FOTO, VIDEO: Ratari kampuju ispred Banovine, poručuju da "jesenje setve neće biti"

Poljoprivrednici koji su se danas okupili ispred Banovine se ne razilaze, uprkos obećanjima ministra, a večeras će prespavati ispred zgrade pokrajinske vlade. Pozvali su građane da im se pridruže.
FOTO, VIDEO: Ratari kampuju ispred Banovine, poručuju da "jesenje setve neće biti"
Foto: 021.rs
Oni su razvili transparent kojim poručuju da, uz ove cene, "jesenje setve neće biti". Očekuju da će do 9h ujutru dobiti napismeno sve ono što im je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović obećao. 
Mileta Slankamenac iz Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije, naveo je  ranije da će kod Banovine najverovatnije ostati do ispunjenja uslova, kojima je dodato i da se ponište sve prijave policije protiv poljoprivrednika koji su učestvovali u protestu. Prethodno su najavili da je moguća radikalizacija protesta od 20h, ali se od toga odustalo. 
 
 
Naveli su da je pošto je Vlada tehnička, odnosno još uvek nije formirana, za sada jedina adresa za pregovore predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.
 
 
Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović obećao je poljoprivrednicima niz mera, oni čekaju pismene garancije da se raziđu. Nedimović je, između ostalog, obećao poljoprivrednicima sastanak sa premijerkom Anom Brnabić u narednih 48 sati. Naveo je da će se razgovarati o jesenjoj setvi i cenama. 
 
Takođe, narednih dana trebalo bi da bude doneto rešenje o olakšicama za gorivo. Nedimović je naveo da će razgovarati sa pokrajinskim premijerom Igorom Mirovićem o navodnjavanju, jer je to u nadležnosti Pokrajine.
 
Dodao je da će Republički hidrometeorološki zavod podneti izveštaj o suši pa će se na osnovu toga doneti mere. Okupljeni poljoprivrednici rekli su da se ne pomeraju dok ne dobiju garanciju "crno na belo" da će sva ta obećanja biti ispunjena. 
 
Rekao je da je morala da se uvede zabrana na izvoz i da je čim su se stekle mogućnosti ista ukinuta.
 
"Ako je pala cena zbog odluka Vlade, kako onda je onda u okruženju gde nije bilo tih zabrana ista situacija", pitao je Nedimović. 
 
Rekao je i da postoji mogućnost da se radna grupa proširi kako bi se ovaj problem rešio. 
 
Poljoprivrednici su ga pitali da li je očekivao da se oni raziđu na osnovu takvih obećanja.
 
"Kao da radite predizbornu kampanju. Nama treba konkretno nešto da nam kažete", rekli su mu. 

Nezadovoljni poljoprivrednici traktorima blokiraju Bulevar Mihajla Pupina kod Banovine. Prvi traktor u Novi Sad je stigao u podne, a u međuvremenu mu se pridružilo više desetina njih.

Prisutno je nekoliko vozila policije. 

 
Njima je rečeno da je potrebno da ministarstvu upute zvaničan mejl - što oni odbijaju, govoreći da je reč o zamajavanju poljoprivrednika i da se sve može rešiti mnogo jednostavnije, ukoliko ima volje.
 
 
 
 
Kako 021.rs saznaje, ratari iz Kisača bili su krenuli ka Novom Sadu, ali ih je policija prvo pratila, a potom blokirala. U ovoj grupi bilo je 60-ak traktora i nekoliko autobusa.
 
 
Poljoprivrednik Đorđe Grujić rekao je za 021.rs "da protesta neće biti".
 
"Samo ćemo mirno da sednemo i da porazgovaramo ako izađe ministar, a ne da nam šalje policajce. Izađi ministre, izađi Aleksandre Vučiću, predsedniče države, dođite ovde i popričajte sa poljoprivrednicima ako vam je u interesu da poljoprivrednik u Srbiji ostane i da je hrani, Srbija koju vi kao uzdižete. Izađite, dođite ovde kod nas i problem će biti rešen u roku od 15 minuta", rekao je Grujić za 021.rs.
 
 
Dodao je da su njihove kolege zaustavljene u saobraćaju, što je ponižavajuće, jer su, kako kaže, došli da mirnim putem traže odgovore. 
 
"Odgovore u pismenoj formi apsolutno nismo dobili. Ostali su na Rimskim Šančevima iz pravca Temerina, Kaća, Budisave. Pristižu i ostali koliko mogu da se probiju. Tražimo mirnim putem odgovore, i to je to, a oni očigledno sami izazivaju nemire i nerede", zaključuje Grujić.
 
 
Inače, kako su ratari koji su došli traktorima u Novi Sad rekli, vozila neće pomeriti ukoliko im između ostalog ne bude ispunjen uslov da učesnici današnjeg protesta ni na koji način ne budu procesuirani od strane MUP-a.
 
 
Takođe, oni su rekli da ukoliko ministar poljoprivrede Branislav Nedimović ne dođe do utorka u 9 časova, ratari će blokirati centar Novog Sada i Varadinski most.
 
 
 
Razlog za protestnu vožnju i okupljanje poljoprivrednika su, kako se navodi u prijavi, "ponižavajuće i očajno stanje u agraru Republike Srbije i ćutanje institucija na takvo stanje".
 
Njihovi zahtevi su da cena suncokreta ne bude niža od 700 evra po toni, te gorivo za jesenje radove po 170 dinara, na svim pumpama, i to da se omogući najmanje tri točenja dnevno po kartici i dva u rezervoare radnih mašina. 
 
Za prolećnu setvu traži se obavezan plavi dizel i oslobađanje akciza na gorivo.
 
Organizatori su najavili da će se učesnici protesta kretati isključivo po putevima i saobraćajnicama na kojima je dozvoljena vožnja traktorima i radnim mašinama i saopštili da će svako zaustavljanje i prekidanje protestne vožnje od strane MUP-a, nadležnih organa ili privatnog obezbeđenja smatrati blokadom i uskraćivanjem Ustavom zagarantovanih prava.

Komentari 248

  • Prolaznik

    15.08.2022 20:28
    Stara Prica
    Poljoprivreda nije razvijana jos od vremena Jugoslavije. Ameri su jos u vreme kad im je Juga bila "na budzetu" protestovali i trazili da Juga razvija poljoprivredu a ne da oni moraju da je hrane pored toliko obradive zemlje.

    Problem sa ovim i ovakvim protestima je sto ne postavljaju sistematske zahteve niti znaju da ih postave vec samo traze pare pod odmah sto ne mogu nikako da dobiju kad traze cenu daleko vecu od realne trzisne i za proizvod koji je uvek jako jeftin i zestoko subvencioniran u EU.

    Mogli su recimo da postave zahtev za elektrifikaciju i nezavisnu, nevladinu organizaciju da nadzire taj posao (i protok para) uz saranju sa i pomoc EU. Mogli su da traze uspostavljanje ozbiljnih programa za promenu/prestrukturiranje proizvoda koji se gaje. EU ima i to i uz prilicno mali pritisak bi dobili "prikljucak" - opet uz organizaciju pod nadzorom EU.

    Samo sto to znaci da bi svi morali mnogo vise da rade (i uce, pocev od Engleskog jezika) a ti sa skupim traktorima to definitivno ne zele. Oni samo zele kintu u vlastiti dzep i da neko "s neba" pokrije trzisne gubitke. Jedan primer je prestrukturiranje u Italiji i OK ne moze se verbatim kopirati Italija (drugacija klima). Ili recimo da traze pomoc da nauce kako da stite svinje od zaraznih bolesti bez vakcina. To isto treba uciti i ima od koga i donosi mnogo vece pare od suncokreta.

    Nikad nisam cuo da su seljaci postavili zahtev da im se pomogne da uce nesto - to je valjda sramota :-)
  • Zemlja čudesa

    12.08.2022 09:17
    Februar 2022?
    Gospodo traktordžije, u krajem februara ove godine ste isterali svoje mašine u blokadu iz istih razloga, a povukli ste se za dva dana jer "niste hteli da pružate podršku bilo kojoj stranci pred izbore". Sumnjam da ste shvatili kako je vaše tadašnje povlačenje zapravo bilo podrška "jednoj" stranci. Nazdravlje vam bilo, mudrima kao i obično.
  • Moja

    12.08.2022 08:10
    Gospoda dradjani
    Da,da...bolje vam je uvozno...samo da je jeftinije...jer nemate pojma da poljoprivrednici od skupljeg mleka i ulja nemaju ništa...a navodnjavanje se ne radi obicnom kantom...pojma nemate koliko košta oprema...to obican posten seljak teško može kupiti. Daj boze da vam sve uvozno još pojeftini...da možete da letujete u Španiji....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti