Pet godina poslovanja Continentala u Novom Sadu: "Bićemo najveći izvoznici iz Srbije"

Kompanija Continental Automotive Serbia obeležila je pet godina poslovanja u Novom Sadu, nastavljajući da širi svoje poslovanje u Srbiji.
Pet godina poslovanja Continentala u Novom Sadu: "Bićemo najveći izvoznici iz Srbije"
Foto: 021.rs

Nakon pet godina poslovanja u Novom Sadu, u Continental-u veruju da će uskoro postati i najveći izvoznici iz Srbije, uz nadu da će upravo iz ovog grada diktirati trendove automobilske industrije.

Pet godina od započinjanja poslovanja u Novom Sadu Continental zapošljava više od 1.000 radnika, uglavnom visoko kvalifikovanih softver, sistem test, mašinskih, elektro i industrijskih inženjera. 
 
Osam stotina specijalista radi u Istraživačko-razvojnom centru (R&D), dok je više od 200 inženjera, tehničara i visoko obučenih operatera zaposleno u prvoj Continental-ovoj fabrici u Novom Sadu, koja je otvorena pre godinu dana.
Za pet godina Continental je izrastao u jednog od najvećih poslodavaca u zemlji u inženjerskom sektoru. U njihovom R&D centru u Novom Sadu razvijaju se kompletna rešenja za proizvode za auto-industriju, za putničke automobile i komercijalna vozila, kao što su instrument table, radari, kamere, konstrolne jedinice za daljinsko praćenje pozicije i parametara vozila, upravljački sklop za kontrolu električnih sistema u vozilu...
 
 
Po rečima direktora Continental Automotive Serbia Saše Ćoringe, razvoj kompanije u Srbiji je za prvih pet godina bio neverovatan. 
 
"Uspostavili smo jedan od najvećih i najinovativnijih R&D centara u zemlji i izgradili prve 'high-tech' fabrike u Novom Sadu, u kome smo sada prisutni na četiri lokacije. Ovo je samo početak naših planova u Srbiji. Najbolje tek dolazi. Nastavljamo da ulažemo i da širimo naše aktivnosti uprkos globalnim poteškoćama, stavljajući Srbiju na centralno mesto transformacije celokupne auto-industrije", poručuje Ćoringa.
 
  
 
Ćoringa dodaje da im je na početku bio plan da zaposle 500 inženjera za tri godine, te da im je tada rečeno da to nije moguće, ali da realnost pokazuje drugačiju sliku. 
 
"Najvažnije je to što će uslediti. Postavili smo bazu za izuzetnu budućnost. Iz R&D centra se nadamo da ćemo diktirati trendove automobilske industrije, upravo iz Novog Sada. Rašćemo po broju ljudi i u R&D centru i u fabrici. Ako svi planovi budu išli kako treba, mislim da ćemo za kratko vreme biti najveći izvoznik iz Srbije. Za celokupni Continental smo veoma važni, jer nas svi vide kao centar transformacije automobilske industrije", ukazuje Ćoringa. 
 
  
 
Član Continental Automotive borda i direktor Poslovne oblasti "Smart Mobility" Ismail Dagli, zahvaljuje se Vladi Republike Srbije, lokalnim institucijama i univerzitetima na podršci i saradnji koju su imali od samog početka.
 
"Continental je bio jedan od prvih poslodavaca iz Zapadne Evrope koji je došao u ovaj region. I nikada se nismo pokajali, ovde smo našli visoko obrazovane, obučene i posvećene softver i mašinske inženjere i druge obučene kadrove. Naši zaposleni su dali ogroman doprinos da Novi Sad postane jedna od najvažnijih Continental-ovih automotiv lokacija u svetu sa atraktivnim i visoko kvalifikovanim poslovima i glavni hub za inženjerski sektor i auto-industriju u Srbiji. Nastavićemo da rastem i dalje i da razvijamo naše zaposlene u ovoj regiji", kaže Dagli.
 
  
Osim rasta broja zaposlenih, otvaranja novih fabrika, od kojih se velika gradi na zemljištu od 35 hektara, i predstavljaće jednu od najvećih Continental-ovih fabrika u svetu, radi se i na širenju istraživačko-razvojne aktivnosti kroz nove poslovne oblasti. 
 
Ukazuju i na to da promovišu otvorenu i ka zaposlenima usmerenu korporativnu kulturu, nudeći razne benefite. Ćoringa je poručio da stvaraju atmosferu u kojoj mladi ne moraju da emigriraju iz zemlje, jer im posao pruža zadovoljstvo, ali i dobru platu i mogućnost za razvoj.
 
 
Takođe, uspostavili su saradnju sa najznačajnijim tehničkih fakultetima, kao što su novosadski Fakultet tehničkih nauka i Prirodno-matematički fakultet, kao i Tehnički fakultet "Mihajlo Pupin" u Zrenjaninu. 
 
"Kao odgovorna kompanija, koja brine ne samo o svojim zaposlenima, već i o zajednici u kojoj posluje, Continental Automotive Serbia je do sada za društveno odgovorne projekte obezbedila više od 70.000 evra. Donacija istraživačko-nastavne laboratorije Fakultetu tehnički nauka u Novom Sadu, medicinska oprema Odeljenju hematologije i onkologije Dečije bolnice u Novom Sadu, samo su neke od inicijativa, kao i brojne aktivnosti u kojima su učestvovali i zaposleni", zaključuju u Continental-u.
  • boger

    27.07.2022 13:30
    @007
    Poslušaću te delimično, ne mogu da menjam telo ali mogu da kupim oldtimer sa pravim gasom i pravim volanom. Volim dobro spuštanje čak i kada je na moj račun. Ko deli mora i da prima.
  • 007

    27.07.2022 10:27
    @Boger
    @Boger: U ime Gospoda, naredjujem ti - napusti telo nesrecnog coveka!
  • boger

    26.07.2022 18:54
    U je
    Tolika pompezna priča a zaposlenih...k'o malo jača pekara. Smart mobility je doprineo da mrzim svoj novi auto jer moram da se otimam za volan ako se ne setim da isključim "asistencije" i da ako hoću da smanjim klimu prvo uđem u "meni" pa u "podmeni" pa... Upravo sam shvatio: ti sistemi "pomoći vozaču" bi trebalo da služe da se ne slupa dok se bakće sa "infotejnmentom" i bulji u displeje... Šteta što uglavnom ne rade kako treba. Kontinental pravi dobre gume, though...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti