Novi radovi na bunarima na Petrovaradinskoj adi

JKP "Vodovod i kanalizacija" nastavlja sa ulaganjem u izvorišta vode, tako da je sada na redu došla rekonstrukcija dva bunara na Petrovaradinskoj adi.
Novi radovi na bunarima na Petrovaradinskoj adi
Foto: 021.rs
Ovo gradsko preduzeće je, kako saznaje 021.rs, raspisalo tender vredan 18 miliona dinara bez PDV-a za regeneracija i hidroizolacija bunara BHD – 6 i 7 na izvorištu "Petrovaradinska ada".  Ukoliko tender uspe radovi bi trebalo da traju maksimalno šest meseci.
Ovo je nastavak ulaganja u izvorišta, jer je pre oko mesec dana potpisan ugovor o regeneraciji bunara BHD-7 na izvorištu "Ratno ostrvo". Ovi radovi su vredni 7,1 milion dinara sa PDV-om i u roku od 50 dana će ih izvesti firma "Beogeoaqua" iz Beograda.
Ova firma je prethodno za 17 miliona dinara sa PDV krajem prošle godine angažovana na regeneracija bunara BHD-9 i BHD-10 na izvorištu "Ratno ostrvo" , kao i četiri bušena bunara na ovom izvorištu i ti radovi bi trebalo da se završe do jeseni. 
 
Podsetimo i da su nedavno završeni radovi na sanaciji bunara BHD -1 na izvorištu "Štrand" utiskivanjem novih drenova, koji je ujedno i najstariji bunar. Ove radove je radila takođe beogradska firma uz pomoć još jedne firme iz prestonice "PST Bohr". Za te radove je dato 101,5 miliona dinara sa PDV-om i kako je rečeno pre nekoliko nedelja prilikom označavanja kraja radove, kapacitet tog bunara je povećan sa 80 na 100 litara u sekundi. 
 
Ovo je neznatno povećanje kapaciteta, jer izvorište "Štrand" od 2008. godine u najvećoj meri van funkcije zbog zagađenja, tako da od nekadašnjih 600 litara u sekundi daje daleko manje. 
 
Izvorište "Ratno ostrvo", sa kapacitetom od oko 800 litara u sekundi, glavno je izvorište grada sa pitkom vodom, dok "Petrovaradinska ada" ima kapacitet od oko 600 litara u sekundi.
 
Kažimo i da je 2020. i 2021. godine urađene popravke i prošireni kapaciteti reni bunara BHD-5 i BHD-8 u vrednosti od 85 miliona dinara, potom BHD-6 na "Ratnom ostrvu" za 101.5 miliona dinara sa PDV-o i ugrađena dodatna oprema na ovom bunaru u vrednosti od 28,2 miliona dinara sa PDV-om, a obavljena je i regeneracija BHD-1 i 5 na "Petrovaradinskoj adi" za 27,7 miliona dinara sa PDV-om. 
 
Prema najavama iz gradske vlasti u septembru će se raditi na bunaru BHD-4 na "Ratnom ostrvu" i za to još tender nije raspisan. Iz lokalne vlasti i ViK su najavili da će biti novih radova na BHD-9 na "Ratnom ostrvu",kao i na BHD-2 na izvorištu "Štrand"  biti sledeće godine.
  • Uroš

    02.08.2022 16:07
    Nedovoljno
    Nema reči šta je i gde "idu" septičke jame iz divljeg vikend naselja na Petrovaradinskoj adi?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti