Tepić.
 
Skupština grada danas je usvojila Generalni urbanistički plan Novog Sada zbog čega su protest organizovali ekološki aktivisti koji su uputili više od hiljadu primedbi na taj dokument. Tokom protesta došlo je do sukoba između pripadnika privatnog obezbeđenja i dela demonstranata. Nekoliko građana je povređeno, a neki od njih su i uhapšeni.
 
DJB: Odluka uz asistenciju organa represije
 
Novosadski odbor Dosta je bilo saopštio je da je odluka o Generalnom urbanističkom planu, koji bi trebalo da znači razvoj i napredak grada, a samim tim i da obraduje građane, doneta je uz asistenciju organa represije.
 
"Umesto osećaja da je urađeno nešto veliko i važno, dobili smo osećaj stida i mučnine. Lokalni vlastodržci će ostati upamćeni i po tome što su spremniji i odlučniji da izvedu batinaše pred svoje sugrađane i komšije, nego da sa njim razgovaraju. Slomiti vilicu pre nego čuti izgovorenu reč. Gordost je odlika duhom slabih", navodi se.
 
Zajedno: Na građane šalju privatno obezbeđenje i pendreke
 
I stranka "Zajedno" osudila je "nasilje privatnog obezbeđenja" i ponašanje policije i predstavnika Skupštine grada prema građanima koji su želeli da iskoriste svoje građansko pravo da prisustvuju sednici i obrate se povodom Gradskog urbanističkog plana (GUP).
 
"Predstavnici naprednjačke vlasti još jednom su pokazali da su spremni da na građanke i građane šalju privatno obezbeđenje i pendreke, kako bi odbranili jedino svoj i interes domaćih i stranih investitora i kapitala", ističe u saopštenju "Zajedno".
 
Ta stranka tvrdi da je njen poverenik u Novom Sadu Radivoje Jovović dobio nekoliko udaraca od privatnog obezbeđenja.
 
"Pružamo svu podršku Novosađanima u borbi za svoj grad i osnovna građanska prava, koji su nakon brojnih primedbi iscrpeli sve institucionalne mogućnosti da utiču na katastrofalan GUP. Zahtevamo da građani i građanke koji su uhapšeni hitno budu pušteni na slobodu", istakli su u saopštenju.
 
DS: Režija Vučevića i SNS
 
Gradski odbor Demokratske stranke ocenio je da su "današnje nemile scene u centru Novog Sada režirali gradonačelnik Miloš Vučević i Srpska napredna stranka sa ciljem da spreče opravdane proteste građana i gradske opozicije zbog usvajanja urbanističkog plana kojim se Novi Sad predaje u ruke krupnog kapitala i vlasnika sumnjivog novca". 
 
Kako navode, "gradski vlastodršci na čelu sa Vučevićem, koji se baš ovih dana samokandiduje za novog ministra pravde, pogazili su danas Ustav Srbije i više zakona, preuzimajući ovlašćenja koja po propisima nemaju, a kršeći obaveze koje im propisuje zakonodavstvo Srbije".
 
"Gradski odbor Demokratske stranke će do kraja insistirati da se rasvetli pozadina današnjih incidenata, odnosno da se utvrdi ko je naredio da se u Banovinskom prolazu postave ograde i spreči slobodno kretanje ljudi, ko su mišićavi i istetovirani momci koji su stajali uz ogradu i tukli građane, ko ih je angažovao za taj prljavi posao i koliko su bili plaćeni", navodi DS.
 
Novaković: Početak pada gradske vlasti
 
Potpredsednik Narodne stranke Borislav Novaković izjavio je da su protest građana i policijska upotreba sile označili "početak pada gradske vlasti".
 
"Građani imaju pravo na protest, a vlast ima obavezu da sluša građane i njihove predloge. Nikada u novijoj istoriji Novog Sada policija nije rasterivala građane pre održavanja sednice gradskog parlamenta", rekao je Novaković, koji je i predsednik Gradskog odbora Narodne stranke Novi Sad.
 
"Činjenica da je vlast upotrebila pendreke i silu da bi rasterala mirne demonstrante i da to nije uspela govori da Novi Sad ulazi u završnu fazu krize koja se može razrešiti jedino prevremenim izborima za novosadsku skupštinu, jer je gradska vlast izgubila poverenje naroda i nema uporište u raspoloženju Novosađana, kao što ni Novi Sad kao grad nikada nije podržavao politiku predsednika SNS-a i Srbije Aleksandra Vučića", dodao je Novaković.
 
On je istakao da "nema nikakve sumnje da je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević marioneta krupnog kapitala".
 
Dveri: Nastavak SNS siledžijstva
 
Pokret Dveri ocenio je da je "ovo samo nastavak SNS siledžijstva prema već oprobanom receptu, u kome prvo SNS batinaši tuku ljude, a onda dolazi policija koja te iste ljude hapsi".
 
"Poručujemo predstavnicima SNS da će odgovarati pred zakonom za sve nelegalne radnje, a njihovim batinašima da, po padu SNS-a sa vlasti, neće izbeći ruku pravde", navode Dveri.
Skupština grada danas je usvojila Generalni urbanistički plan Novog Sada zbog čega su protest organizovali ekološki aktivisti koji su uputili više od hiljadu primedbi na taj dokument. Tokom protesta došlo je do sukoba između pripadnika privatnog obezbeđenja i dela demonstranata. Nekoliko građana je povređeno, a neki od njih su i uhapšeni.
 
Skupština grada danas je usvojila Generalni urbanistički plan Novog Sada zbog čega su protest organizovali ekološki aktivisti koji su uputili više od hiljadu primedbi na taj dokument. Tokom protesta došlo je do sukoba između pripadnika privatnog obezbeđenja i dela demonstranata. Nekoliko građana je povređeno, a neki od njih su i uhapšeni.
Vojvođanske NVO: Zahtevamo ostavku i krivičnu odgovornost gradonačelnika zbog nasilja
 
Vojvođanske nevladine organizacija zahtevaju ostavku gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića zbog, kako kažu, ordinarnog nasilja nad građanima-demonstrantima koje su, po njegovoj naredbi, danas sprovele "policijske jedinice i kriminalne bande, zajedničkim snagama".
 
"Pored političkog, policijskog i urbanističkog nasilja koje sprovodi nad građanima Novog Sada, Vučević mora ostavku da podnese i odgovornost ponese i zbog kriminalizacije glavnog grada Vojvodine, u koji su za vreme njegove vladavine pristigli pripadnici najrazličitijih kriminalnih klanova povezanih sa Srpskom naprednom strankom, razvijajući u njemu svoje poslove. Osim toga, Vučević će ostati upamćen po tome što je razorio identitet grada, prodao ga investitorima koji, naušrtb građana i kvaliteta njihovog života, ostvaruju enormne ekstraprofite zahvaljujući očiglednoj i neprikrivenoj vezi sa vlašću", navodi se u saopštenju.
 
Oni dodaju da ni prethodne gradske vlasti u proteklih 30 godina nisu nevine, ali da je "Vučevićeva potpuno zgazila Novi Sad i njegovu kulturnu i urbanističku zaostavštinu, polako i sigurno ga pretvarajući u prenaseljeno mesto orijentalnog tipa u kojem dominira korupcija, strah i nasilje".
 
Nacionalna koalicija za decentralizaciju: Podrška aktivistima za odbranu janog interesa
 
Na današnja dešavanja u Novom Sadu reagovala je i Nacionalna koalicija za decentralizaciju. Oni su ukazali na zabrinjavajuću "praksu" vlasti na pobune građana.
 
"Ovaj nemili događaj iz Novog Sada, gde javna uprava mora da angažuje obezbeđenje i primeni preteranu silu da bi se zaštitila od svojih građana je nešto na šta smo kao organizacija upozoravali u proteklom periodu. Od protesta u Nišu zbog otimanja niškog aerodroma, preko nezadovoljstva građana sa Stare Planine zbog problematične izgradnje MHE, pobune u zapadnoj Srbiji zbog brojnih neodgovornih poteza vlasti, i sve do blokade auto-puta i mosta Gazela u Beogradu, svi ti događaji imaju zajednički imenilac, nasilno donošenje odluka od strane predstavnika vlasti kojem je prethodilo kontinutirano ignorisanje jasno izraženih stavova i protivljenja građana štetnim odlukama koje su u suprotnosti sa javnim interesom. Novosadski aktivisti su ranije predali nadležnima više od 12.000 potpisanih primedbi na nacrt dokumenta, ali je većina njih odbijena", napominju u ovoj organizaciji.
 
Nacionalna koalicija za decentralizaciju apeluje na nadležne da pod hitno obustave primenu prekomerne sile nad aktivistima i pokrenu dijalog, zasnovan na posvećenosti, ekspertizi i poverenju. 
 
"Pružamo podršku svim aktivistima koji su ustali u odbranu javnog interesa građana. Pozivamo i aktiviste koji su pretpeli nasilje da nam se jave kako bismo im pružili potrebnu podršku", dodaju u saopštenju.
 
Kostreš: Utvrditi ko je tukao Novosađane 
 
Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš iztjavio je večeras da ta stranka insistira da se utvrdi ko je danas ispred Skupštine Vojvodine tukao Novosađane i da li je došlo do prekomerne upotrebe sile.
 
"Treba otkloniti svaku sumnju da li je reagovala policija ili privatno obezbeđenje. Građani imaju pravo da na demonstracijama izraze svoje nezadovoljstvo odlukama koje donose odbornici i imaju pravo na miran protest", naveo je Kostreš.
 
On smatra da, ako se ispostavi da je policija zloupotrebila silu, pojedinci imaju ime i prezime i moraju biti kažnjeni.
 
"Svoj stav o Generalnom urbanističkom planu Novog Sada LSV je pokazala odbijanjem da ga podrži", naveo je Kostreš.
 
SSP: Odbornici će sami biti osuđeni na život u nefunkcionalnom i urbanistički nakaradnom gradu
 
Prema informacijama novosadskog odbora Stranke slobode i pravde, dve osobe su privedene na protestu protiv usvajanja Generalnog urbanističkog plana Novog Sada, dok je nekolicina povređena.  
 
"Najoštrije osuđujemo današnju primenu sile na građanskom protestu povodom urbanističkog nasilja u Novom Sadu. Svedočili smo preteranom nasilju od strane pripadnika Žandarmerije, BIA i policije u civilu kojima smo bili okruženi", navodi SSP. 
 
Dodaju da je "gradska vlast po svaku cenu 'progurala' ovaj sporni dokument koji vredne parcele predaje u ruke podobnih investitora".
 
"Današnja sednica Skupštine grada bila je dirigovano stranačko okupljanje na kojem su 'naši zastupnici' izneli jednoglasno mišljenje, a koje su obezbeđivale jake policijske snage. Ostaje pitanje da li svi oni zaista veruju u odluke za koje su digli ruke, jer svima je jasno da sporni GUP ne predstavlja razvojni plan grada, već investicioni program malog broja ljudi koji je počeo da se realizuje i pre odborničkog glasanja. Ako naši odbornici prihvataju da za sitne pare u Gradskoj skupštini zagrizu praznu udicu i glasaju po naredbi – to je sasvim u redu, ali moraju da znaju da će i oni sami biti osuđeni na život u nefunkcionalnom i urbanistički nakaradnom gradu", poručuju iz SSP.

Teme

gup
  • Leontije

    22.07.2022 17:23
    Prst na čelo
    Neki kritikuju i vlast i protestante i u pravu su. U nebeskom narodu ima mnogo, mnogo kukolja na obe strane.
  • Lala

    22.07.2022 11:18
    Koja gamad
    Koja se gamad nakupila u gradu. Sve su kupili, od glasova i vlasti, do tuzioca, sudija i policije. Obogatili se. Presli iz opanki u cipele, iakk ne znaju da ih nose. Srozali sve oblasti drustvenog zivota u gradu, tako sto su doveli nestrucne i nepusmene kadrove. Razvili na zavidan nivo gradjevinski i urbanisticki kriminal, da bi im i Al Capine pozavideo. Par bazena u Vojci nije neka investicija, to je sica, spram stotine miliona evra koje su capili, delili i investirali. Uce se da koriste escajg, jer do juce ga nisu imali u kompletu. To je taj polusvet koji se boji od postenih gradjana.
  • Hider

    22.07.2022 11:06
    Koliko para je ?
    Koliko je ukradenih para od gradjana Novog Sada otislo tazbinu....?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti